SAP SCMS/4 HANA
Stella Pelzers

Sustainability en ERP: de perfecte match

De cruciale rol van ERP bij het beheersen van sustainability binnen jouw bedrijf

Vanaf de jaren 50 van de vorige eeuw is duurzaamheid een onderwerp waarover wordt nagedacht. Sindsdien is het onderwerp alleen maar belangrijker geworden. Het duurde daarna nog ongeveer 10 jaar tot haar compagnon, het ERP-systeem, werd geboren. De ERP-systemen van toen waren nog niet zo ver ontwikkeld dat ze de duurzaamheidsvraagstukken van nu konden bestieren.

Ideale partner om jouw duurzaamheidsstrategie te ondersteunen

Vandaag de dag is ERP zo ver geëvalueerd dat het de ideale partner is om jouw duurzaamheidsstrategie te ondersteunen. Aangezien alle gegevens en processen met betrekking tot duurzaamheid zich in ERP bevinden, speelt ERP een cruciale rol in het vastleggen en beheersen van de circulaire processen. Door de gehele keten te stroomlijnen, kunnen fabrikanten de samenwerking met leveranciers verbeteren en de levensduur van de inventaris verlengen om de ecologische voetafdruk te verkleinen.

ERP-leveranciers, waaronder SAP, hebben niet stil gezeten en binnen hun pakketten ook specifieke softwareoplossingen ontwikkeld om bedrijven te helpen duurzamer te werken en dit te monitoren en te managen. Een voorbeeld van zo’n softwareoplossing is SAP Product Footprint Management. Hiermee kunnen organisaties hun Product Footprint berekenen over de gehele Product Lifecycle. Hoe dit werkt leggen we uit in de McCoy TV aflevering over Product Footprint Management.

Onze visie

Het is nu tijd om over te gaan naar actie. In onze visie rapporteren we over uitstoot én pakken we hem daadwerkelijk aan. Binnen SAP zijn er verschillende toepassingen voorzien die ingezet kunnen worden om processen duurzamer in te richten. Het ondersteunt oplossingen die bijdragen aan het efficiënt(er) gebruiken van schaarse hulpbronnen, of oplossingen die processen optimaliseren.

Een voorbeeld van hoe we met SAP een sustainable oplossing ondersteunen is “Collaboration Transportation”. Dit zorgt voor een optimalisering van het transportproces. Daarnaast draag het bij aan het verlagen van emissies en het verlagen van materiaalverbruik. Een ander voorbeeld is “Upgrading”, waarbij aan hetzelfde product additionele functies worden toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat producten opnieuw kunnen worden gebruikt (refurbished) en voorkomt daardoor verspilling. Ook zorgt het voor een vermindering van emissies en materiaalgebruik.

Benieuwd naar hoe SAP nog meer kan ondersteunen in sustainable oplossingen? Lees dan onze Intelligent Operations whitepaper.

Meer weten? Kom naar ons sustainability Event!

Wij zijn zo enthousiast over dit topic dat we er zelfs een event over organiseren. Tijdens het sustainability-event op 20 oktober 2022 geven we je richtlijnen aan de hand van pragmatische, innovatieve oplossingen in S/4HANA. Tijdens het event bespreken we de sustainable best practices in SAP S/4HANA. Deze dragen direct bij aan duurzaamheid, zowel binnen je organisatie als in de waardeketen.