BLOGBUSINESS INTELLIGENCESAP SUSTAINABILITY CONTROL TOWER
Jouri Lagarde

Zet duurzaamheid voorop met SAP Sustainability Control Tower

Inzicht en structuur in jouw duurzaamheidsprestaties met SAP SCT

Alleen winst maken en economisch succes nastreven? Dat is vandaag de dag niet meer hoe jij je business wilt leiden. Klanten, investeerders en werknemers verwachten tegenwoordig meer van je. Zij willen zien dat je de verantwoordelijkheid nemen voor de impact op het milieu, de samenleving en de economie. Zij willen inzicht in jouw duurzaamheidsambities.

Wet- en regelgeving evolueert daarin mee. Overheden over de hele wereld leggen strengere regels op met betrekking tot duurzaamheid en rapportage. Om effectief en controleerbaar te kunnen rapporteren, is er een grote vraag naar valide metingen en databeschikbaarheid. SAP speelt in op de rapportage-kant van duurzaamheid, onder andere met de Sustainability Control Tower. Maar wat is deze Control Tower precies en wat kun je ermee?

SAP Sustainability Control Tower: dé rapportage- en datamanagementtool

De SAP Sustainability Control Tower is een oplossing die bedrijven in staat stelt om hun duurzaamheidsprestaties te monitoren, te analyseren én te verbeteren. Het biedt inzicht in de duurzaamheidsprestaties van jouw bedrijf, bijvoorbeeld op gebied van CO2-uitstoot en watergebruik.

Daarnaast is de Sustainability Control Tower een centrale plek om deze cijfers uit verschillende bronsystemen samen te brengen. Denk hierbij aan SAP S/4HANA, Product Footprint Management of Responsible Design and Production. De SCT integreert makkelijk met verschillende relevante systemen en apps. Het gevolg? Geautomatiseerd inzicht in actuele data, met een minimale foutmarge.

Via APIs verbind je andere systemen makkelijk aan Sustainability Control Tower. Daarmee is de Control Tower niet alleen een rapportage-tool, maar ook een datamanagement platform voor duurzaamheidscijfers. Vanuit de Control Tower is het ook mogelijk om data om te gieten naar wereldwijd ontwikkelde standaarden voor ESG-rapportage zoals GRI, WEF of TCFD.

Waarom SAP SCT belangrijk is voor jouw business

Wat je als bedrijf aan SAP SCT hebt? Allereerst helpt het je om duurzaamheidsdoelen te stellen en te volgen over tijd. Door actuele cijfers te monitoren en te analyseren op verschillende niveaus, krijg je inzicht in waar verbetering nodig is – met betrekking tot het product of het netwerk van je bedrijf. Daarmee bespaar je kosten in het productieproces, maar ontwikkel je ook een hechtere relatie met klanten en stakeholders wanneer duurzaamheid hoog in het vaandel staat. 

Een andere cruciale factor die SAP SCT nuttig maakt voor jouw bedrijf, is de wettelijke regelgeving met betrekking tot duurzaamheidsrapportage. In de EU is vanaf 2024 de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) van kracht. Deze nieuwe wetgeving verplicht 50.000 organisaties om hun duurzaamheidsdoelen op een controleerbare manier te integreren in hun jaarverslagen. Als gevolg moeten veel bedrijven hun tijd en aandacht investeren in voorbereiding en verwerking van data, om tot een controleerbaar verslag te komen. De SAP Sustainability Control Tower helpt bij het verzamelen en structureren van deze data voor verplichte audits.

De voordelen van SAP SCT op een rij

De SAP Sustainability Control Tower biedt veel verschillende voordelen:

  • Efficiëntie: Met de SAP Sustainability Control Tower monitor en analyseer je de duurzaamheidsprestaties van jouw bedrijf op één centrale plek.

  • Inzicht: De SAP Sustainability Control Tower biedt inzicht in de duurzaamheidsprestaties van jouw bedrijf.

  • Eenvoud: Met de SAP Sustainability Control Tower verzamel je gemakkelijk gegevens en rapporteer je eenvoudig over de duurzaamheidsprestaties van jouw bedrijf.

  • Flexibiliteit: De SAP Sustainability Control Tower biedt een flexibele, schaalbare oplossing voor duurzaamheidsbeheer. Je past de tool gemakklijk aan aan de specifieke behoefte en doelstellingen van jouw business.  

  • Integratie: De SAP Sustainability Control Tower is geïntegreerd met het SAP-ecosysteem. Je integreert SAP SCT dus makkelijk met je bestaande SAP-systemen. Andere systemen koppel je via APIs.

Inzicht en structuur in duurzaamheidsdoelen met SAP SCT

De SAP Sustainability Control Tower kan een belangrijke rol spelen in het duurzaamheidsbeleid van jouw bedrijf. Het geeft inzicht in de duurzaamheidsprestaties op een centrale plek en helpt bedrijven om eigen ambities te structuren, volgen en bij te sturen waar nodig. Daarnaast biedt het een oplossing voor het opleveren van verplichte rapportages rondom duurzaamheid.

Wil je meer weten over SAP Sustainability Control Tower? Of ben je benieuwd hoe we je helpen met het behalen van je duurzaamheidsdoelen? Neem gerust contact op met Jouri Lagarde of Arjen van der Sluijs