BLOGBUSINESS INTELLIGENCE
Wessel Verheijen

SAP-formatting in Power BI: zo werkt het

SAP-rapportages gaan hand in hand met hiërarchieën, valuta's, sleutels en beschrijvingen. Dat weten we allemaal. Maar bij Power BI werkt het net iets anders, want deze functionaliteiten worden niet standaard weergegeven in de tooI. In dit blog leggen we je uit hoe je de functionaliteiten ook in Power BI in een overzichtelijke opmaak kan gieten. Heb je even geen tijd om te lezen? Bekijk dan deze aflevering van McCoy TV waar Wessel het je laat zien.

1. Hiërarchieën weergeven

In SAP hebben we één object waarin we dynamisch een hiërarchie kunnen selecteren en navigeren.

Bij Power BI moet je een aantal extra stappen zetten. Wil je hiërarchieën effectief weergeven in Power BI, begin dan met het selecteren van de hiërarchie in de query designer en laad deze in het rapport. Zorg ervoor dat je per dimensie slechts één hiërarchie selecteert. Nadat deze is geladen, maakt Power BI automatisch een level-based-hiërarchie aan, waarbij elk niveau wordt weergegeven in de kolommen.

Nu kun je in het rapport een hiërarchie-object maken en gemakkelijk door de hiërarchie navigeren. Handig om gegevens op verschillende niveaus van granulariteit te verkennen.

2. Restricted measures in hiërarchieën

Door restricted measures te gebruiken ontvang je nauwkeurige inzichten ongeacht het gekozen detailniveau.

In SAP is het eenvoudig om restricted measures te maken door specifieke niveaus van de hiërarchie te filteren. Dat doe je namelijk op basis van een enkel hiërarchie-object.

In Power BI werkt dit als volgt: Gebruik de DAX-measures voor elk specifiek niveau dat je nodig hebt. Weet je niet zeker op welk niveau een waarde zich bevindt? Gebruik dan de OR-functie om in alle niveaus te zoeken.

3. ID’s en beschrijvingen

Met de SAP-functie InfoObjects kun je de ID, de beschrijving, of beide in dezelfde kolom laten weergeven. Je kan dit ook ter plekke bewerken tijdens het bouwen en gebruiken van het rapport.

In Power BI kan je de eigenschappen van elke dimensie benutten om de non-compounded key te selecteren. Deze selectie geeft je toegang tot een ID-kolom en een beschrijvingskolom voor elke dimensie.

In het rapport kun je nu deze ID- en beschrijvingskolommen afzonderlijk gebruiken of samenvoegen met een geconcateneerde custom column met behulp van DAX. Zo kan je informatie zowel beknopt als uitgebreid weergeven.

4. Valuta's en eenheden

Tot slot wil ik het hebben over het formatteren van valuta's en eenheden. Deze kun je aan kengetallen in SAP koppelen. Ze worden vervolgens automatisch weergegeven in de uitvoer van het kengetal.

Door de property “unit of measure” te selecteren in de query designer, kunnen we DAX-measures maken die automatisch worden opgemaakt op basis van de geselecteerde valuta.

Je kunt deze opgemaakte measure vervolgens opnieuw gebruiken in andere berekeningen. Deze functionaliteit bespaart tijd en zorgt ervoor dat de rapporten voldoen aan de juiste valuta- en maateenhedenstandaarden.

Heb je hulp nodig?

 Heb je vragen? Of heb je hulp nodig bij je SAP- of Power BI-projecten? Neem dan contact op met Wessel Verheijen.