BLOGHR-XPERIENCE
Iris Hollander

Verkeerd Verbonden?! - Een blog over onboarding in tijden van lockdown

Werken vanuit huis

Iedereen heeft er wel mee te maken gehad, want op advies van Mark en Hugo werken we allemaal thuis. In een korte tijd werd onze standaard manier van samenwerken getransformeerd tot een sterk staaltje online pionieren. We zijn allen gepokt en gemazeld door de grillen van Teams: ‘je staat op mute’ of ‘kunnen jullie mijn scherm zien?’ Je kent het wel… Waar wij als professionals in consultancy gewend zijn remote te werken, toch is het online werken de afgelopen tijd in een snelkookpan uitgegroeid tot de nieuwe realiteit. Maar hoe zit het met de verbinding met McCoy als werkgever en nog belangrijker, hoe zit het met de verbinding tussen collega’s?

Een nieuw begin vanuit huis

Geloof het of niet, maar sinds maart 2020 zijn we bij McCoy van 120 collega’s uitgegroeid naar een overweldigende 180 mannen én vrouwen (waaronder ikzelf 😊). Een hele klus om deze 60 nieuwe mensen aan McCoy en elkaar te verbinden. Het is natuurlijk altijd spannend om bij een nieuwe werkgever te beginnen en des te uitdagender als dit ook nog eens online moet. Normaal gesproken organiseert McCoy meerdere fysieke events en uitjes om elkaar te ontmoeten. Maar door corona werden deze meetings bijna allemaal online (hoewel we elkaar ondertussen ook weer eens in het echt hebben gezien, gelukkig). Iedereen begrijpt dat het niet vanzelfsprekend is dat je elkaar dan goed leert kennen en voor nieuwe medewerkers is het een onbegonnen zaak om namen aan de vele gezichten te koppelen…

De beste (thuis) werkgever

McCoy timmert al aardig aan de weg als het gaat om goed werkgeverschap in dit online tijdperk. Zo zijn we niet alleen officieel een Great Place to Work, maar wonnen we ook nog eens de prijs voor De Beste (Thuis) Werkgever van het Jaar 2020. Met initiatieven voor het verbeteren van je werkplek, onze kinderen te betrekken bij het werk van papa/mama en persoonlijke aandacht van onze BU leads door samen te gaan lunchen en wandelen. Ook al zijn bovenstaande acties tof en dragen ze bij aan blije collega’s, er heerst toch ook het gevoel van een gemis. Want wie zijn al die leuke mensen die we nog nooit ontmoet hebben?

Persoonlijke verbinding

Met de kennis van onze eigen start in tijden van Covid-19 en de behoefte aan meer verbondenheid met onze (nieuwe) collega’s gingen mijn teamgenoot Hilke en ik aan de slag met een idee en droom van ons; een eigen podcast maken. Een medium waar we zelf veel gebruik van maken wanner we bijvoorbeeld onderweg zijn in de auto. Het leek ons een geweldig idee om een show te maken waar we collega’s in onze eigen huiskamers uitnodigen, met het ultieme doel om diegene beter te leren kennen en de persoonlijke verbinding te herstellen in deze blijvend digitale wereld. Achter elke collega schuilt immers een verhaal, een unieke persoonlijkheid en vooral een mooi mens.

Verkeerd Verbonden Podcast

En zo werd de Verkeerd Verbonden Podcast geboren! Na het aanschaffen van een stel microfoons en popfilters maakten we een pilot aflevering waarin we ons idee toelichten en onszelf voorstellen. Dit ging trouwens niet geheel vlekkeloos en als je daar meer over wilt weten luister de pilot hier 😉. Het format is eenvoudig: in elke aflevering staat er een andere McCoyan centraal en leren we hem of haar beter kennen.

Na vele (zeer leuke en enthousiaste) reacties werd het ons duidelijk dat we op de goede weg zijn. We werden bedankt voor het initiatief, mensen zijn nieuwsgierig naar elkaar en de aanmeldingen stroomden binnen. We zijn zelfs uitgenodigd bij collega’s thuis om een aflevering op te komen nemen!

More than IT

Hilke en ik zijn onderdeel van het HR-Xperience team binnen McCoy. We focussen naast Data Driven HR ook op de Employee Experience. De missie van ons team is dan ook simpel: wij leveren altijd ‘More than IT’. Daarom hebben we naast SuccessFactors-specialisten óók mensen met ervaring uit de HR- business. Het is onze filosofie om een digitale HR-transformatie te realiseren door de Employee Experience centraal te stellen waar de techniek van SAP naadloos aan bijdraagt. Hilke en ik leveren hier onze bijdrage aan door aandacht te geven aan de mens achter de IT-consultant.

Nieuwsgiering naar meer? In een ander blog schreef ik over mijn overstap van de HR-business naar HR IT.