NEWSSUPPLY CHAIN MANAGEMENT
Monique de Werdt

Gastcollege UvT: Supply Chain & Intelligent Enterprise

Hoe transformeer je je bedrijf naar de Intelligent Enterprise? Een vraag die centraal stond tijdens de Career and Leadership Development Week. Met McCoy & Partners verzorgden wij, in samenwerking met Capgemini, een workshop rondom SAP voor de studenten van masterprogramma Supply Chain Management aan de Tilburgse Universiteit.

 

Diverse ideeën en belangen bij een transformatie

Onafhankelijk van SAP zijn er een aantal technologische drivers zichtbaar tijdens de transformatie. IT en de business hebben vaak andere ideeën en belangen bij transformatie.

De business wil graag de concurrentie voor zijn terwijl de nieuwste oplossingen worden gebruikt. IT wil echter snel reageren op veranderende eisen.

De verschillende belangen kunnen elkaar soms in de weg zitten. En hoe probeer je beide partijen op een lijn te krijgen? Dat is een uitdaging waar we met de studenten van gedachten wisselen om te zien hoe zij dit precies zien en of ze hier zelf ideeën over hebben.

 

Gartner Hype Cycle

De nieuwste technologieën volgen de zogenaamde Gartner Hype Cycle. De ene technologie is nog niet eens volwassen, of er dient zich alweer een nieuwe technologie aan. Met de Gartner Hype Cycle kun je bepalen of een nieuwe technologie echt gebruikt wordt, of dat het bij een hype blijft.

Een aantal van de technologieën die we bespreken met de studenten zijn:

  • Machine Learning

  • Blockchain

  • Internet of things

  • Predictive analytics

  • Augmented senses

 

Bruggetje van de Intelligent Enterprise naar SAP

Vanuit al deze nieuwe technologieën is het bruggetje van de Intelligent Enterprise naar SAP snel gemaakt. Voorwaarde is dan wel dat bedrijven SAP S/4HANA gaan gebruiken.

Veel bedrijven maken al gebruik van SAP. Hoe kunnen zij de overstap maken naar S/4HANA? Dit kan o.a. via de Smart Re-Use™ aanpak van McCoy & Partners.

Voorop staat dat de zogenaamde core van SAP schoon blijft (keep the core clean). Via het SAP cloud platform, extensies en integraties kan een bedrijf vervolgens gebruik maken van innovaties. Door het maatwerk in de flexibele laag om de core te maken blijf je als bedrijf wendbaar om mee te gaan in de veranderingen van deze tijd.

 

End-to-end processen en een projectmatige aanpak

Doordat er steeds meer in de cloud wordt gewerkt verandert het werk van een consultant ook steeds meer. Het draait niet meer om dat te bouwen wat de klant graag wil, maar steeds meer om standaard werken via best practices. Via een aantal praktijkvoorbeelden geven we de studenten mee dat het meer draait om end-to-end processen begrijpen en dit vervolgens op best practices te plotten. Goed om kunnen gaan met change management wordt dan ook steeds belangrijker.

Een transformatie vindt niet zomaar plaats. Dit wordt nog altijd via een projectmatige aanpak gedaan. Binnen een project zijn er verschillende soorten type mensen nodig, die ook op de juiste plek moeten zitten. Anders zal het project niet slagen. Vergelijk het met een voetbalteam die de juiste coach en de juiste opstelling nodig heeft om de Champions League te kunnen winnen.

 

Zelf aan de slag

Na de nodige theoretische uitleg en een korte pauze om alles te laten bezinken is het tijd voor de studenten om zelf aan de slag te gaan. Immers, zelf iets doen is altijd leerzamer dan alleen maar luisteren.

De opdracht waar we mee starten is het bepalen van een goede organisatiestructuur. Voorafgaand aan de workshop is de studenten gevraagd om een zelftest te doen die uitwijst welk type projectmedewerker je bent. Vervolgens gaan ze in twee groepen aan de slag. Al discussiërend met elkaar proberen ze zo goed mogelijk de verschillende rollen op een voorbeeld organisatiestructuur te plotten. Aan het einde van de opdracht bespreken we met elkaar de uitkomsten. Er zitten een aantal goede gedachtes tussen. Het valt op dat de studenten het grote geheel goed in het achterhoofd houden. De keuzes die ze maken zijn weloverwogen en onderbouwd.

Voor de tweede opdracht die ze uitvoeren is een klantcase rondom een sap-fabrikant voorbereid. Deze fabrikant wil de technologieën die we eerder met de studenten besproken gaan gebruiken in een aantal processen, namelijk:

  • Sourcing & Procurement

  • Manufacturing

  • Supply Chain

  • Sales

Er zitten een aantal hele goede ideeën tussen om de technologie toe te passen op de processen. Een aantal van de ideeën die de studenten hebben, gaan over een aantal jaar zeker werkelijkheid worden.

 

Toekomstige managers in Supply Chain

Met het afronden van de tweede opdracht komt er een einde aan de workshop. We willen de studenten graag nog een tip meegeven. Zorg ervoor dat je altijd bij jezelf blijft en open, eerlijk en transparant blijft in de dingen die je doet. Hier heb je als persoon en als toekomstig werkgever van de studenten het meeste aan.

Het verzorgen van de workshop is een erg leuke activiteit geweest. Het dwingt ons niet alleen om over de nieuwste technologieën na te denken en hoe deze toegepast kunnen worden. Maar ook erg bijzonder om de toekomstige managers in Supply Chain aan het werk te mogen zien.

 

Meer weten over migreren naar S/4HANA over de logistieke as? Lees het blog: Intelligent migreren naar S/4 HANA? Begin met EWM!

Think Intelligent Enterprise, Think McCoy