BLOGSUPPLY CHAIN MANAGEMENTSAP S/4 HANA

Steeds meer organisaties hebben de ambitie om hun logistieke operaties te verduurzamen en daarmee haar CO2 footprint te verkleinen. Jij waarschijnlijk ook, daarom lees je deze blog. Maar bedrijven vinden het lastig om beleid om te zetten in concrete acties. In deze blog vertalen we sustainability van een doelstelling naar een concrete oplossing.

Je logistieke processen verduurzamen met returnables

Door recycling en het verminderen van materiaalgebruik en verspilling kunnen bedrijven hun operaties verduurzamen. Organisaties verminderen daarmee niet alleen hun CO2 uitstoot, maar besparen ook keiharde euro’s.

Dit kan onder andere door gebruik te maken van returnables. Denk daarbij aan pallets, containers, of verpakkingsmaterialen die je gebruikt om goederen mee naar de klant te sturen. Het zou zonde zijn om hier vervolgens niets meer mee te doen. In plaats daarvan kun je ze ook retour laten komen om te hergebruiken. Maar… hoe ondersteun je dit proces in je ERP-systeem? En hoe voorkom je dat je jouw returnables kwijtraakt zonder dat dat te veel tijd, geld en moeite kost? Die vragen beantwoorden we in deze blog.

SAP Best Practices in combinatie met EWM

SAP ERP ondersteunt standaard supply chain processen met haar Best Practices. Returnables Processing is er daar één van. In deze Best Practice wordt beschreven hoe je het gebruik van returnables kunt ondersteunen in ERP.

Administratief werkt de Best Practice voor returnables uitstekend. Echter, praktisch gezien bevat het (te?) veel handmatige acties voor verkopers en magazijnmedewerkers. Daarom is McCoy's Best Practice: ondersteun Returnables Processing door een combinatie van SAP ERP en SAP EWM. SAP EWM automatiseert in dit proces namelijk administratieve acties die in SAP ERP handmatig moeten worden uitgevoerd. De combinatie tussen van SAP EWM met SAP ERP zorgt er voor dat returnables optimaal traceerbaar zijn tijdens het hele proces.

Traceerbaarheid in iedere stap

Returnables Processing maakt het hergebruiken van pallets, containers of verpakkingsmaterialen mogelijk, om daarmee je CO2 uitstoot te verminderen. Dit kan stap-voor-stap, via het onderstaande proces.

  • Verkopers maken een verkooporder aan.

  • In SAP ERP wordt de uitlevering automatisch aangemaakt, op basis van de verkooporder.

  • Na het picken, tijdens de goederenafgifte, voegt SAP EWM automatisch een returnable (pallet, container of verpakking) aan de levering toe. Door automatisering beperk je handmatige acties voor verkopers of magazijnmedewerkers. Fysiek worden de verkochte goederen op of in de returnable verpakt en verzonden naar de klant.

  • Na de goederenafgifte wordt de returnable administratief op voorraad gelegd in een administratief returnables magazijn. Het voorraadoverzicht in SAP ERP maakt inzichtelijk hoe veel returnables er bij welke klanten liggen.

  • De klant retourneert de returnable. SAP ERP ondersteunt dit met palletretourorders en/of palletretourleveringen. Na goederenontvangst wordt de voorraad in het administratieve returnables magazijn automatisch verlaagd en de voorraad in het eigen EWM-magazijn opgehoogd. De returnable is klaar voor hergebruik.

  • Als de klant de returnables niet retourneert (🙁), dan breng je ze in rekening. Dit doe je door de klant een factuur te sturen op basis van de palletretourorder of palletretourlevering. Vervolgens boek je een handmatige goederenafgifte voor de niet-geretourneerde returnable, waardoor de voorraad in het administratieve returnables magazijn wordt gecorrigeerd.

McCoy’s visie op Sustainable Operations

Wil jij met deze en andere simpele verbeteringen de CO2 uitstoot van je operaties verlagen? Lees dan onze Intelligent Operations whitepaper voor meer ideeën.

PS, hoe veel CO2 heb je bespaard door het inrichten van returnables? Bereken het met SAP Product Footprint Management. Hoe dit werkt leggen Nick Hurkmans en Kylian Swinkels uit in onderstaande McCoy TV.