BLOGINTEGRATIONMENDIX
Sven Spierings & Teun Salters

Maak kennis met TIM: de stap naar een gestroomlijnde monitoring


Het realiseren van een naadloze communicatie tussen twee systemen is de sleutel tot succes in de alsmaar meer verbonden bedrijfswereld. Maar wat gebeurt er wanneer het beheren van meerdere CPI-omgevingen een uitdagende en tijdrovende taak wordt? Maak kennis met TIM - de baanbrekende oplossing die integratiemonitoring voorgoed verandert. Deze innovatieve applicatie wordt aangedreven door een Mendix front-end en een AWS back-end. En is ontworpen om moeiteloos cruciale CPI-gegevens te verzamelen en weer te geven op één intuïtief dashboard. In dit blog leggen we de mogelijkheden van TIM haarfijn uit.

Een korte introductie op AWS back-end

Laten we beginnen met een korte uitleg van de verschillende back- en front-ends waar TIM op draait. Het back-end is AWS. AWS oftewel Amazon Web Services, is een verzameling van webfunctionaliteiten die gebruikt wordt om applicaties te bouwen. Het biedt een breed scala aan mogelijkheden, van het opslaan van gegevens in een datalake tot het maken van een API.

Een korte introductie op Mendix front-end

Mendix is een handig platform waarmee je snel een eigen zakelijke app maakt. Het is een low-code-platform dat wil zeggen dat je geen programmeerkennis nodig hebt. Met behulp van visuele en intuïtieve tools kun je apps bouwen zonder al te veel te coderen. Een groot voordeel van Mendix is dat het gemakkelijk kan samenwerken met verschillende SAP-systemen en cloudservices (zoals AWS). Dit betekent dat je informatie tussen Mendix en andere systemen eenvoudig uitwisselt, zodat alles goed met elkaar kan communiceren. Een ander voordeel is dat Mendix modulair is en snel! Tot slot, heeft Mendix zijn eigen cloud-omgeving. Dit betekent dat je je apps kan hosten en beheren in de cloud, zodat ze altijd toegankelijk zijn voor jou en je gebruikers.

Hoe ziet het Mendix-dashboard eruit?

Het dashboard is een van de belangrijkste functies van de Mendix-app. Het dashboard geeft een goed overzicht van de meest belangrijke informatie. Maar ook waar mogelijke problemen in het systeem te vinden zijn. Een integratiespecialist kan hier goed zien welke berichten en flows niet soepel lopen, maar ook welke tickets hierbij horen. De gebruikers, tenants en AWS Endpoints, worden in de app beheerd door de McCoy functional admins. Zij bepalen welke gebruiker toegang heeft tot welke omgeving en of die een bepaalde taken mag uitvoeren.

Een aantal voordelen van een TIM-implementatie

Werken met TIM heeft meerdere voordelen. Allereerst kunnen we onze service verbeteren, maar we leren ook van verbeteringen die we eerder hebben uitgevoerd. Zo kunnen we in de toekomst sneller fouten spotten en naar een oplossing werken. Hieronder nog een aantal voordelen van TIM:

  • TIM haalt data op van CPI-omgevingen en slaat deze op in een datalake. Een datalake is een grote, minimaal gestructureerde database waar ruwe data wordt opgeslagen.

  • Data in het datalake wordt verkleind en geïndexeerd om opslag te verminderen en snellere toegang tot informatie mogelijk te maken.

  • De data wordt bewaard voor verschillende redenen, waaronder het verbeteren van de service, het voorspellen van fouten en het mogelijk maken van herberekening.

  • Het datalake ontvangt data, filtert wat nodig is voor specifieke datasets en slaat deze gefilterde data op. De gefilterde data wordt verwerkt en geanalyseerd om fouten te identificeren, veranderingen in processen te detecteren en andere functionaliteiten uit te voeren.

  • Een REST API zorgt ervoor dat het Mendix dashboard de analyses kan tonen.

  • De API biedt CRUD-functionaliteiten en webhooks.

  • Het Mendix dashboard gebruikt voornamelijk de statistieken die TIM heeft berekend, zoals het tonen van succesvolle en fouten processen, grafieken en specifieke interfacefouten.

Een betere klantenservice

TIM zorgt voor een aanzienlijke verbetering van de klantenservice. Hij maakt automatisch incidenten aan voor elke fout in de CPI-omgeving en zorgt ervoor dat deze incidenten snel bij de klanten terechtkomen. Dit gebeurt door de connectie met externe ticketsystemen zoals Jira en Topdesk. Zodra een incident is aangemaakt, ontvangen de integratiespecialisten direct een melding. Met één klik op de knop wordt het incident omgezet in een ticket in het klantsysteem. Vanaf dat moment blijven de twee systemen gesynchroniseerd: elke wijziging in het ene systeem wordt automatisch bijgewerkt in het andere.

Dit zorgt ervoor dat zowel de integratiespecialisten als ook de klanten in hun eigen systemen kunnen werken, maar ook actief kunnen communiceren. Met TIM wordt de communicatie tussen de klantenservice en de klanten efficiënter en transparanter, en dat zorgt voor een verbeterde klantervaring en een snellere oplossing van problemen.

Ben jij al een Friend of McCoy?

Als innovatiepartner willen wij graag blijven inspireren. Daarom delen wij graag onze meest relevante content, evenementen, webinars en andere waardevolle updates met jou.