BLOGSAP S/4 HANA
Frank de Vleeschauwer

Hoe koop je een nieuw ERP systeem? Gewoon zoals je een nieuwe auto koopt

Loopt jouw auto op de laatste benen? Gaan er jaarlijks duizenden euro’s naar de garagehouder voor het betere lapwerk ‘zodat je er weer een jaartje tegen kunt’? Dan is het tijd voor vervanging en is een upgrade geen goede business case meer. We maakten eerder al de vergelijking tussen auto’s en S/4HANA en legden je de keuzecriteria voor. Hoe doorloop je dat autoproces van A tot Z, voorkom je dat de dealer je verkeerd voorlicht en je dus een kat in de zak koopt? Slimme kopers doorlopen 5 fasen, inclusief proefrit.

Het aankoopproces

De bewezen succesvolle SAP Activate methode werkt ook uitstekend als fasering voor aankoop van een nieuwe auto. Of vooruit; een nieuw ERP-systeem.

 • Discovery: dit is het moment waarop je je afvraagt of je een nieuwe auto wilt en waarom. Je praat met anderen die al een nieuwe auto hebben, je struint internet af en je denkt na over je behoefte. EN je maakt voor het eerst een afspraak met je dealer (McCoy). Daar krijg je voorlichting over de voor- en nadelen en kun je de auto zien en voelen.

 • Prepare: Op basis van de eerdere informatie besluit je dat een nieuwe auto voor jou de beste keuze is. Je weet ook welk type het gaat worden. Dus bereid je je voor op de echte verkenning: je maakt een afspraak met de dealer en geeft aan welke opties en kleur je het liefst op de proefrit-auto wilt hebben.

 • Explore: Tijd voor de proefrit. Je krijgt bredere uitleg over de auto, de dealer laat zien hoe je die bestuurt en je mag voor het eerst achter het stuur. Je neemt ook de nodige tijd om precies te bepalen welke opties je erbij wilt en wat de kleur van de auto en bekleding wordt. Dan plaats je de bestelling en je weet precies wat je daarvoor betaalt.

 • Realise: Bij auto’s de makkelijkste fase: je auto wordt gemaakt in de fabriek. Bij S/4 wordt hier meer van je verwacht: specifieke opties blijken toch niet mogelijk in combinatie met andere. En omdat de auto niet helemaal standaard is wordt gevraagd om te testen of die aan jouw eisen voldoet

 • Deploy: Het moment is daar: je krijgt de autosleutels. Samen met de laatste uitleg en een link naar de handleiding kun je zelf de weg op. Uiteraard staat de dealer paraat voor vragen en eventuele problemen en krijg je na een paar weken een eerste controlebeurt.

De keuzecriteria voor S/4 HANA

Een goede aankoop kun je alleen doen als je jouw keuzecriteria scherp hebt. Houd die dus in je achterhoofd tijdens het aankoopproces, of het nu om een auto of S/4HANA gaat:

 • Onderhoudsvriendelijkheid van de motor. Je wilt tenslotte lage onderhoudskosten en een stevige TCO. De cloud voordelen van S/4HANA zorgen voor de nodige kostenbesparing.

 • Acceleratievermogen en snelheid. Hoe flexibel en wendbaar wil en/of moet jouw bedrijf zijn? In de huidige, economische omstandigheden kun je het je niet permitteren om op de rechterbaan te blijven rijden. Of erger nog: op de vluchtstrook te belanden.

 • De autopilot die het overneemt waar mogelijk. Routineprocessen kun je automatiseren. Daarvoor heeft S/4 HANA ingebedde technologieën (RPA, AI en ML).

 • Continu verbonden zijn. Daarmee weet je zeker dat je (via de cloud) de laatste software hebt en zie je wat er om je heen gebeurt.

 • De boordcomputer. Je wilt namelijk op 1 plek kunnen zien hoe de hele auto ervoor staat. Liefst bestuur je de auto ook nog van buitenaf via een app. In S/4HANA heb je gepersonaliseerde overzichten en een transactie-interface die je op elk device kunt uitvoeren.

 • Duurzaamheid. In S/4 vind je nieuwe processen en oplossingen die helpen duurzaamheid te beheersen, denk bijvoorbeeld aan CO2-uitstoot).

McCoy als autodealer Als het op S/4HANA aankomt zijn wij dé partij die kennis heeft van de auto. We kennen alle kenmerken, opties en varianten en hebben de licentie om de auto te verkopen. We hebben die bovendien al aan een groot aantal klanten verkocht en rijklaar geleverd. Daardoor weten we precies hoe je de auto het beste kunt inzetten.

Plan een proefrit

We willen je met dit en het vorige artikel triggeren om een kritisch gesprek binnen jouw organisatie te voeren over ‘het motorblok’. Wil je meer weten over de nieuwe auto of een proefrit maken? Neem dan contact met jouw dealer op met Jan Laros via jan.laros@mccoy-partners.com of +31 6 23 19 51 53. Neem gerust een kijkje op onze S/4HANA pagina.