BLOGSUPPLY CHAIN MANAGEMENTSAP S/4 HANA
Kylian Swinkels

Simple Footprint Reduction

Van idee naar succes

Daar zitten ze dan. Twee collega’s met een idee. Een idee om de wereld, met behulp van ERP software, een stukje mooier te maken. Gemotiveerd door de kansen die McCoy biedt middels hun eigen ondernemingsplatform gaan ze aan de slag. De eerste McCoy Sharktank staat op de planning en ze zijn vastberaden om deze te gaan winnen. Dit is een blog over Nick Hurkmans en Kylian Swinkels, die aan de slag zijn gegaan met hun idee over Simple Footprint Reduction.

Het idee

Simple Footprint Reduction houdt in dat we onze klanten helpen hun uitstoot te verminderen. Dat doen we aan de hand van de onderstaande drie stappen:

  • De klant heeft een huidig niveau van uitstoot en ze wil, of moet, verbeteren. Dat huidige niveau van uitstoot is echter nog niet helder. We brengen voor de klant haar uitstoot in kaart. Dat doen we op basis van technologieën die SAP lanceert onder de naam Product Footprint Management De eerste stap van onze aanpak is de implementatie van deze module.

  • Dashboards uit Product Footprint Management maken inzichtelijk hoeveel de uitstoot van een product bijdraagt aan de opwarming van de Aarde, op basis van CO2 equivalenten. De klant gaat met deze dashboards aan de slag en bepaalt, samen met McCoy, een strategie om uitstoot te verminderen.

  • Na het uitstippelen van een strategie, gaan we over tot concrete acties. We verbeteren en hervormen processen waardoor de uitstoot van onze klant daalt. Dit doen we aan de hand van onze eigen McCoy Sustainable best practices.

Op deze manier zorgen we ervoor dat we duurzaamheidsdoelen omzetten in concrete acties en we gedurende het gehele traject waarde toevoegen bij onze klant.

De inspanning

Na het inbrengen van ons idee bij de McCoy Sharktank zijn we direct aan de slag gegaan met een aantal brainstormsessies. In de avonduurtjes kwamen we op kantoor bij elkaar om een pitch over Simple Footprint Reduction bij elkaar te filosoferen. Daarna gaven we onze eerste interne pitch, waarbij we feedback en coaching mochten ontvangen. Dit heeft ons geholpen om ons idee concreter te maken: we dachten een projectplan uit en dachten na over bijvoorbeeld ROI en potentiële klanten. Even later volgde een tweede interne pitch en kregen we wederom goede feedback om ons verhaal meer body te geven. Dit heeft ervoor gezorgd dat we klaar waren voor de ‘real deal’, met echte Sharks.

De competitie

De dag dat het dan eindelijk ging gebeuren. We mochten ons verhaal pitchen aan een aantal sharks: hoger level management van verschillende bedrijven die oprecht geïnteresseerd zijn in je idee. De competitie was sterk, maar de sharks waren overtuigd van ons verhaal. We mochten de eerste prijs in handen nemen en ons idee dus verder ontwikkelen. Daar zijn we nu volop mee bezig, zodat we over een tijd ons eerste Simple Footprint Reduction project gaan scoren.

De sleutel tot succes

Het overbrengen van onze visie heeft ertoe geleid dat de sharks overtuigd waren van ons idee. Het terugdringen van de CO2 voetafdruk is noodzakelijk om te voorkomen dat de aarde onbewoonbaar wordt. Doordoor is ons idee en ons product urgenter dan ooit. Een investering in duurzaamheid leidt niet alleen tot een beter leefbare wereld, maar ook tot meer winst. Daardoor kunnen we duidelijk aantonen wat het onze klanten oplevert als ze met ons in zee gaan. Hierdoor is onze unieke propositie goed geland bij de sharks, waardoor ze overtuigd zijn dat Simple Footprint Reduction een idee is wat een succes wordt.

Meer weten? Lees ons whitepaper ‘Digitalisatie en Duurzaamheid’!

De wereld is in transitie, en verantwoordelijkheid dragen we allemaal. Bij McCoy geloven we dat duurzaam ondernemen niet alleen om ‘groen’ gaat, maar om duurzame keuzes in de breedste zin van het woord. We gaan samen voor minder ongelijkheid, minder uitstoot, minder verspilling – en dat begint bij meer inzicht. Lees alles over onze visie op de toekomst en over de rol van SAP in ons whitepaper ‘Digitalisatie en Duurzaamheid’