Wat hebben 2025 en S/4HANA met de millenniumbug te maken?

23 augustus 2019

Weet je nog? Twintig jaar geleden alweer... De millenniumbug en bijbehorende onrust die ontstond onder ICT-experts over het jaar 2000. Alles zou misgaan, systemen zouden volledig tot stilstand komen en de impact op veel bedrijven zou enorm zijn omdat ze hun processen niet meer konden ondersteunen.

Uiteindelijk heeft deze bug veel minder problemen veroorzaakt dan vooraf werd gedacht. Natuurlijk kun je hierbij afvragen of dit kwam doordat de gevolgen toch minder waren dan gevreesd, of omdat veel kritieke systemen voorafgaand uit voorzorg al waren aangepast.

2025 het jaar van de waarheid

Voor SAP-gebruikers lijkt 2025 het jaar van de waarheid: dan stopt SAP met de ondersteuning van SAP ECC en is een overstap naar de opvolger S/4HANA noodzakelijk. Maar is dit ook echt zo of is 2025 de nieuwe millenniumbug? Om hier antwoord op te geven neem ik je mee aan de hand van een aantal gedachten, klantgesprekken en onze visie binnen McCoy op S/4HANA.

Al sinds de release in 2015 is SAP actief haar nieuwe technologie aan het pushen. Waar klanten en partners in het begin sceptisch waren over de mogelijkheden (veel finance, weinig planning, manufacturing en logistiek) kun je inmiddels niet meer ontkennen dat S/4HANA volwassen is en haar voorganger ECC op diverse vlakken ver aan het overtreffen is. Daarnaast stelt SAP ook bestaande functionaliteit toch weer ter beschikking op basis van klantwensen (denk aan: StockRoom Management ipv EWM en HCM functionaliteit).

Overstappen naar S/4?

Tegelijkertijd zien we dat van alle SAP ECC klanten nog maar een heel klein percentage ook daadwerkelijk S/4HANA heeft geïmplementeerd. Hoe komt dat?

Die vraag stelden wij aan onze klanten.

1. Wij willen graag aan de slag met S/4HANA. Maar de kosten van een dergelijk traject lijken ons dermate hoog dat we voorlopig niet gaan starten. Kosten en negatieve ervaringen met eerdere implementatie/transformatie trajecten houden ons tegen.

2. Er is veel geld geïnvesteerd in het implementeren en op maat maken van onze SAP-omgeving. Die omgeving implementeren we nu en dat traject willen we niet onder druk zetten op basis van de SAP roadmap.

3. Onze verwachting is dat 2025 uitgesteld zal worden, omdat er dan nog te veel gebruikers op ECC zitten. Daarnaast kunnen we met behulp van partners ook na 2025 ons systeem zelf nog onderhouden.

4. Wij zien het voordeel niet van S/4HANA.

Zonder de bovenstaande argumenten één voor één te bevestigen of te ontkrachten kun je natuurlijk afvragen of je dit moet weerhouden om op z’n minst na te denken over de verhuizing naar S/4HANA. De vraag is of je achter wilt blijven of wilt innoveren? Is het niet zo dat bedrijven die vooroplopen bijna allemaal een sterke innovatiestrategie hebben en volop investeren in technologie?

Werken met een verouderd ERP-systeem

De cruciale vraag blijft of je wilt blijven werken met een verouderd ERP-systeem in 2025 of zelfs volgend jaar. Niemand kan ontkennen dat het voor iemand die net van de universiteit komt een behoorlijke stap terug in de tijd is zodra hij/zij voor het eerst met SAP ECC in aanraking komt. Het is absoluut zo dat S/4HANA nieuwe mogelijkheden geeft op het gebied van user-experience en je in staat stelt om gebruik te maken van technologieën zoals IoT, Machine Learning, Blockchain, Predictive Analytics, Robotic Process Automation, etc. Diverse klanten plukken reeds de vruchten met use-cases op het gebied van GR/IR reconciliation, kwaliteitsmanagement, automatisering van goedkeuringsflows en andere repeterende activiteiten.

Vergeet hierbij niet dat S/4HANA inmiddels innovaties biedt die in SAP ECC niet beschikbaar waren en deze het huidige maatwerk en bijbehorende kosten kunnen vervangen. Denk hierbij aan voorbeelden als journal entry uploads, maatwerk rapporten versus embedded & realtime analytics en in-app extensibility. In tegenstelling tot SAP ECC kan S/4HANA ook afgenomen worden als SaaS (software as a service) wat enorme besparingen kan opleveren op het gebied van hardware, IT-security en daarnaast veel eenvoudiger schaalbaar is met het oog op de toekomst. Toeval of niet, Gartner voorspelt dat in 2025 65% van alle ERP implementaties in de cloud zal zijn.

Wees voorbereid

De tijd zal leren of 2025 de nieuwe millenniumbug is, maar wat voor mij vast staat is dat S/4HANA mogelijkheden geeft die met SAP ECC niet meer te behalen zijn. Net als bij de millenniumbug is het belangrijk om je tijdig te verdiepen in de impact die het op je organisatie kan hebben, je kunt er tenslotte maar beter op voorbereid zijn.

Think S/4, Think McCoy

S/4HANA Smart Re-use - McCoy & Partners

S/4HANA event, 7 november

Tijdens ons S/4HANA event op 7 november in het SAP Customer Experience Center in Den Bosch namen we een kijkje in de digitale toekomst van SAP S/4HANA. Bovendien lichtten we aan de hand van klantcases toe waar je aan moet denken bij de verhuizing naar S/4 HANA of die nu vóór of na 2025 plaats gaat vinden. Lees het verslag en bekijk de aftermovie hier. De slides zijn uiteraard op verzoek beschikbaar.