BLOGFINANCESAP S/4 HANA
Yuri van Brussel

SAP Grants Management voor subsidiebeheer komt naar S/4HANA Public Cloud

Ben je klaar om jouw subsidiebeheer naar een hoger niveau te tillen? Of wil je gewoonweg af van al die handmatige acties om de ontvangen geldstromen bij te houden en goed te kunnen verantwoorden? Met SAP Grants Management, vooral in S/4HANA (Public Cloud), wordt dit nu realiteit. In dit blog lees je hoe!

Hoewel Grantee Management (GM-GTE) al geruime tijd beschikbaar is, ook in ECC, is dit veelal onderbelicht en wordt het vandaag van de dag vaak opgelost met vele extracomptabele en handmatige stappen in de (project)administratie. Met de stap naar S/4HANA is de oplossing verder geoptimaliseerd met gebruiksvriendelijke Fiori apps en uitgebreide rapportages. En nog beter: vanaf de Cloud-release 2408(*gepland) komt dit ook beschikbaar in Public Cloud voor Nederlandse entiteiten.

Wat is Grants Management ?

Grants Management is een standaard module welke focust op de gehele E2E flow van ontvangen subsidies. Kort samenvattend een aantal grote voordelen die deze oplossing met zich meebrengt:

  • Efficiënt Subsidiebeheer

Vergeet al die handmatige processen! SAP Grants Management automatiseert en stroomlijnt het volledige subsidiebeheerproces, van aanvraag tot toekenning en rapportage. Hierdoor houd je kostbare tijd over om je te concentreren op wat echt telt: het realiseren van impactvolle projecten.

  • Slim Budgetbeheer

Geld is de levensader van elk project. Met SAP Grants Management kun je nauwkeurig budgetten plannen, toewijzen en beheren voor verschillende programma's of projecten. En het beste van alles? Je kunt gemakkelijk uitgaven volgen, waardoor je onaangename verrassingen kunt vermijden en altijd binnen je budget blijft.

  • Krachtige Analyse en Rapportage

Wil je diepere inzichten krijgen in je subsidiegegevens? Met SAP Grants Management heb je krachtige rapportage- en analysetools binnen handbereik. Identificeer trends, monitor projectprestaties en demonstreer moeiteloos de impact van je gesubsidieerde initiatieven met overtuigende rapporten.

  • Verantwoording Zonder Gedoe

Het voldoen aan subsidieregels en -voorschriften kan een echte uitdaging zijn. Gelukkig maakt SAP Grants Management het gemakkelijk. Met ingebouwde controles, audittrails en documentatievoorzieningen kun je altijd met vertrouwen tegemoet zien aan audits en verantwoordingsproblemen voorkomen.

  • Volledige Integratie met SAP-modules

SAP Grants Management past perfect in je bestaande SAP-ecosysteem. Door naadloos te integreren met andere SAP-modules, zoals de financiële administratie, inkoop, verkoop en projectmanagement, kun je een geïntegreerde benadering van je bedrijfsactiviteiten realiseren.

Grants Management is flexibel opgezet en kan sponsor- en subsidie specifiek worden ingericht. Een paar concrete vragen waar je aan zou kunnen denken en gemakkelijk kan worden meegenomen:

  • Welke specifieke inkomsten/uitgaven categorieën zijn er nodig en worden gerapporteerd aan de sponsor?

  • Wordt er een eigen bijdrage verwacht op de subsidie?

  • Mogen er een indirecte (overhead) kosten worden berekend?

  • Hoe verloopt de facturatie, handmatig of automatisch? Bijvoorbeeld periodiek op basis van een afgesproken termijnplanning of juist de daadwerkelijk gemaakte kosten?

In S/4HANA zijn er allerlei KPI’s beschikbaar voor de subsidie administratie, maar denk ook aan notificaties op basis van ingestelde parameters zoals een subsidiebudget uitnutting van >90%.

In een notendop biedt SAP Grants Management in S/4HANA en binnenkort ook in Public Cloud een complete en krachtige oplossing voor het beheer van subsidies. Vereenvoudig je processen, verhoog de transparantie en haal het maximale uit je gesubsidieerde projecten.

Maar dat is nog niet alles! Binnenkort zullen we terugkomen met een vervolgblog en daarin een voorbeeldscenario uitwerken, zodra de functionaliteit in Public Cloud (Nederlandse scope) hiervoor beschikbaar is. Ben je klaar om de volgende stap te zetten en wil je meer weten over wat Grants Management voor jou en jouw organisatie kan betekenen? We helpen je graag verder met een oriënterend gesprek of demo van de functionaliteit.

Neem hiervoor contact op met Yuri van Brussel. Blijf op de hoogte voor meer interessante updates!