Wat is marketing toch een prachtige tak van sport! Als je op een creatieve manier bestaande zaken een mooi nieuw sausje geeft, kun je weer maanden vooruit. Oude wijn in nieuwe zakken noemen ze dat ook wel eens.
Als het gaat over IT-systemen is dit ook van toepassing. Zeker als het gaat over het interessante fenomeen ‘hosting’.
In den beginne had iedereen de eigen IT-systemen in de kelder staan. Daar zat de IT-afdeling ook dus dat kwam goed uit. Van daaruit werd een lokaal netwerk (LAN) gebouwd, iedereen zat met een kabel aangesloten op de servers in diezelfde kelder, en van WiFi had nog nooit iemand gehoord. Het beheer van de systemen werd in huis door de eigen IT-afdeling gedaan. Door velen wordt dit nog altijd als de ideale situatie gezien. Als er een probleem was, liep je gewoon bij IT binnen en werd het opgelost. Niks call inleggen en reactie- en responstijden.
In marketingtermen is deze situatie van ‘in de kelder’ naar ‘on-premise’ gegaan. Het is nog altijd hetzelfde, maar heet anders…
Met de komst van betrouwbare (internet)verbindingen, uiteraard in combinatie met synergie denken, zijn we van on- naar off-premise gegaan. Oftewel de systemen werden bij een lokale provider ‘gehost’. En niet alleen het draaien van de systemen, maar ook het beheer werd door een externe partij uitgevoerd. Off-premise, een mooie term. Uit je eigen gebouw. Extern. Ergens anders…
Met deze verhuizing kwamen SLA’s, callcenters en zorgelijk kijkende experts die iets riepen over complexe zaken als uptime, failover en sizing.
Vooral die laatste is interessant. Het dimensioneren van het systeem voor de klant is eigenlijk heel eenvoudig. We maken een grafiek van het capaciteitsgebruik van het systeem, tellen bij de piek 10 tot 20% op, en dat is de omvang van je gehoste systeem. Ook als die piek maar een keer per jaar voorkomt als het resultaat van een speciale actie.
Op zich vreemd. Stel dat jouw energierekening ook zo zou werken. Je maximale verbruik plus 10% is de norm, en daar betaal je voor. Altijd, iedere maand opnieuw. Dus ook heel veel Kilowatts die je nooit gebruikt.
Ook hier een stuk geniale marketing. In het kader van de Cloud trend noemen aanbieders van deze ‘off-premise’ dienst, dat dit vanaf heden Private Cloud heet. Je eigen wolk. Oftewel nog altijd dat te groot gedimensioneerde IT-landschap bij die lokale provider.
Terwijl er nu toch ook een echte Cloud is. In marketing termen: de Public Cloud. Een Cloud die zoveel voordelen biedt boven die Private Cloud zoals hierboven omschreven.
Zoals daar is dat je alleen betaalt voor wat je gebruikt. Dat vinden we heel normaal, dus waarom zou je dat dan niet ook met je IT-systemen doen? Even wat meer storage nodig? Geen probleem. Na een week weer terug naar het oude niveau? Ook geen probleem. En geen zorgelijk kijkende specialisten die uitleggen dat het een paar weken kan duren totdat het geheugen is geleverd en bijgeplaatst. Feitelijk een oneindige capaciteit, op afroep beschikbaar. Op en Af.
Daarnaast een beveiligingsniveau dat wordt afgedwongen door landelijke en zelfs internationale organisaties zoals de CIA, Overheden en Netflix. Dit is zo cruciaal voor de Public Cloud dat dit een niveau bereikt heeft dat geen enkele Private Cloud aanbieder kan evenaren.
En tenslotte is de Public Cloud meer dan alleen infrastructuur. Er komt steeds meer functionaliteit beschikbaar in de Public Cloud die een toegevoegde waarde biedt voor de systemen die er gehost zijn. En daar zelfs in de toekomst stukken van kunnen gaan vervangen! Uit de Cloud, beschikbaar voor iedereen.
De ambitie bij McCoy is om systemen die we naar de Public Cloud brengen, eerst in hoge mate te automatiseren en robotiseren. Zodat beheer een commodity wordt, en we ons kunnen concentreren op innovatie.
Een innovatie die uiteindelijk zou moeten leiden tot het -om in marketingtermen te blijven- ‘as a service’ leveren van functionaliteit uit de Public Cloud. Zodat IT doet wat het moet doen: de Business ondersteunen.
Als innovatiepartner willen wij graag blijven inspireren. Daarom delen wij graag onze meest relevante content, evenementen, webinars en andere waardevolle updates met jou.