BLOGSUPPLY CHAIN EXECUTION
Stan van der Steen

Zonder SAP-ervaring overstappen naar SAP-implementatie partner McCoy

Mijn eerste half jaar als Extended Warehouse Management (EWM) consultant.

Aan het werk als consultant zonder SAP-ervaring, kan dat?

Consultants, wat doen die lui eigenlijk de hele dag? Is dat nou echt leuk, steeds bij een andere klant zitten op een ander project? De werkdruk is torenhoog en collega’s zie je twee keer per jaar; op de zomer- en kerstborrel. Toch? Ik toetste deze aannames en waagde de sprong van een eindklant naar SAP EWM consultant bij McCoy & Partners. In deze blog beschrijf ik hoe ik mijn eerste half jaar heb ervaren en geef antwoord op de vragen die ik op voorhand had.

Zit je de hele dag in de boeken om kennis bij te spijkeren?

Kun je ook bij McCoy starten als je geen SAP ervaring hebt? Zeker! Door mijn Business Unit (BU) is een mentoring programma opgezet om nieuwe medewerkers zo goed mogelijk op te leiden tot EWM consultant. Hierbij ligt de focus op de drie belangrijkste pijlers voor mijn toekomstige werkzaamheden: de SAP EWM certificering, consultancy skills en meewerken op projecten. De diversiteit van dit traject heeft mij erg geholpen om snel up-and-running te zijn. Ik zat niet fulltime in de boeken, maar was ook direct bij klanten aan de slag.

Hoe ga ik een geavanceerd logistiek magazijn inrichten?

Een geavanceerd logistiek magazijn inrichten door alleen de theorie te beheersen is onbegonnen werk. Daarom heb ik mijn eigen virtuele “McOptics” magazijn opgezet in het SAP demo systeem. Hierbij heb ik goederenontvangst, goederenuitgifte en interne magazijnprocessen opgezet. Dit bracht het McOptics magazijn tot leven. Tijdens deze opzet ben ik intensief begeleid door drie mentoren uit mijn BU. Dit bereidde mij inhoudelijk goed voor op mijn EWM certificering.

Hoe ontwikkel ik mijn consultancy skills?

Tijdens het mentoring programma heb ik meerdere presentaties gegeven aan de voltallige directie van McOptics: mijn mentoren en BU-leads. Hierdoor kreeg ik feedback op mijn presentatie skills en leerde ik hoe ik het beste presentaties in SAP geef voor demo’s bij klanten. Daarnaast volgde ik meerdere interessante trainingen die McCoy organiseerde. Voorbeelden zijn “het overtuigend schrijven van een cv” en “bloggen met impact”.

Al direct bijdragen bij klantprojecten?

Ook SAP leer je het beste door te doen, dit weten ze bij McCoy. Zo werd ik al in mijn eerste week gebeld dat ik bij een EWM go-live kon ondersteunen. Daar sta je dan, in een net live gegaan magazijn na drie dagen theorie te hebben gelezen. Die periode gaf mij direct een goede indruk hoe het eraan toe gaat bij een go-live van een project. Vanaf mijn 2e werkweek ben ik voor een periode van 10 weken ondersteunend ingezet bij een magazijnverhuizing van een andere klant. Ik zorgde ervoor dat alle producten correct werden ontvangen, op de juiste locatie kwamen en administratief ook goed werden verwerkt. Inmiddels ben ik voor mijn derde klant bezig waarbij ik zowel SAP support in het magazijn geef, als de huidige EWM processen analyseer, optimalisatie voorstellen maak en implementeer.

Werken als consultant: de sprong waard?

Zo zie je hoe snel en dynamisch het inwerktraject kan gaan; in mijn eerste zes maanden werkte ik al bij drie grote projecten mee en zette ik veel stappen als SAP EWM expert. Ik ga er dan ook voor om over een maand mijn SAP EWM certificering te halen. Het intensieve mentoring traject gaf antwoorden op alle vragen die ik op voorhand had. Ik weet nu voor de volle 💯procent dat ik hier op mijn plek zit.

Wil jij meer horen over hoe het is om als consultant bij McCoy & Partners te werken? Ik vertel je er graag meer over, dus schroom niet om contact op te nemen met mij of met Joost Hinderdael.