BLOGSUPPLY CHAIN MANAGEMENT
Oliver Hahn

Verpakte lucht kost ook geld

Het komt je vast bekend voor: je bestelt online een trui en twee broeken, en krijgt vervolgens een doos thuisgestuurd die maar net door de voordeur past. De bestelde producten liggen in een hoekje van de doos, de rest is leeg of gevuld met opvulmateriaal. Zonde toch?!

Zeker zonde… maar ook erg duur! Tel maar na: een grote doos is duurder dan een kleine doos, er is meer opvulmateriaal nodig, en met name de transportkosten vallen veel hoger uit. Bovendien leidt dit tot een ontevreden of anders verbaasde klant, die zich terecht afvraagt of dit niet slimmer kan.

Het goede nieuws: ja, dit kan inderdaad slimmer! Hoe? Dat lees je hieronder.

Ieder magazijn heeft te maken met een steeds veranderd artikelassortiment. Om een magazijn efficiënt te kunnen gebruiken, is het van groot belang om de afmetingen en gewicht van ieder artikel inzichtelijk te hebben. Om deze reden worden afmetingen en gewicht van nieuwe artikelen bij binnenkomst over het algemeen gecontroleerd en opgeslagen in de stamgegevens.

In veel magazijnoperaties worden deze stamgegevens reeds gebruikt om de optimale opslaglocatie van het artikel te bepalen; echter, bij het verpakken en verzenden van artikelen wordt deze informatie vaak niet gebruikt. Het kiezen van het juiste verpakkingsmateriaal komt hierdoor vaak neer op het inzicht en ervaring van het magazijnpersoneel.

Automatisch het juiste verpakkingsmateriaal

Het magazijnbeheersysteem van SAP (SAP Extended Warehouse Management) biedt standaard functionaliteit waarmee automatisch het juiste verpakkingsmateriaal bepaald kan worden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de afmetingen en gewicht van de bestelde artikelen.

Bij binnenkomst van de bestelling bepaalt SAP EWM al in welke doos de trui en twee broeken verpakt moeten worden. Deze intelligente cartonization software houdt hierbij ook rekening met complexere scenario’s zoals het verzenden van stapelbare producten. Daarnaast kan er rekening gehouden worden met verschillende verpakkingsbehoeften per vervoerder. Op deze manier worden de materiaalkosten van doos en verpakkingsmateriaal tot een minimum beperkt.

Meer voordelen

Dit is echter niet het enige voordeel: doordat al in een vroeg stadium bekend is hoe de bestelde artikelen verpakt gaan worden, kan ook het transportproces geoptimaliseerd worden. Denk hierbij aan het goed kunnen inschatten van benodigde volume in de truck, alsook het maken van een laadplanning.

Een laatste - maar zeker niet onbelangrijk – voordeel is dat er op deze manier een bijdrage wordt geleverd aan het terugdringen van de CO₂ uitstoot; doordat er minder lucht wordt verstuurd, passen er in dezelfde truck namelijk opeens een stuk meer pakketten!

Benieuwd of deze functionaliteit uw bedrijf ook verder kan helpen? Neem dan contact met Jan Laros +31 6 23 195 153 of jan.laros@mccoy-partners.com, of bekijk onze Intelligent Logistics oplossingen.

Think SAP EWM, Think McCoy