BLOGSUPPLY CHAIN EXECUTION
Rutger Heijmerikx

Supply Chain Executie door de ogen van collega’s Oliver en Zain

Zain Alneame Woont in Zoetermeer. Is in 2012 afgestudeerd met een hbo -Internationaal managementdiploma. Werkt sinds 2017 bij McCoy als Sr. SCM Consultant & EWM Expert. Koos voor McCoy omdat hij werd verrast in zijn 1e recruitmentgesprek over de EWM-expertise, eigen projecten en oprechte aandacht van de McCoy collega’s. Quote: “Binnen McCoy krijg ik de vrijheid voor intrapreneurship en word ik daar zelfs bij geholpen nog voordat ik om hulp vraag”. 

Oliver Hahn Woont in Maastricht. Is in 2004 afgestudeerd met een hbo -Logistiek & technische Vervoerskunde diploma. Werkt sinds 2016 bij McCoy Sr. Supply Chain Management Consultant. Koos voor McCoy omdat hij kansen zag in het groeiperspectief van McCoy Supply Chain Executie binnen de SAP-markt. En omdat hij bij McCoy het gevoel kreeg dat het ook anders kan; met aandacht en innovatie. Quote:” McCoy is een consultancy bedrijf, we maken geen producten, het zit hem in de mensen. Daarom staan medewerkers altijd op nummer 1, zo voel en ervaar ik het ook echt.”

Waarom werk je bij McCoy?

Zain: “Destijds heb ik gekozen voor McCoy omdat ik bij hen groeipotentieel zag op het gebied van EWM. Destijds stond Supply Chain Executie (SCE) binnen McCoy nog in de kinderschoenen. Maar daar hebben we met z’n allen hard aan gewerkt. Inmiddels hebben we onze doelstelling waar gemaakt. Zo hebben we nu veel eigen projecten met een grote club EWM’ers en andere supply chain executie- logistiekelingen.”
Oliver: “Klopt, inmiddels zijn we met 11 man en kunnen we wel zeggen dat wij één van de grootste consultancy clubs binnen Nederland zijn op het gebied van EWM.”

Wat maakt het werken bij McCoy zo leuk?

Zain: “Voor mij zit het deels in het stukje innovatie. McCoy probeert echt mee te gaan in alle trends. Alle innovatieve dingen die je in de wereld ziet rondom Supply Chain Executie, daar proberen wij ook in mee te gaan. Bijvoorbeeld de integratie met Nipper (een Automated Guided Vehicle), maar ook als Yard Logistics, Warehouse insights, en Auto Store storage.”

Welke invloed heb jij op deze nieuwe innovaties?

Zain: “Binnen SCE werken we met verschillende type proposities waarbij iedereen zich kan aanmelden. Ik was bijvoorbeeld vorig jaar betrokken bij SAP Fiori en dit jaar bij twee andere innovaties, namelijk SAP WI en SAP YL. Zo is iedereen binnen het team betrokken bij een propositie vanuit de inhoud.”
Oliver: “Ja, er is heel veel ruimte ook voor nieuwe ideeën. De innovaties binnen McCoy komen echt vanuit bottom-up. Dus als jij zegt: ‘ik zie iets interessants in de markt dat mij aanspreekt’, dan houdt niemand je tegen om daar onderzoek naar te doen en iets op te zetten.”
Zain: “Dit heeft zelfs een naam: ‘intrapreneurship’. Wat betekent dat je binnen het bedrijf mag ondernemen. Dit wordt juist ook heel erg toegejuicht binnen McCoy. En je krijgt daar ook ruimte voor. Bij SCE begon het met 1 groot idee – namelijk onze Intelligent Logistics-propositie - maar nu komen er elk jaar steeds meer ideeën bij.”

Is zo ook Supply Chain Executie als aparte tak ontstaan?

Oliver: “Klopt, dit was een idee van collega’s Tertius en Jan-Gert. Zij waren destijds consultants binnen de BU Supply Chain Management en zagen de club groeien. Zij kwamen met het plan om het SCE-team op te zetten en op te splitsen van de BU, zodat Executie meer gefocust kan doorgroeien en door ontwikkelen.”

Wat maakt werken bij McCoy naast de innovaties nog meer leuk?

Zain: “De platte organisatie: management denkt altijd mee. Ze helpen je soms al voordat je een hulpvraag hebt gesteld. Bijvoorbeeld met Corona hebben ze meteen ingespeeld op het gemis van kantoor en collega’s. Daarvoor organiseren ze elke maand wel iets leuks. Van een budget om een betere thuis werk plek te kunnen creëren, online events tot cadeautjes per post. Ze realiseren zich heel goed dat McCoy een bedrijf is van mensen.”
Oliver: “McCoy was eigenlijk altijd al goed voor haar medewerkers maar in deze Corona tijd besteden ze er nog extra aandacht aan. Wij zijn natuurlijk een consultancy bedrijf, we maken geen producten, het zit hem in de mensen. Daarom staan medewerkers altijd op nummer 1. Natuurlijk moeten we ook hard werken maar dat wordt altijd gewaardeerd en gerespecteerd.”

Hoe is het werken binnen Supply Chain Executie?

Oliver: “Ik werk al 6 jaar samen met de BU-managers en ik zie ze niet als mijn leidinggevenden; ik zie ze gewoon als ook senior consultants met veel kennis van zaken die toevallig ook de BU op de beste manier leiden. Zo voel ik ook dat ik echt op gelijke voet met ze sta en dat ik alles kan zeggen en daarin ook gehoord word.”

Zain: “Management stelt zich inderdaad altijd beschikbaar. En ze zijn inhoudelijk ook heel sterk waardoor je heel goed met ze kan sparren. Maar ook qua loopbaanbegeleiding, ze dagen je echt uit om net even een stapje extra of hoger te zetten. Denk aan vragen als: Hoe wil jij bijdragen aan je ontwikkeling? Waar wil jij over 5 jaar staan? En hoe gaan wij dat voor elkaar krijgen? Ze ondersteunen je dan in je ambities om deze ook daadwerkelijk te verwezenlijken. Daarnaast werk je binnen Supply Chain Executie met 11 EWM- collega’s en dat is de grootste EWM pool binnen een organisatie in Nederland. Daar is dus ook ontzettend veel kennis te halen.”

Welke type projecten lopen er binnen Supply Chain Executie?

Oliver: “Over het algemeen zitten wij allemaal bij verschillende klanten die iets doen met magazijnbeheer. Dat verschilt van een groothandel die producten inkoopt en verkoopt tot high-end-product bedrijven waar productielogistiek een grote rol speelt. Maar bijvoorbeeld ook bij overheidsinstellingen waar weer hele andere logistieke uitdagingen spelen.”

Hoe zien jullie de toekomst binnen McCoy?

Zain: “Ik denk dat wij steeds meer projecten gaan leiden. De een wil als Solution Architect aan de slag en de andere meer richting EWM-project management. Voor mijzelf zie ik meer een rol als Solution Architect in de toekomst. Daarnaast hoop ik ook echt dat we proposities verder uitwerken, denkend aan SAP Yard Logistics of SAP Warehouse Insights. Waar ik dan hopelijk eigenaar ben van zo’n propositie, het in de markt weet te zetten en daaruit nieuwe projecten ga scoren. Ik verwacht sowieso dat McCoy steeds inhoudelijker naar buiten toe gaat treden.”
Oliver: “Wat ik denk dat de komende jaren verandert, is dat IT-consultancy meer business consultancy wordt. Dus in plaats van dat er aan de klant gevraagd wordt: ‘Wat is je behoefte?’, je het andersom benadert. ‘Ik laat jou zien wat de best practice is vanuit SAP en ik ga jou vertellen waarom ik denk dat dit voor jou de beste oplossing is (More than Intelligent Logistics!)’. Dus we gaan meer bieden richting de klant in plaats van alleen vinkjes zetten. Dit vraagt ook een andere kunde en mindset van de consultant in de toekomst. Daar speelt McCoy nu al op in door hiervoor speciale trainingen aan te bieden.”

Waar staat Supply Chain Executie over een aantal jaar:

Oliver: “Het doel is om gestaag door te groeien. Denk ongeveer aan 20% groei per jaar, wat volgens mij trouwens voor heel McCoy geldt. Dus ik hoop dat we over een aantal jaar zo groot zijn dat we meer projecten in eigen beheer hebben. En dat er tegen die tijd ook weer een splitsing is binnen de BU omdat iemand weer een kans heeft gezien. Bijvoorbeeld Transportation Management afsplitsen van Warehouse Management. Maar dat ligt er natuurlijk ook aan waar de wereld naar toe gaat.”
Zain: “Dat we over 2 jaar met kop en schouders bovenaan staan. De buitenwereld weet namelijk nog niet hoe groot we zijn dus ik hoop dat over 2 jaar iedereen ons erkent als de grootste Supply Chain Executie en EWM-specialist en niemand meer om ons heen kan en wil”.

Ben jij al een Friend of McCoy?

Als innovatiepartner willen wij graag blijven inspireren. Daarom delen wij graag onze meest relevante content, evenementen, webinars en andere waardevolle updates met jou.