BLOGBUSINESS INTELLIGENCEPOWER BI
Wessel Verheijen

Van chaos naar focus met Power BI

Ken je van die dagen waarop je met 100 dingen tegelijk bezig probeert te zijn, maar aan het einde van de dag niet één taak volledig hebt afgerond? Geen ramp, dat hebben we allemaal. We weten daarom ook allemaal dat de oplossing is om die taken één voor één met volledige aandacht te tackelen.
Helaas gebeurt dit in rapportages ook. Een enkele KPI wordt in meerdere grafieken met verschillende assen getoond. De oplossing is hier hetzelfde: Focus op één weergave tegelijk en trek je conclusies met volledige aandacht. Deze blog laat je zien hoe je dit doet in Microsoft Power BI met behulp van flexibele meetwaarden en dimensies.

Wisselen tussen dimensies

Het volgende plaatje komt je vast bekend voor.

Het salesbedrag wordt hier in verschillende identieke visuals weergegeven met alleen een andere dimensie. Dit neemt veel plaats in beslag en maakt een pagina chaotisch. Dit kan simpeler met flexibele dimensies waarmee je met een slicer kan bedienen wat het rapport weergeeft. Zo doe je dat:

Stap 1: Maak een parameter aan

Stap 2: Kies de dimensies waarop je wil selecteren 

Met het vinkje linksonder voeg je automatisch een slicer toe aan de pagina.

Stap 3: Voeg de parameter toe op de as van je visual

Wissel tussen aantallen en bedragen

Wat doe je wanneer je dezelfde pagina van een dashboard zowel in verkoopaantallen als verkoopbedragen moet weergeven om verschillende typen gebruikers te bedienen? Duh, je kopieert de pagina en vervang de meetwaarden. FOUT! Hiermee haal je je dubbel werk voor iedere pagina op de hals. Dit kan simpeler met flexibele meetwaarden waarmee je met een slicer kan bedienen wat het rapport weergeeft. Zo doet je dat:

Stap 1. Maak een handmatige tabel met de namen van de meetwaarden

Stap 2. Maak vervolgens een slicer met deze tabel

Stap 3. Gebruik dan een DAX-measure die de berekening uitvoert op basis van de selectie

SWITCH(
        SELECTEDVALUE('Measure Selection'[Measure]),
        "Order Quantity", SUM(Sales[Order Quantity]),
        "Sales Amount", SUM(Sales[Sales Amount])
    )
)

Stap 4. Gebruik deze DAX-measure in de grafiek

Next Level: combineer flexibele meetwaarde én dimensie 

Nu we kunnen wisselen tussen meetwaarden en dimensies, kunnen we dit ook gezamenlijk in één visual toepassen. Voeg hiervoor de dimensie parameter toe aan de as en de DAX-measure met de meetwaarde aan de waarden toe. Kopieer nu beide slicers naar dezelfde pagina.

Lukt het niet?

Heb je hulp nodig en wil je het demobestand ontvangen? Of wil je onze hulp bij jouw Power-BI implementatie? Mail, bel of Whatsapp dan even met Roel van Bommel (06-226938392) of Joury Jonkergouw (06-82622361).