BLOGSUPPLY CHAIN EXECUTION
Oliver Hahn

Magazijnbeheer met SAP S/4HANA

Heeft u ook moeite om een duidelijk overzicht te krijgen van de beschikbare SAP warehouse management oplossingen binnen SAP S/4HANA? En vraag u zich ook af of het nu een goed moment is om de overstap naar S/4HANA te maken? Lees dan verder, want deze blog geeft een overzicht van de huidige (Q1-2020) beschikbare magazijnbeheeroplossingen in SAP S/4HANA.

In 2015 kondigde SAP de release aan van haar nieuwe ERP-softwarepakket, genaamd SAP S/4HANA. Nu, vijf jaar later, plannen veel SAP-klanten een upgrade van hun bestaande SAP-systeem naar deze nieuwe S/4HANA-omgeving.

Vanuit magazijnbeheerperspectief biedt SAP S/4HANA verschillende oplossingen en implementatieopties. Het is een hele uitdaging om de verschillen tussen deze opties te begrijpen. Om de zaken nog complexer te maken, is S/4HANA nog in ontwikkeling, wat betekent dat oplossingen of implementatiemogelijkheden voortdurend veranderen of hernoemd worden.

Common core

Voordat we ingaan op de details, is het goed om te weten dat SAP zichzelf ten doel heeft gesteld om een “common core” te leveren: het ontwikkelen van één broncode voor WM, en deze beschikbaar maken voor verschillende implementatieopties en klantbehoeften. 

Wat betekent dit nu precies? Vergelijk het bijvoorbeeld met het kopen van een ijsje; een bolletje vanille-ijs kun je krijgen in verschillende soorten en maten hoorntjes of bakjes, maar het bolletje vanille-ijs is in alle gevallen hetzelfde. Ditzelfde principe gaat op binnen S/4HANA; de core (de broncode) is hetzelfde, maar de implementatieopties (cloud, on-premise, decentralized, etc.) kunnen verschillen.

Onderstaande afbeelding toont een overzicht van de beschikbare WM-oplossingen. Elke oplossing wordt verderop in deze blog in meer detail beschreven.

S/4HANA Basic Warehouse Management (Basic WM)

Deze oplossing, voorheen bekend als Embedded Basic EWM, biedt basisfunctionaliteit voor magazijnbeheer. Deze oplossing is technisch gezien gebaseerd op EWM en vervangt de oude LE-WM-functionaliteit zoals bekend in SAP ECC. De S/4HANA Basic WM-oplossing is onderdeel van S/4HANA en vereist geen aanvullende licenties.

S/4HANA Extended Warehouse Management (EWM)

Deze oplossing, voorheen bekend als Embedded Advanced EWM, biedt geavanceerde WM-functionaliteit. Het bevat alle basis EWM-functies, maar biedt meer functionaliteit met betrekking tot procesoptimalisatie en automatisering. S/4HANA EWM is onderdeel van S/4HANA, maar vereist wel aanvullende licenties.

Decentralized EWM on S/4HANA

Decentralized EWM on S/4HANA verwijst naar de standalone EWM-oplossing die op een aparte S/4HANA-server draait. Qua functionaliteit is deze oplossing 99% gelijk aan de S/4HANA EWM-oplossing. Echter, omdat het een standalone systeem betreft, is het geschikter voor bedrijven met grote en sterk geautomatiseerde magazijnen.

S/4HANA Cloud Warehouse Management

S/4HANA Cloud is een SaaS-versie van het S/4HANA ERP-systeem. Het draait op een openbare cloud en biedt kern ERP-functionaliteit. S/4HANA Cloud bevat basis WM-processen, waaronder voorraadbeheer op magazijnniveau en ondersteuning voor in- en uitgaande goederenstromen. Aangezien het een cloudoplossing betreft, zijn de mogelijkheden m.b.t. configuratie en maatwerk beperkt.

S/4HANA Stock Room Management

S/4 HANA Stock Room Management is in feite het ECC-magazijnbeheercomponent (LE-WM) zonder mogelijkheden die complexere magazijnen ondersteunen. Er zijn geen innovaties gepland en EWM blijft het strategische product.

Samenvattend: SAP biedt meerdere magazijnbeheeroplossingen welke voorzien in verschillende behoeften. De juiste keus is vooral afhankelijk van het type business en de daarbij benodigde functionaliteit en schaalbaarheid. Onderstaande afbeelding biedt hiervan een visuele weergave.

Wij hopen dat we u met dit blog meer inzicht hebben gegeven in de magazijnbeheeroplossingen binnen SAP S/4HANA. Meer weten? Neem dan contact met ons op, of bekijk onze Intelligent Logistics en Smart Re-Use oplossingen.

Think SAP EWM, Think McCoy

 
Overweeg je de overstap van SAP WM naar SAP EWM?

We helpen je graag op weg. Lees hoe je gestructureerd en efficiënt overstapt. Download de whitepaper.