Haal waarde uit je data met process mining

Process mining zet jouw bergen met data om in waardevolle informatie. Jij hebt namelijk een enorme hoeveelheid data tot je beschikking; misschien wel meer dan je doorhebt.  Data over klantgedrag, maar ook over interne werkzaamheden. Met process mining maak je hier concrete, waardevolle informatie van. Algoritmes ontwikkelen inzichten uit datasets en leggen zo het verloop van bedrijfsprocessen bloot. Bedrijfsprocessen worden gevisualiseerd, geanalyseerd, gemonitord en verbeterd. Het gevolg? Jij haalt het maximale uit je data.

Process mining laat data voor je werken

Om te begrijpen hoe process mining werkt, is het slim om te beginnen bij het begin: wat is het? Naar schatting zal er in 2025 dagelijks 463 exabyte aan data gecreëerd worden. En voor degenen onder ons die geen zin hebben om te Googelen hoe veel dat is: dat is 463 miljard gigabyte per dag. Oftewel, er ontstaat enorm veel data, onder andere rondom bedrijfsprocessen. Terwijl de organisatie focust op het bedienen van de klant, leggen de gebruikte systemen alle uitgevoerde activiteiten vast in een digitale footprint: de event logs. Dit zijn logboeken waar exact in staat wat er wanneer is gedaan in het systeem. Process mining visualiseert vervolgens – aan de hand van deze event logs – de processen en creëert zo inzicht. Inzicht dat op feiten is gebaseerd, en dat is vaak heel anders dan de verwachting of voorspelling.

“Met process mining beslis je op basis van feiten. En dat gangbare proces ziet er in veel gevallen heel anders uit dan wat jij als bedrijf denkt of verwacht.” 

Met process mining baseer je jouw besluiten op feiten

Fijn, maar wat kan je daar precies mee? Daar kunnen we heel kort over zijn: objectieve beslissingen maken. Managers baseren hun besluiten namelijk nog te vaak op een combinatie van intuïtie en onjuiste, onvolledige informatie. Process mining geeft betrouwbaar inzicht in het verloop van een proces, en de grondoorzaken van bepaalde resultaten. Daarmee kan je geheel nieuwe processen tot op detailniveau creëren, inefficiënties en verspillingen in bepaalde processen corrigeren én beter geïnformeerde beslissingen nemen. Deze inzichten worden visueel inzichtelijk gemaakt: je happy flow of bottlenecks zijn direct zichtbaar, waardoor complexe processen eenvoudig gepresenteerd kunnen worden.

Process mining in de praktijk

De mogelijkheden zijn eindeloos en laten zien dat process mining veel potentie heeft. Vragen als “Welke leverancier biedt de grootste zekerheid om op tijd te leveren?” of “Welke product-/klantcombinaties doorlopen het meest efficiënte proces van sales tot delivery, en waarom?” worden beantwoord.

Enkele voorbeelden waar process mining succesvol wordt ingezet, zijn:

  • Procesverbetertrajecten (bijv. Lean/six-sigma)

  • Bepalen van transformatiestrategieën op basis van feiten

  • Business process management: in kaart brengen van huidige processen ter voorbereiding op SAP S/4HANA-transitie

  • Meten van procesconformiteit na afronden van SAP S/4HANA-transitie

  • Creëren van audit trails en risicoanalyses voor audits

  • Continue procesmonitoring in de procesindustrie

  • Inzichtelijk maken van de invloeden op de performance van KPI’s

Process mining ondersteunt jouw ERP-migratie

Bij een ERP-migratie komt veel kijken. Process mining helpt bij de voorbereiding ervan. Het doel van een ERP-migratie is meestal jouw businessprocessen laten voldoen aan de best practices van jouw industrie. Het documenteren van je processen helpt bij het ontdekken of die best practices uitgevoerd worden en/of toepasbaar zijn. Het geeft inzicht in de inefficiënties van je huidige proces die je niet wilt meenemen naar je nieuwe landschap. 

Succesvol inzetten van Process Mining 

Van process mining een succes maken? Daar is kennis van zowel bedrijfsprocessen als IT-systemen voor nodig. Process mining identificeert kansen in data. De uitdaging zit hem in het vervolg: het verzilveren van die kansen. Met ons team van gecertificeerde processpecialisten, vol expertise en uitgebreide kennis van SAP, maken we samen process mining succesvol.

Process Mining software: Celonis

Celonis is de process mining software waarmee we werken. De data wordt uit jouw bronsysteem gehaald (ERP, WMS, CRM, etc.) en ingeladen in Celonis. Hiervoor maken we gebruik van standaard connectoren, of we ontwikkelen onze eigen app, zoals SAP EWM. De data wordt geïnspecteerd, opgeschoond, getransformeerd en gemodelleerd. Celonis zet deze data om naar jouw real-time procesflow. De tool kijkt naar jouw happy flow (het proces zonder verstoringen), maar ook naar de bottlenecks en inefficiënties die het tegenkomt ten opzichte van de industriestandaarden en best practices. De resultaten zullen je verbazen: jouw verwachting kan zomaar volkomen anders zijn dan de werkelijkheid.

10 praktische richtlijnen voor een succesvol Process Mining project

Ontdek alles wat je moet weten rondom Process Mining.

Download de whitepaper

Process mining of business intelligence?

Business intelligence (BI) en process mining hebben één gemenschappelijk doel: managers helpen om beter geïnformeerde beslissingen te maken. Welke tool gebruik je in welke situatie? En waarom? Dat ligt aan het belangrijkste verschil: de analyse van de oorzaak. BI laat zien dát er iets misgaat, process mining laat zien waaróm het misgaat. Beide tools werken met KPI’s en data op verschillende diepten, maar waar BI monitort en rapporteert, laat process mining zaken visueel zien. Daarnaast verschilt process mining met BI in de onafhankelijkheid van de interpretatie. Kortom, process mining zal een BI-tool niet vervangen; ze zullen elkaar eerder complementeren. 

Process mining in jouw organisatie

Ben jij enthousiast geworden om met process mining aan de slag te gaan? Heb je vragen, of wil je eens vrijblijvend sparren? Graag! Neem contact op met Jacques Scheutjens via +31 6 29 58 10 52 of jacques.scheutjens@mccoy-partners.com. We denken graag met je mee. Of laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op.