BLOGSUPPLY CHAIN EXECUTION
Robin Siemons

Werken bij McCoy & Partners

Een avontuurlijke start van mijn carrière als SAP-consultant in het buitenland

Hoi, ik stel me graag even voor

Mijn naam is Robin Siemons, en ik woon samen met mijn vriendin in Breda. In 2018 heb ik mijn master in Information Management ontvangen. Na drie jaar als SAP-consultant bij een groot IT-consultancybedrijf te hebben gewerkt, ben ik overgestapt naar McCoy & Partners. Ik werk nu anderhalf jaar met veel plezier in het Supply Chain Execution-team. Hier focus ik me vooral op SAP Extended Warehouse Management. De platte, pragmatische organisatie in combinatie met de expertise van mijn collega’s, zorgt ervoor dat ik het hier erg naar mijn zin heb.

A day in the life van een McCoy-consultant

Als SAP-consultant werk je voor verschillende klanten op projectbasis. Dat kunnen grote maar ook kleine projecten zijn. Een klein project wordt doorgaans binnen een aantal maanden afgerond met een handvol consultants. Maar de grote projecten, dat zijn vaak meerjarige projecten, met een team van meer dan 100 consultants. Zo’n project heeft een lange doorlooptijd, omdat de betreffende organisaties zeer complexe en geautomatiseerde processen hebben. Daarnaast hebben ze ook veel locaties over de hele wereld verspreid. Alle projecten hebben verschillende projectfases, waardoor geen dag hetzelfde is. En dat zorgt voor een dynamische omgeving met veel interessante uitdagingen. Een fijne bijkomstigheid, want ik houd van een goede uitdaging. En vaak voelt een project daardoor niet als werk.

Van hotdog naar Bratwurst

In de afgelopen anderhalf jaar bij McCoy, heb ik voor twee verschillende projecten in het buitenland gewerkt. Voor mijn eerste project stak ik direct de grote plas over. Ik mocht namelijk aan de slag bij een grote multinational in Kennewick (Verenigde Staten). Ik haakte aan op het moment dat het project in de explore-fase zat. Bij deze fase worden de toekomstige processen vastgesteld door middel van fit-to-standard-workshops. Samen met mijn team was ik verantwoordelijk voor het geven van de workshops. Het heeft zoveel meerwaarde om alle betrokkenen van het project in real-life te zien en met hen kennis te maken. Zo krijg je meer feeling bij het project, de cultuur én de organisatie. Samen hebben we niet alleen verschillende fabrieken en magazijnen bezocht, maar hebben we ook een culturele dagtrip naar Seattle gemaakt.

Na afloop van de opdracht werd ik gevraagd om drie maanden bij een klant in Duitsland on-site support te geven. Een maand voor de go-live sloot ik aan bij het team, om de processen te leren kennen en te helpen met de voorbereidingen. Het systeem was ontworpen door Italiaanse consultants en daardoor werd er veel in het Engels gecommuniceerd. Maar omdat niet iedereen in Duitsland, de Engelse taal even goed beheerst, vonden ze het belangrijk dat ik Duits sprak. Dat was even wennen, maar ik zag het ook als een leuke uitdaging. De eerste maand na de go-live was ik - in mijn gehele hesje en werkschoenen - veel op de werkvloer te vinden. Op deze manier hielp ik de gebruikers om SAP EWM beter te begrijpen, maar hielp ik ook met het oplossen van hun dagelijkse challenges. Omdat ik Duits sprak, werd ik al snel gezien als linking pin tussen de key-users en de Italiaanse consultants. Juist omdat beide buitenlandse projecten zo anders waren, heb ik veel nieuwe skills geleerd.

Nieuwe culturen en onbekende gewoontes

Werken in het buitenland was voor mij een uitdagende en verrijkende ervaring. Ik kan het iedereen alleen maar aanraden. Je ontmoet nieuwe mensen, ontdekt nieuwe culturen en leert nieuwe vaardigheden. Door het internationale karakter van de klanten van McCoy zijn er enorm veel kansen om meer ervaring in het buitenland op te doen. En natuurlijk je horizon te verbreden: win-win. Er wordt daarnaast altijd met jou overlegd of een project in het buitenland past bij jouw ambities en (sociaal) leven.

Durf jij de uitdaging aan?

Bij McCoy kun je met behulp van verschillende buitenlandervaringen in een korte tijd verschillende vaardigheden opdoen. Je netwerk uitbreiden, nieuwe mensen ontmoeten en je taalvaardigheden verbeteren. Heb jij zin in een nieuw avontuur? En lijkt het jou ook leuk om die stap met ons te zetten? Ik beantwoord graag al jouw vragen over hoe het is om als consultant bij McCoy & Partners in het buitenland te werken.

Wat houdt je tegen? Neem contact op met mij of Joost Hinderdael.