BLOGSUPPLY CHAIN EXECUTIONCHANGE MANAGEMENTSAP EXTENDED WAREHOUSE MANAGEMENT
Eefke Somers

Dit is hoe je weerstand wegneemt tijdens een EWM-transitie

Stel je voor… Je komt als SAP-consultant EWM implementeren in een magazijn en krijgt te maken met veel weerstand vanuit de klant. Key-users die bijvoorbeeld het nut niet inzien van een nieuw systeem en daarom niet of moeizaam meewerken. Of het systeem gaat live en de medewerkers weten niet hoe ze het nieuwe systeem moeten gebruiken door gebrek aan training. Herkenbare situatie? Change management kan hier een mooie uitkomst bieden. In dit blog gaan we dieper in op de voordelen die Change Management heeft specifiek gericht op EWM.

Weerstand van medewerkers? Wees blij!

Allereerst is het goed om de weerstand van medewerkers te belichten. Weerstand in je organisatie is namelijk niet altijd iets slechts. Het laat zien dat deze persoon een hoge mate van betrokkenheid heeft bij de verandering. Het achterhalen van de reden van weerstand van medewerkers is essentieel voor een succesvolle verandering in de organisatie. De medewerker komt op voor het eigenbelang of het belang van het team. Waarom diegene weerstand voelt is voor elke persoon anders en vereist dan dus ook een andere aanpak. Wellicht werkt die teamleider al jaren in dit magazijn, en is diegene gewend zijn werkzaamheden op een bepaalde manier te doen. Juist door gehoor te geven aan dit type medewerkers door op maat gemaakte training te bieden kan de medewerkerstevredenheid verhogen.

ADKAR-model toepassen in de praktijk

Om bijvoorbeeld de weerstand te analyseren kan het ADKAR-model helpen. De vijf elementen van het model zijn essentieel voor een succesvolle verandering van de organisatie. Deze elementen gaan verder dan alleen weerstand. Zo kijkt het model naar Awareness, Desire, Knowledge, Ability en Reinforcement. Lees meer over ADKAR-model.

Om te identificeren waarom veranderingen moeizaam tot stand komen en niet altijd goed werken, biedt het ADKAR-model uitkomst. Dit model focust zich vooral op de individuele verandering binnen een organisatieverandering.

Het model helpt niet alleen om vooraf te bepalen welke noodzakelijke stappen er gezet moeten worden om het juiste doel te bereiken, maar ook om achteraf te identificeren waarom veranderingen niet goed werken. Vooral dit evaluatiemoment is waardevol om de verandering alsnog te doen slagen.

Weerstand wegnemen tijdens een project

Als we het voorbeeld in de inleiding van dit blog terughalen zie je dat de medewerker niet goed op de hoogte is van het nieuwe EWM-systeem. De medewerker ziet in de agenda wel een nieuwe softwaretraining gepland staan, maar heeft verder geen achtergrondinformatie over de verandering in het bedrijf. Het gevolg: medewerkers bieden weerstand gedurende de transitie.

Specifiek binnen EWM kan je ook te maken krijgen met bijvoorbeeld verschillende nationaliteiten en talen binnen een team. Verdiep je dan eens in de kennisoverdracht. Komt de training bijvoorbeeld niet goed over, omdat niet iedereen dezelfde taal spreekt? Pas je trainingen hierop aan door de training bijvoorbeeld beeldender te maken.

Nooit meer weerstand in jouw bedrijf?!

Je vraagt je vast af: nooit meer weerstand, is dit haalbaar? Zoals eerder gezegd kan weerstand een hoge betrokkenheid van medewerkers betekenen. Zie het dus als een kans. Wanneer je medewerkers goed meeneemt in het hele proces (door middel van het ADKAR-model), kan je uitgaan van een succesvolle implementatie.

En onthoud: Mensen bieden niet zomaar weerstand tijdens een traject, hier zit vaak iets anders achter. Het achterhalen en inzichtelijk maken van dit probleem biedt enorm veel kansen. Weerstand is een uitgangspunt waarop je kansen kan spotten en waarop je veranderingen mogelijk kan maken. Nooit meer weerstand is dus onrealistisch, maar gebruik het als een kans om een EWM-transitie succesvol te maken.

Meer weten over Change Management in SAP-projecten? Klik dan hier om meer te lezen over hoe Change Management hét verschil kan maken in SAP-transities.

Ben jij al een Friend of McCoy?

Als innovatiepartner willen wij graag blijven inspireren. Daarom delen wij graag onze meest relevante content, evenementen, webinars en andere waardevolle updates met jou.