BLOGSUPPLY CHAIN MANAGEMENT
Menno Bos

Traineeship Supply Chain Management: Menno & Marnix

Een traineeship is het begin van jouw carrière, een flinke stap dus. Voordat je een definitieve keuze maakt, wil je natuurlijk zoveel mogelijk informatie verzamelen. Maar vaak zegt de ene website hetzelfde als de andere, en dat zorgt voor nóg meer keuzestress. Daarom zeggen wij: weg met al die standaard website-informaties. Wil je weten wat je écht kan verwachten tijdens een traineeship bij McCoy? In deze driedelige blogreeks nemen onze trainees je mee.

5 trainees: 1 blogreeks

Maak kennis met onze vijf trainees: Menno, Marnix, Jesse, Erik en Stella. In deze reeks vertellen zij je meer over hun ervaringen bij McCoy. Elke trainee zit in een andere fase van het traineeship, zo krijg je een goed beeld van het gehele traject. In dit blog vertellen Menno en Marnix waarom zij voor het traineeship hebben gekozen, wat ze het leukst vinden en waar ze aan het einde van dit traject hopen te staan.

Hoi Menno & Marnix, leuk dat jullie meer willen vertellen over het traineeship. Voor de lezer: zouden jullie je even kort willen voorstellen?

Menno

Mijn naam is Menno Bos. Ik ben 28 jaar en woon in de regio Weert. Door de jaren heen heb ik verschillende studies gedaan, en overal in Nederland gewoond. Mijn studieloopbaan begon bij de NHTV in Breda. Hier was ik vooral op zoek naar wat ik leuk vond om te doen. Om me breder te kunnen oriënteren, ben ik gestart met de bachelor Bedrijfseconomie aan de Universiteit van Tilburg. En omdat ik logistieke stromen en processen altijd al een interessant onderwerp heb gevonden, heb ik me verder gespecialiseerd middels de master Supply Chain Management. In mijn vrije tijd ben ik graag onder de mensen en sta ik open voor spontane uitjes met vrienden. Als ik de kans krijg om een verre reis te maken, grijp ik die met twee handen aan. Ik krijg namelijk enorm veel energie van een avontuurlijke reis en laat me graag onderdompelen in nieuwe culturen. Daarnaast ben ik erg sportief en competitief in tennis en andere balsporten.

Marnix

Mijn naam is Marnix van der Burg, ik ben 24 jaar en woon in Rotterdam. In tegenstelling tot Menno, heb ik alles in de regio van Rotterdam gedaan: studeren, sporten en wonen. Hier heb ik de studies Supply Chain Management en Marketing Management afgerond. Daarnaast, vind ik het erg leuk om met vrienden te borrelen of te sporten. Maar ook ik ben soms best competitief als het om sporten of spelletjes gaat. Daarnaast vind ik het ook leuk om op vakantie te gaan, het liefst ga ik elk jaar naar een ander land. Van elke vakantie maak ik ook graag aftermovies, om later met mijn vrienden terug te kijken.

Waarom heb je voor dit traineeship gekozen?

Menno

Ik heb een achtergrond in Supply Chain Management, affiniteit met de business én IT. Maar wel een beperkte SAP-kennis. Door te kiezen voor dit traineeship kan ik mezelf, door middel van een vooropgezet plan, praktijk- en doelgericht ontwikkelen. Verder vind ik een fijne werkplek erg belangrijk. Een plek met leuke collega’s en een cultuur die bij me past. Gelukkig kende ik al een aantal mensen bij McCoy, hierdoor had ik al een goed beeld van de bedrijfscultuur. Ik vind consultancy leuk, maar dan ben je wel vaak bij klanten. Ik vind het dus belangrijk om te kunnen ‘bonden’ met het bedrijf en je collega’s. McCoy organiseert veel evenementen waar je je directe collega’s in een informele setting ziet. Een echte plus vind ik, en ook daarom heb ik voor McCoy gekozen.

Marnix

In de zomer ben ik volop op zoek gegaan naar een baan, en heb ik bij veel verschillende bedrijven gesolliciteerd. Ik wilde iets doen in de logistieke sector, zodat ik me breed kan oriënteren. Zo heb ik ook gekeken naar detacheringsbedrijven, waar je in een korte tijd veel verschillende functies vervult. Maar bij die bedrijven was de klik er niet, de functies niet uitdagend genoeg of waren er veel minder groeimogelijkheden. Bij McCoy was dat anders. Zij ontvingen me meteen met open armen. De leercurve is steil, maar je hebt er ook veel invloed op. Daarnaast komt SAP-kennis ook altijd van pas, wanneer je binnen de supply chain gaat werken.

Hoe ziet het traineeship eruit?

Menno

De eerste paar dagen zijn vooral bedoeld om McCoy en je directe collega’s te leren kennen. Het is veel handjes schudden, maar vooral veel informatie in je opnemen. Na een week begin je de structuur van het traineeship te begrijpen. Het traject is helemaal uitgestippeld, maar de planning is redelijk globaal. Je hebt dus geen harde deadlines. Je krijgt alles wat je nodig hebt om het traineeship te volgen. Denk hierbij aan de juiste aanspreekpartner bij vragen en de mogelijkheid om aan diverse trainingen deel te nemen. Maar er is niemand die telkens over je schouder meekijkt. Er wordt van je verwacht dat je de dingen doet die je moet doen, zodat je uiteindelijk een volwaardige McCoyan wordt. Ik vind deze vorm van zelfstandigheid erg prettig, maar het moet wel bij je passen.

Marnix

Dat kan ik alleen maar bevestigen. In het begin word je klaargestoomd voor de certificering, en bereid je casussen voor, zodat je een beter gevoel krijgt hoe het is om aan klanten te presenteren. Daarnaast krijg je ook soft skill-trainingen en kan je zelf je kennis verbreden in de McAdemy. Ik ben nog niet gestart bij een klant, dus ik zit nog volop in het zelfstudietraject en het volgen van de McTalent-trainingen. Kort gezegd: de hoofdlijnen zijn bekend en voor de rest bepaal je zelf hoe je het traineeship invult. Daarnaast heb je natuurlijk wel een buddy - voor alle vragen die je misschien niet zo snel durft te stellen aan je begeleider. Ook koppel je jouw voortgang terug aan je begeleider.

Hoe pak je de casussen aan? Heb je hier een plan voor?

Menno

Ik laat het een beetje op mij afkomen. Langzamerhand koppel je de theorie uit de boeken en de handelingen die daaruit voortkomen aan het systeem. Als de kwartjes vallen, worden de cases ook een stuk leuker om aan te werken. Maar ik zit nog aan het begin van het traject, dus ik kan hier nog niet heel veel over vertellen.

Marnix

Ook ik heb geen vaste manier om de casussen aan te pakken. Het is wel erg handig dat er bij elke casus staat, in welke applicaties je moet kijken om de vraagstukken op te lossen. Door goed te kijken naar de applicaties en vragen te stellen, begrijp je steeds beter hoe het systeem werkt en hoe de processen samenhangen.

Wat vind je het leukst aan het traineeship?

Menno

Het ontdekken van een compleet nieuw systeem vind ik ontzettend leuk. Het is een trial en error-proces. Maar oefening baart kunst en ik begin SAP steeds beter te begrijpen. De interactieve trainingen vind ik ook leuk én interessant om te volgen. En natuurlijk maken de collega’s het werk leuk.

Marnix

Ondanks dat ik nog niet op een klant zit, heb ik al geholpen bij het opzetten van een McCoyTV, een blog en een webinar. Het is soms best veel theorie, dus dat is een fijne afwisseling. Dat ik vooral nog bezig ben met de theorie, betekent wel dat ik meer vrijheid heb om trainingen van het McTalent programma te volgen en collega’s van andere Business Units beter te leren kennen.

Waar hoop je over een jaar te staan?

Menno

Ik hoop dat McCoy mij met veel vertrouwen bij de klanten neerzet, en dat ik kan helpen het bedrijf naar een hoger niveau te tillen. Dit jaar staat voor mij in het teken van ontwikkeling en kennis. Volgend jaar hoop ik die kennis en mijn vaardigheden volledig toe te passen bij klanten in mijn interessegebied. Gelukkig denkt McCoy met je mee, en heb je de vrijheid om aan te geven welke aspecten je interessant vindt. Bij McCoy proberen ze leuke opdrachten voor je te vinden, maar ze kunnen natuurlijk niets garanderen.

Marnix

Over een jaar hoop ik mijn eerste twee certificaten binnen te hebben. Daarnaast wil ik ook een grote stap zetten in mijn soft skills. Die zijn namelijk erg belangrijk voor consultants. Met de soft skills en de kennis van SAP, kan ik straks volledig meedraaien bij klanten en mijn eigen draai vinden.

Meer weten? Of wil je je wel aanmelden voor het traineeship? Neem dan contact op met onze recruiter Joost Hinderdael.

Ben jij al een Friend of McCoy?

Als innovatiepartner willen wij graag blijven inspireren. Daarom delen wij graag onze meest relevante content, evenementen, webinars en andere waardevolle updates met jou.