BLOGSUPPLY CHAIN MANAGEMENTSAP S/4 HANA
Roland Sloetjes

SAP S/4HANA – de stap voor het verhuizen, waar gaan we wonen?

In een eerder blog ‘de overstap naar S/4HANA – verhuizen zoals het moet!’ trokken mijn collega Luc Janssen en ik de parallel met verhuizen en de overstap naar S/4HANA. Maar misschien wel de belangrijkste vraag voordat de voorbereidingen voor een verhuizing kunnen beginnen is de vraag: welke woning gaan we betrekken?

Bij het beantwoorden van die vraag willen we jullie graag meenemen in de opties die er zijn bij de overstap naar SAP S/4HANA. Niet zozeer de vraag of we dit nu volgens een greenfield, brownfield of McCoy’s eigen Smart Re-Use™ methodiek implementeren.  Wel de vraag: ‘gaan we voor het betrekken van een gemeubileerde woning, bouwen we een prefab woning, verbouwen we ons bestaande huis of gaan we voor nieuwbouw’. In onderstaand overzicht geven we een overzicht van de mogelijkheden die er zijn.

 

 

S/4HANA Cloud (MTE)

S/4HANA Single Tentant (STE)

S/4HANA On-Premise (Cloud)

Type woning

 

Vergelijkbaar met het betrekken van een gemeubileerde woning. Het woonplezier kan bijna meteen beginnen er is alleen nog een verhuizing nodig. Er zijn beperkte mogelijkheden om de inrichting aan te passen naar persoonlijke wensen, maar ieder kwartaal wordt de inrichting verder verbeterd. Onderhoud van de volledige woning en de inrichting is uitbesteed en inbegrepen in de maandelijkse factuur, dus de bewoner wordt volledig ontzorgd.  

Dit betreft een zogenaamde prefab woning. Een kant-en-klare woning waarvan de grootste bouwonderdelen in de fabriek worden gebouwd. Binnen enkele dagen kan de woning casco worden opgeleverd en kan het afwerken en inrichten naar eigen smaak beginnen. Voorbeelden en sfeerimpressies van mogelijke inrichting zijn beschikbaar in de vorm van model comapnies.

Nieuwbouw huis of bestaand huis verbouwen. Je bepaalt de inrichting,  denkt mee over de indeling en kiest zelf de detail materialen en kleuren voor de afwerking. Jouw smaak is bepalend. Het bouwen of verbouwen neemt meer tijd in beslag en kan (keuze)stress geven. Daarnaast; verkijk je niet op het meerwerk, de kosten vallen vaker toch hoger uit dan vooraf bedacht.

Korte Toelichting

Een pre-configured nieuw S/4HANA systeem op basis van SAP’s nieuwste technologien. Geen SAP GUI meer, volledige ERP aansturing door middel van FIORI apps. Implementatie volgens de SAP-activate methodiek (FIT-to-Standaard).

SAP S/4HANA in een eigen dedicated omgeving gehost in de cloud. Een belangrijk verschil is echter dat de klant ondersteund wordt met een in de basis pre-configured S/4HANA system dat kan dienen als start punt voor de implementatie en door middel van volledige toegang tot de customizing en SAP GUI verder uitgebouwd kan worden naar eigen behoefte.

De opvolger van SAP ECC – S/4HANA. Het systeem kan volledig afgestemd worden op de individuele wensen van de klant en ook de configuratie en onderhoud zijn volledig in handen van de klant.

Implementatie

Nieuwe implementatie met data migratie.

Nieuwe implementatie met data en configuratie migratie. Bestaande oplossingen die voldoende dicht bij de standaard zijn gebleven of onderscheidend zijn voor het bedrijf, kunnen overgenomen worden. Dat is Smart Re-Use™

Nieuwe implementatie of implementatie volgens Smart Re-Use™ methodology.

Scope

Een compleet nieuw pre-configured system met best practice processes

Een pre-configured systeem met volledige toegang tot SPRO (customizing).

Een volledig S/4 systeem dat afgestemd kan worden op de individuele wensen van de klant. Configuratie volledig in handen van de klant.

Extensibility

Beperkte mogelijkheden tot configuratie in ERP zelf. Mogelijkheden om in het SAP Cloud Platform standaard business processen, apps en interfaces uit te breiden

Volledige mogelijkheden tot aanpassingen in ERP zelf. 5 gouden principes en bijbehorende governance dienen er voor te zorgen dat er zo dicht mogelijk bij de standaard gebouwd wordt.

Volledige mogelijkheden tot aanpassingen in ERP zelf. Klant is verantwoordelijk voor governance om er voor te zorgen dat er zo dicht mogelijk bij de standaard gebouwd wordt.

Innovaties

4 upgrades per jaar. De nieuwste innovaties vinden het eerst plaats in deze omgeving.

2 upgrades per jaar, waarvan de klant er minimaal 1 per jaar moet implementeren.

1 upgrade per jaar. Klant bepaalt of deze geïmplementeerd wordt.

Licenties

Abonnement per user.

Abonnement per user.

Eenmalige aanschaf van Productie licentie inclusief onderhoudscontract.

Infrastructuur

Technisch Beheer van systeem volledig uit handen genomen door SAP en systeem wordt gedeeld met meerdere gebruikers in de cloud.

Technisch Beheer van systeem volledig uit handen genomen door SAP en systeem is dedicated voor een klant.

Verantwoordelijkheid voor systeem volledig in handen van de klant. Keuze om systeem on-premise of bij een cloud partner te draaien.

 

Interesse in een gepersonaliseerde sessie over S/4HANA bij jouw bedrijf, volledig op maat? Neem gerust contact op met Jan Laros op +31623195153 of via jan.laros@mccoy-partners.com  

 

Overstappen naar S/4HANA? Hier moet je over nadenken

Heeft migreren naar SAP S/4HANA zin voor jouw bedrijf? Ontdek hoe onze klanten zich onderscheiden, download de S/4 succesverhalen.