BLOGSALES & SERVICESAP S/4 HANA
Roel Mooijman

Wat is SAP Asset Intelligence Network (AIN)?

Naast de dagelijks werkzaamheden bij de klant volgen wij bij McCoy de laatste ontwikkelingen binnen ons vakgebied. Wanneer we interessante producten of thema’s tegenkomen, kijken wij hoe we dit kunnen toepassen. Een van die producten waar wij erg enthousiast over zijn is: SAP Asset Intelligence Network (AIN).  Wij hebben ons de benodigde expertise eigen gemaakt en opgenomen in het McCoy demo landschap. De roadmap van AIN is veel belovend, SAP lanceert ieder kwartaal een nieuwe versie van AIN. 

Introductie SAP Asset Intelligence Network

AIN is onderdeel van de SAP Intelligent Asset Management (IAM) suite. Deze suite is cloud gebaseerd en bevat diverse oplossingen binnen asset management. De basis is de asset data welke is opgeslagen in Asset Central Foundation. 

De digitale replica van een asset wordt ook wel de “Digital Twin” genoemd. Met AIN is het mogelijk om efficiënt te kunnen samenwerken met zowel interne- als externe partners in het netwerk. De digital twin zorgt ervoor dat iedereen die bevoegd is over de actuele asset data die voor hen relevant is kan beschikken. Een goed voorbeeld hiervan is de kalibratie van uw test en meetapparatuur. Door de relevante test en meetapparatuur te delen via het AIN netwerk met uw kalibratie partner wordt u ontzorgt en kan de kalibratie partner zijn service nog beter uitvoeren en de resultaten direct terugkoppelen via het netwerk. Dit is slechts één van de vele voorbeelden waarbij het gebruik van het netwerk processen efficiënter maakt. Ook biedt het netwerk de mogelijkheid om nieuwe business modellen te introduceren. Tevens is het goed om te vermelden dat “Mobile Asset Management” onderdeel is van IAM. Hiermee wordt o.a. de monteur in het veld zowel online als offline op zijn wenken bedient.  

McCoy en AIN

In een wereld waarin installaties steeds complexer worden moet het belang van eenvoudig en snel toegang tot actuele en accurate asset data niet onderschat worden. Ook de trend van meer samenwerken en uitbesteden vraagt om een andere aanpak. Vanuit McCoy vinden wij dan ook dat AIN potentie heeft. Wij hebben al de eerste ervaringen opgedaan bij een van onze klanten en met het opzetten van de McCoy AIN demo. In de volgende blog zullen wij het automatic sharing concept in AIN bespreken.

Think SAP AIN, Think McCoy   

Referenties:

https://help.sap.com/viewer/product/SAP_ASSET_INTELLIGENCE_NETWORK/1911/en-US