BLOGSUPPLY CHAIN EXECUTIONSAP EXTENDED WAREHOUSE MANAGEMENT
Arjan Willemsen

Inzicht en flexibiliteit in de executie systemen. Wie wil het niet?

Wie wil het niet? Optimale afstemming tussen warehousing en productie. Warehousing wil een duidelijk inzicht van wat productie nodig heeft. Productie wil ‘gewoon’ kunnen produceren zonder steeds de beschikbare voorraden op de PSA’s (Production Supply Area’s) te hoeven controleren. Een gestroomlijnd proces is zowel de wens van de warehousemanager als de productiemanager. Een actueel overzicht van de voorraden op de PSA’s en inzicht in de toekomstige behoeftes voor de productieorders speelt daarbij een grote rol.

Extra complex wordt het, wanneer de productie afdeling door een MES (Manufacturing Execution System) aangestuurd wordt. Eén van de meest gestelde vragen die klanten aan ons stellen, wanneer er gewerkt wordt met SAP ECC voor de administratieve afdelingen, SAP EWM voor het magazijn en een MES systeem voor productie is: hoe verbinden we deze systemen met elkaar? 

Integreren van MES systeem met EWM

In de klassieke opstelling worden de executie systemen met SAP ECC geïnterfaced. Is dit een ideale oplossing? Zeker niet. Als ECC niet beschikbaar is staan het magazijn en de productie afdeling ook stil. Sinds SAP EWM release 9.2 is de functionaliteit van ‘Advanced Production Integration’ beschikbaar.

Advance Production Integration geeft je meer actuele informatie, doordat de executie in EWM plaatsvindt en een directe interface naar MES via API’s (Application Programming Interface) je nog meer flexibiliteit en inzicht geeft. De productieorder wordt dan gerepliceerd naar EWM via een PMR (Production Material Request). Deze PMR is het document waar vanuit alle staging aanvragen worden getriggered en waar alle terugmeldingen op plaatsvinden.

Optimaliseren van processen via MES integratie in EWM

De API’s maken het mogelijk om direct te communiceren tussen SAP EWM en de MES systemen.

SAP levert een standaard set met API’s die ingezet kunnen worden om de communicatie tussen SAP EWM en MES mogelijk te maken. De API’s kunnen worden ingezet voor staging, consumptie en goederenontvangst.

In SAP ECC worden de productie orders gepland en gereleased. Dit triggered een staging proces in EWM door middel van een PMR. De Staging requests kunnen opgedeeld worden in ‘brokken’ van precies de juiste hoeveelheden. Hierdoor worden de PSA’s optimaal benut en voorkom je dat te grote hoeveelheden naar de PSA’s gestaged worden die fysiek niet passen, doordat op de werkvloer voorraden staan die nog niet gebruikt worden. 
De consumptie boekingen vanuit MES worden geupdate in de PMR en ook de productie order in ECC wordt geupdate. Ditzelfde geldt ook voor de Goods Receipt boekingen vanuit MES wordt een inbound levering in EWM die automatisch ontvangen wordt. Ook deze goods receipt wordt geupdate in de productie order in ECC.

Alle verbeteringen in een overzicht

Wil jij ook de efficiëntie verbeteringen van je executie systemen?

Meer weten over hoe je EWM en MES kunt integreren? Binnen het McCoy Intelligent Logistics oplossing is dit een standaard oplossing. We weten we welke hindernissen je tegenkomt en hoe we deze kunnen tackelen om van een concept naar een werkende oplossing te komen.

Neem contact op met Jan-Gert Bouma, tel 06-11043792 of jan-gert.bouma@mccoy-partners.com

Think SAP EWM, Think McCoy