Vroeger was alles anders. Een auto ging 5 jaar mee, een studie kon rustig 8 jaar duren, en een IT systeem werd om de 10 jaar (uiterlijk!) vervangen. Tenminste, dat schreven wij toen in onze sales slides. Een ‘IT system lifecycle’ noemden we dat, en aan het einde ervan was het tijd voor een volledig nieuw systeem!
Met de komst van ERP systemen, en dan met name SAP, veranderde dit beeld. Bedrijven schaften, vaak in de jaren ’90 van de vorige eeuw, ERP systemen aan en begonnen die op maat te implementeren. Niet vermoedend dat diezelfde systemen 25 jaar later nog steeds zouden draaien….
En dat leidt tot uitdagingen, zeker als je denkt aan zaken als:
Bedrijven werken met volledig andere business modellen dan 25 jaar geleden, toen de bedrijfsstructuur in SAP werd opgezet gebaseerd op de situatie van toen (of erger nog: op basis van die van het systeem ervoor)
De technologie om ons heen is sterk veranderd, en uiteraard SAP zelf ook
Systemen zijn sterk vervuild, een optelsom van verschillende management teams, business modellen, technologie, consultants, (tijdelijke) oplossingen in de tijd
Vooral het laatste punt is een grote uitdaging. Wat we vaak in de praktijk zien zijn enorme systemen, zowel qua data, (stam)gegevens als maatwerk. En om dat laatste draait het in deze blog.
Een klassieke IT afdeling met technische mensen. Een business die een behoefte heeft. IT wil snel en passend leveren. De business wil maatwerk. Past perfect toch?
Dus de business loopt bij IT binnen, schetst de contouren van de gewenste oplossing, regelt wat budget en het spel kan beginnen.
Hopelijk controleert IT of de gevraagde functionaliteit standaard in SAP zit. En het dus alleen maar hoeft te parameteriseren, testen en opleveren. In de standaard. Zoals het hoort.
Op deze manier levert IT de beste oplossing, tegen de laagste TCO en, last but not least, op een toekomstbestendige manier! Deze oplossing, omdat het een standaard oplossing is, zal in alle toekomstige versies van SAP ook werken.
Wat je echter in de praktijk vaak ziet is dat IT een hele andere aanpak kiest. Die van ‘u vraagt wij draaien’. Een aanpak waar je mateloos populair mee wordt bij je gebruikers. En die bovendien het unieke karakter van je bedrijf onderschrijft. Maatwerk. Voor iedere vraag, wijziging of andere behoefte. Maatwerk, dat in eerste instantie snel, goedkoop en passend lijkt te zijn. Maar dat later in de tijd complex, duur en wellicht zelfs overtollig zal blijken.
Zeker in de tijd waarin bedrijven overwegen om van SAP ECC naar SAP S/4HANA over te stappen is dit onderwerp actueler dan ooit. Maatwerk zat altijd al in de weg, maar wordt nu een heus obstakel in de ambitie om naar de nieuwste versie van SAP te kunnen migreren.
Met als gevolg dat al het maatwerk weer onder de loep moet worden genomen. In een aanpak die eerst de vraag stelt of het maatwerk kan worden geëlimineerd. En zo niet, gesimplificeerd kan worden. Of nog beter: vervangen kan worden door een standaard oplossing.
Dit thema houdt ons bij McCoy erg bezig. Zodanig zelfs, dat we Simplify in onze naam hebben verweven: Simply McCoy. Vanuit de overtuiging dat dingen anders moeten. Omdat onze klanten niet zitten wachten op een partner die alles bouwt en klust wat gevraagd wordt. Een partner die actief nee durft te zeggen en proactief meedenkt om de juiste oplossing te vinden zonder direct in maatwerk te vervallen. Die denkt in simpele oplossingen, ook voor complexe problemen!
Wij zijn ervan overtuigd dat het tijdperk van ‘u vraagt wij draaien’ consultancy ten einde loopt. En we zijn er blij mee. Onze klanten ook. Omdat het standaard inzetten en houden van SAP resulteert in een “Intelligent Enterprise” en uiteindelijk het meeste bijdraagt aan het succes van onze klanten.
Think Standard, Think McCoy
Als innovatiepartner willen wij graag blijven inspireren. Daarom delen wij graag onze meest relevante content, evenementen, webinars en andere waardevolle updates met jou.