BLOGBUSINESS INTELLIGENCESAP ANALYTICS CLOUD
Sander Huisman

Data Analyzer Update Q1 – Release 2023

Elk kwartaal brengt SAP nieuwe functionaliteiten naar SAP Analytics Cloud (SAC). Zo werd in 2021 via een applicatie de eerste versie van data analyzer beschikbaar gemaakt via business content, waarop de Explorer mode volgde. In Q1 van 2023 heeft SAP opnieuw een grote update doorgevoerd. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Lees verder!

In een eerder blog en op McCoy TV zoomden we al in op deze derde reporting tool binnen SAC, naast story en applicatiedesign. De SAC Data Analyzer is een tool die ideaal is voor detail of ad-hoc-analyses- en rapportages. Zo zoek je in een paar klikken bepaalde profitcenters of producten op, op basis van bestaande (live) datamodellen. Je kan ook ze ook direct via een S/4HANA of HANA view benaderen. Daarnaast biedt Data Analyzer ook de mogelijkheid om analyses op te slaan en te delen met je collega’s. Met de update van SAC is de tool completer geworden dan ooit. Je kan het vergelijken met een onlineversie van Analysis for Office/SAC office add-in. Het voordeel hiervan is dat Data Analyzer met Live datamodellen kan werken, wat helaas nog niet kan met de SAC office add-in.

What’s new!

Met de komst van de optimized design experience voor de stories is de Data Analyzer nu ook beschikbaar in dezelfde modus. Bestaande insight-documenten (Data Analyzer-bestanden) zullen nu gemarkeerd worden als Classic Data Analyzer.

Wat erg krachtig is binnen SAC, is de integratie van een story naar de Data Analyzer. Wanneer je in de story een tabel hebt, dan kan je vanuit de tabel doorklikken naar Data Analyzer. Maar let op! Is je story gemaakt in in de classic design mode, dan kom je ook in de Classic Data Analyzer uit zonder de nieuwe updates. Stories gemaakt in, of geconverteerd naar, de optimized design experience zullen de nieuwe Data Analyzer openen.

Wat ook goed is om te weten, is dat berekeningen die in de story zijn gemaakt ook beschikbaar zijn in Data Analyzer wanneer je vanuit de tabel in de story Data Analyzer opent

Top 3 updates

De look en feel van met name het design menu is aangepast. Niet alleen werkt het overzichtelijker, het is ook mogelijk om attributen van een dimensie te voorzien. Denk hier bijvoorbeeld aan alle gerelateerde attributen van de tijdsdimensie. Hieronder benoemen we onze drie favoriete functionaliteiten van deze update.

1. Filteren van data

Wanneer je een filter toepast in de tabel (rechtermuis, filter member) komt deze nu ook terug in de filter balk! Dit maakt het veel overzichtelijker om de filters te volgen, aan te passen of te verwijderen

2. Verbeterde filters

Het filtreren van de data is sterk verbeterd. Het is nu mogelijk om waardes van het klembord te plakken. Handig bij het filtreren van een set van grootboekrekeningen, bijvoorbeeld! Het stelt je bovendien in staat om alle waarden in een keer te selecteren. Dit was eerder niet mogelijk en maakt het filteren van de data nu een stuk simpeler.

3. Geen data limiet

In de Classic Data Analyzer was de output op 500 regels gelimiteerd. Hoewel je dit kon aanpassen, werkte dit niet fijn en had het beperkingen. Dit limiet is nu opgeheven. Dit maakt het overzicht completer. Wanneer je de data download naar Excel zorgt het er bovendien voor dat je geen data mist. Je hoeft niet langer uit te zoeken waarom je Excel-overzicht niet aansluit bij je bron, en zo bespaar je kostbare tijd.

Conclusie

Dit waren enkele, maar zeer belangrijke updates, die Data Analyzer tot een nog beter product maken. Door de combinatie van story en Data Analyzer is het eenvoudig om je details in te zien. Je kunt direct een ad hoc- of detailrapport maken. De tool is ideaal voor financials, business- of informatieanalisten of BI-specialisten voor het analyseren van de data.

Let’s Connect!

Heeft deze blog je interesse gewekt en wil je nog meer weten over SAP Analytics Cloud en hoe Business Intelligence jou kan helpen? Ben je op zoek naar een SAC story training? Of hoe je Data Analyzer kan inzetten in je organisatie? Neem dan contact op met Roel van Bommel of Joury Jonkergouw .