Wat we van klanten horen:
"Kan ik Power BI gebruiken op SAP Datasphere?"
"We stappen over naar Microsoft Fabric – kunnen we onze SAP-data meenemen?"
"We hebben S/4HANA en willen onze data verplaatsen naar Microsoft. Wat mag wel en wat niet?"
Dit zijn allang geen uitzonderlijke vragen meer. Sterker nog, ze zijn de nieuwe norm geworden voor organisaties die draaien op SAP. Niet vanwege beperkingen in SAP, maar omdat gebruikers ook buiten SAP willen kunnen analyseren, visualiseren en verrijken. Op hun eigen manier.
De meeste van onze klanten willen SAP niet vervangen, maar juist uitbreiden. SAP biedt nog altijd krachtige mogelijkheden op gebied van analytics. Tegelijkertijd maken veel organisaties steeds vaker gebruik van oplossingen uit het Microsoft-ecosysteem, zoals Power BI, Databricks en Microsoft Fabric, bijvoorbeeld vanwege hun toegankelijkheid, realtime inzichten en selfservice-functionaliteit.
Steeds meer organisaties én softwareleveranciers bewegen richting een open data-ecosysteem. Strategische samenwerkingen tussen verschillende platformen maken het steeds makkelijker om het beste van beide werelden te combineren. Zo ontstaat een nieuwe realiteit: een hybride dataplatform. Waarbij data in SAP blijft, maar wordt gebruikt, verrijkt en gevisualiseerd in zowel SAP- als Microsoft-oplossingen. Met als doel een soepele en geïntegreerde gebruikerservaring.
Het klinkt eenvoudig: verbind SAP S/4 met Microsoft en begin met analyseren. Maar in de praktijk ligt het genuanceerder. Niet alle integratieroutes zijn even geschikt. Zeker niet wanneer je rechtstreeks vanuit S/4 verbindt met het Microsoft-ecosysteem via database-level toegang. Dat kan namelijk in strijd zijn met je licentievoorwaarden.
SAP geeft de voorkeur aan het routeren van data via SAP Datasphere. Dit platform ondersteunt twee technisch opties: Premium Outbound en Open Mirroring. Aangezien de data zich al in Datasphere bevindt, zijn beide benaderingen valide. Het belangrijkste verschil zit in de manier waarop de data wordt overgebracht:
Premium Outbound maakt gebruik van een pushmechanisme: data wordt vanuit Datasphere gerepliceerd naar het doelsysteem op geplande momenten of bijna realtime. Voor deze functionaliteit is een aanvullende licentie vereist.
Open Mirroring werkt met een pullmechanisme: data wordt op aanvraag opgehaald door het doelsysteem, maar blijft tijdens runtime in Datasphere aanwezig.
Als je organisatie al heeft geïnvesteerd in een externe ETL-tool zoals Alteryx, DaB of Simplement en deze route wil blijven volgen, dan kan dat botsen met Keep the Core Clean-principe. Veel van deze tools vereisen namelijk dat er maatwerklogica wordt ingespeeld in het ERP-systeem om integratie met non-SAP platformen mogelijk te maken.
Het kiezen van de juiste integratieroute hangt af van de bredere datastrategie van je organisatie. Prestaties en kosten zijn belangrijke factoren, maar maken deel uit van een grotere vraag: “Hoe ontwerpen we een datalandschap dat met de organisatie meegroeit, zonder onnodige complexiteit te creëren?”
Een Nederlandse energieleverancier kreeg recent te maken met de complexiteit van het ontsluiten van SAP-data naar een non-SAP datawarehouse. Wat aanvankelijk leek op een eenvoudige ODBC/JDBC-verbinding via SAP Datasphere, bleek uiteindelijk niet te voldoen aan de licentievoorwaarden van SAP’s HANA-runtime.
In overleg met SAP en McCoy koos de organisatie daarom voor Premium Outbound-replicatie via Datasphere, een licentietechnisch verantwoorde route waarbij data via de applicatielaag wordt overgezet. Dit bracht echter ook nieuwe uitdagingen met zich mee, zoals onverwacht hoge outbound-volumes (bijvoorbeeld: een extract van 5,5 GB aan BSEG-data leidde tot 167 GB aan Premium Outbound-verbruik), met bijbehorende kosten.
Door het inzetten van delta’s, prefilters en monitoring via BTP kon de organisatie het dataverkeer beperken en beter grip houden op de kosten en beheeraspecten. Daarmee ontstond een werkbare oplossing voor het integreren van SAP-data met externe systemen, binnen de geldende kaders.
Integratiekeuzes zijn zelden terug te brengen tot één best practice. Ze hangen af van verschillende factoren, zoals de bestaande architectuur, licentiebeperkingen, de kennis in het team en de functionele eisen. Daarom raden we geen standaardoplossing aan voor iedere situatie.
Om duidelijkheid te scheppen, werkt McCoy meestal met klanten via een Data Assessment. Deze gestructureerde aanpak maakt zowel de technische realiteit als de impact van verschillende integratieroutes inzichtelijk. Zo helpen we organisaties bij het afwegen van integratieopties richting bijvoorbeeld Microsoft.
Op basis van onze ervaring met klanten weten we dat succesvolle hybride dataplatforms niet worden gestuurd door tools, maar ontstaan door een goed doordacht ontwerp. De meest effectieve organisaties beginnen met het stellen van de moeilijke vragen ruim voordat er een connector of cloudoplossing wordt gekozen:
Investeren we in platformen die mee kunnen groeien met onze toekomstige architectuur?
Sluit onze datastrategie aan bij de manier waarop de business daadwerkelijk data gebruikt?
Waar hebben we behoefte aan snelheid en flexibiliteit en waar juist aan structuur en stabiliteit?
Hoe houden we grip op governance zonder innovatie in de weg te staan?
Je hoeft niet te kiezen tussen SAP of Microsoft. Maar je moet wél weten waar je naartoe werkt. Als je onderzoekt hoe je jouw SAP-architectuur kunt laten aansluiten op de services van Microsoft (zoals Fabric, Power BI en Databricks), dan helpt onze Data Assessment organisaties bij het:
In kaart brengen van het huidige data- en integratielandschap
Begrijpen van technische haalbaarheid en licentiebeperkingen
Evalueren van een duurzame hybride datastrategie
Bij McCoy hebben we ervaring met zowel SAP- als Microsoft-technologieën. Van licentievraagstukken en integratiemodellen tot het begeleiden van klanten bij het maken van onderbouwde architectuurkeuzes.
Ons doel is om duidelijkheid en structuur te bieden, niet om tools te pushen. Zo zorgen we dat hybride platformen waarde leveren voor zowel de business als IT.
Benieuwd wat een Data Assessment voor jouw organisatie kan betekenen? Vraag een Data Assessment aan of neem contact op met joury.jonkergouw@mccoy-partners.com voor onze aanpak rondom hybride dataplatformen.
Als innovatiepartner willen wij graag blijven inspireren. Daarom delen wij graag onze meest relevante content, evenementen, webinars en andere waardevolle updates met jou.