BLOGBUSINESS INTELLIGENCESAP S/4 HANA
Philip Kamsteeg

SAP S/4HANA Embedded Analytics: Het einde van traditionele rapportage en analyse?

“Waarom maken we eigenlijk nog steeds gebruik van datawarehouses, ETL, en afzonderlijke rapportage tools? We hebben nu toch Embedded Analytics in SAP S/4HANA?” Ik kreeg deze vraag een tijdje geleden van één van mijn collega’s. Ik schoot niet meteen in de verdediging. Had hij gelijk? Leveren conventionele tools nog altijd waarde op? Of maken ze het proces juist moeilijker en duurder?

Rapporteren en analyseren op de conventionele manier

Sinds jaar en dag werkte het zo. Wilde je wat méér dan de standaard SAP rapportages? Dan moest je altijd gebruik maken van SAP BW, SAP BO Data Services, SAP BusinessObjects, of gelijkaardige programma’s van andere aanbieders. 

Om aan de vereisten voor transactie en analyse te voldoen, werden traditiegetrouw afzonderlijke systemen gebruikt. Voordat je kon beginnen aan rapportage en analyse, moest data gedestilleerd, getransformeerd, en vervolgens geüpload worden naar een nieuw platform.

Figuur 1: Conventioneel vs. S/4HANA

 

Het veranderen van deze data flows kostte nog veel tijd en moeite. Er begon wat beweging in te komen toen in 2011 HANA werd gelanceerd, en SAP BWo-on-HANA het jaar daarna. Hoewel er daarmee steeds meer opties kwamen, zoals bijvoorbeeld virtualisatie en rapporteren in real-time, was nog niet iedereen klaar voor deze nieuwe situatie. 

SAP S/4HANA Embedded Analytics

In 2017 introduceerde SAP Embedded Analytics als onderdeel van S/4HANA. Je weet waarschijnlijk al dat S/4HANA SAP’s nieuwe generatie Business Suite is. Embedded Analytics kun je zien als een set aan analytische eigenschappen, geïntegreerd in de Business Suite. Gebruikers kunnen nu een real-time analyse uitvoeren op de live transactiegegevens. Zonder aparte installatie, implementatie of specifieke licenties wordt het nu aangeboden bij nieuwe S/4HANA uitgaven. 

Embedded Analytics belooft real-time inzichten in transactiegegevens. Een overvloed aan data? Latente gegevens? Niet meer. In tegenstelling tot de traditionele landscapes is er geen ETL of batch-verwerking meer nodig. Embedded Analytics is geïntegreerd in S/4HANA en werkt op de HANA database. Dit betekent dat de eindgebruiker gemakkelijk miljoenen rijen en grote getallen kan verwerken.

Figuur 2: Voorbeeld van een S/4HANA Embedded Analytics Smart Business Cockpit

 

Informatie kan in de context worden weergegeven. Dichtbij de transactie, in operationele rapportages, in kleine business cockpits en in SAP Fiori tegels. De rapportages laten niet alleen oudere data zien. Ze helpen je ook in automatische root cause opsporing (descriptief), ze hebben een vooruitkijk-functionaliteit (voorspellend), en ze doen suggesties voor volgende acties gebaseerd op machine learning algoritmes (voorschrijvend). 

Vandaag migreren?

SAP S/4HANA Embedded Analytics heeft duidelijk een hoop voordelen. Maar, dat komt met veel voorwaarden. De belangrijkste? Alle data binnen je organisatie moet beschikbaar zijn in S/4HANA.  Een vereiste is dus dat je de overstap maakt. Het liefst zet je al je data in één keer over naar S/4HANA. Data kan vanuit verschillende bronnen worden geïntegreerd, maar als het gecompliceerder wordt, zijn er ETL tools nodig.

Ook belangrijk om te weten: om alle mogelijkheden die Embedded Analytics biedt te kunnen gebruiken, moet machine learning plaatsvinden op basis van je bestaande transactiegegevens. 

Figuur 3: Voorbeeld van een McCoy EWM Performance Cockpit in SAP Analytics Cloud

Specifieke rapportage tools, zoals bijvoorbeeld SAP Analytics Cloud, geven je zelfs nog meer vrijheid dan Embedded Analytics. Denk bijvoorbeeld aan het werken met out-of-the-box visualisatie componenten, het delen van informatie, en plannen en voorspellen. 

Conclusie

Of SAP S/4HANA Embedded Analytics elke bestaande SAP Solutions en S/4HANA gaat vervangen? Dat denk ik niet. Zeker, het heeft een indrukwekkende, ingebouwde analytische aandrijver, maar er moeten ook nog wel een aantal stappen genomen om deze aandrijver te laten werken. 

Embedded Analytics is geoptimaliseerd voor operationele rapportage. Het werkt het beste wanneer je organisatie één enkele S/4HANA aanleg heeft. Dankzij de mogelijkheden om te voorspellen, zoals automatische root cause opsporing, wordt de situatie sneller inzichtelijk en wordt het eenvoudiger om informatie om te zetten in actie. Het helpt je ook in het voorspellen van specifieke transactiegegevens. 

De komende jaren zullen datawarehouses, zoals SAP BW en SAP SQL datawarehousing met HANA, je nog altijd helpen bij het opschonen en het integreren van je data van verschillende ongelijke oude en huidige bronnen, en bij het opslaan van je data in één enkele bron. En ook hiermee wordt je tactische en strategische rapportage en analyse eenvoudiger.

Think embedded analytics, Think McCoy