• Solutions
  • Services
  • Sectors
  • Sharing
  • Over ons

Welke BI-tool is beter: SAP Analytics Cloud of Microsoft Power BI?

Dit is vast niet de eerste blog die je leest over het gebruik van BI-tools. Veel blogs zullen ingaan op het verschil tussen de tools SAP Analytics Cloud en Microsoft Power BI. Daaruit blijkt dan dat de rapportagemogelijkheden heel dicht bij elkaar liggen qua functionaliteit. Daarom ben je bij dit blog uitgekomen. Ik zal in dit blog de rapportagefuncties tussen de twee tools niet uitgebreid herhalen. Dat komt omdat het waarschijnlijk niet het verschil zal maken in jouw beslissing. Dus, welke BI-tool is nu de beste keuze voor SAP- en niet-SAP-gegevens?

Kijk je liever een video in plaats een blog lezen? Bekijk 'm dan hier:

SAC en PowerBI; waar baseer je je keuze op?

Veel bedrijven baseren deze keuze op de mooiste rapportage- en dashboardfuncties en regelen later de gegevensbronnen, verbindingen en autorisaties. Wat als je erachter komt dat deze niet werken nadat de investering is gedaan? In dit blog worden SAP Analytics Cloud (SAC) en Microsoft Power BI (PBI) bottom-up besproken om te helpen de tool te kiezen die het beste bij jouw bedrijf past.

Vier stappen om te kiezen voor de beste BI-tool

Stap 1: Waar komt jouw data vandaan?

De eerste stap die je moet nemen, is bepalen wat jouw primaire gegevensbron is voor de gewenste rapporten. In onze context zijn het SAP-gegevens of niet-SAP-gegevens.

Door de databronlijst voor beide tools te bekijken, wordt meteen duidelijk welke tool de voorkeur geeft aan een bepaalde databron. SAP-bronnen hebben – niet verwonderlijk -  duidelijk de voorkeur van SAC. Als je veel niet-SAP-bronnen hebt, ben je misschien het beste gediend met PBI.

Opmerking: als je een datawarehousing-oplossing gebruikt om gegevensbronnen te combineren, is dit jouw gegevensbron voor rapportage.

Stap 2: kies de juiste verbinding

Nadat je de primaire gegevensbron hebt gekozen, moet je bepalen welk verbindingstype vereist is. Omdat niet-SAP-bronnen meestal niet worden gebruikt in SAC, richten we ons in dit voorbeeld op SAP-gegevensbronnen.

SAC is geoptimaliseerd voor real-time gegevensverbindingen op SAP-gegevens. Alle metadata zoals hiërarchieën, eenheden en beschrijvingen komen rechtstreeks van de bron en zijn klaar voor gebruik in rapportage.
Power BI is geoptimaliseerd voor geïmporteerde gegevens voor elke bron, omdat je de volledige analytische engine beschikbaar hebt in het rapport. 
Opmerking: Controleer of jouw bedrijf replicatie van gegevens naar rapporten toestaat. Als dit niet is toegestaan, wordt de optie geïmporteerde gegevens verwijderd.

Stap 3: Machtiging

De verbinding die je hebt gekozen, heeft ook invloed op de beschikbare autorisatieopties.

SAC heeft een kant-en-klare integratie met real-time SAP-bronnen. Hierdoor kunnen beheerders rolbeheer in het bronsysteem houden zonder dit te hoeven repliceren voor rapportage. SSO kan worden geconfigureerd voor Power BI op realtime SAP-bronnen, maar hiervoor is een Kerberos-installatie vereist. Microsoft levert duidelijke documentatie over hoe dit in te stellen.


Bij het importeren van gegevens is het gebruikelijk om autorisatiemodellen voor rapportage te repliceren. Zowel SAC als Power BI gebruiken hiervoor Row-Level Security. In SAC pas je RLS toe voor elke dimensie. Met Power BI kan een complexere filterinstructie of gegevenssleutel worden toegepast, die centraal voor het rapport kan worden ingesteld.

Stap 4: Modellering en rapportage

Het is mogelijk dat de keuze voor jouw BI-tool op dit punt duidelijk is. Dat is een goede zaak, want deze keuze zal gebaseerd zijn op de best passende tool in jouw IT-landschap en governanceregels.

Als dit niet het geval is en je keuze afhangt van de beste keuze voor het bouwen van de chicste rapporten, is dit wat naar mijn mening opvalt.

Bij het importeren van gegevens en het modelleren van jouw gegevensmodel is Power BI een duidelijke winnaar. Het geeft je een krachtige analytische engine en de vrijheid om een relationeel gegevensschema te bouwen en gegevens voor te bereiden. SAC dwingt een stermodel af dat meer ETL of specifieke gegevensvoorbereiding vereist. Ook zijn de opties voor gegevensvoorbereiding veel beperkter.

Bij het bouwen van je werkelijke rapport of dashboard zijn de rapportagemogelijkheden meestal vergelijkbaar tussen de twee tools. Dit zijn mijn favoriete functies:

Input Controls bieden jouw gebruikers een hoge flexibiliteit om de weergave van het rapport te personaliseren. ID's en beschrijvingen zijn een standaard manier om masterdata in SAP te documenteren. Deze zijn standaard beschikbaar in SAC. Responsieve pagina's helpen om het rapport correct weer te geven op verschillende schermformaten.

Power BI-visuals kunnen uitgebreid worden gestyled, waardoor jouw rapport er geweldig uit kan zien. U kunt DAX-formules gebruiken om measures, tabellen en transformaties te bouwen. Dit lijkt erg op formules in Excel, dus biedt een steile leercurve voor de meeste Excel-gebruikers. De expressiebibliotheek is zeer uitgebreid en biedt je veel opties om jouw gegevens en formules aan te passen.

Conclusie: kies je BI-tool op basis van technische mogelijkheden

Kijk bij het kiezen van een nieuwe BI-tool niet alleen naar de beste rapportagemogelijkheden. In veel gevallen zullen de technische mogelijkheden bepalen welke tool het beste past in de IT-architectuur en strategie. Wanneer je kiest tussen SAC of Power BI, kan je de volgende best practices volgen.

Kies SAP Analytics cloud wanneer...

·       Je voornamelijk rapporteert op een SAP-bron

·       Jouw rapporten realtime gegevens vereisen

·       Autorisatie- en rolstructuren worden ingesteld in de bron

·       Gebruikers verschillende schermformaten gebruiken, dus responsieve pagina's nodig zijn

Kies Microsoft Power BI wanneer...

·       Je voornamelijk rapporteert op een niet-SAP-bron

·       Jouw organisatie gegevensreplicatie mogelijk maakt

·       Goed uitziende visuals belangrijk zijn

·       Je opties nodig hebt voor gegevenstransformatie met DAX-expressies

Meer informatie

Als je wilt leren hoe je SAC- en Power BI-rapporten kunt verbinden met SAP HANA en SAP BW, bekijk dan deze blog

Als je wilt leren hoe je Power BI op SAP kunt gebruiken, bekijk dan deze McCoy TV-aflevering

Als je meer wilt weten over SAP Analytics Cloud, bekijk dan deze blog

Als je wilt leren hoe je rapporten en dashboards kunt maken met Power BI, speel dan dit webinar opnieuw af

Heb je nog andere vragen, neem dan gerust contact op met Roel van Bommel of Joury Jonkergouw

Ben jij al een Friend of McCoy?

Als innovatiepartner willen wij graag blijven inspireren. Daarom delen wij graag onze meest relevante content, evenementen, webinars en andere waardevolle updates met jou.