NEWSSAP S/4 HANA
Theo Brünken

Nog een saaie go-live…

Een tijd geleden hebben we een blog geschreven over saaie go-live’s, en hoe fijn die eigenlijk zijn. Afgelopen weekend heb ik, Theo Brünken, er zelf ook een mogen meemaken. Dit betrof een upgrade van SAP S/4HANA 1809 naar SAP S/4HANA 2020. Bij onze klant, een grote multinational uit het zuiden des lands, hebben we dit jaar 2 nieuwe acquisities op S/4HANA gezet. Voor IT wordt dit gezien als een leerervaring met de nieuwste SAP technologie, terwijl de aangekochte bedrijven door hun groei meer systeem support nodig hebben, dan hun legacy oplossingen konden bieden.

Upgrade naar wat?

De eerste site in Duitsland hebben we eind februari net voor de 1e lockdown live getrokken (nog on-site). Daarna zijn we doorgegaan met de 2e site, die was in de US, dat project hebben we dus helemaal remote gedaan, voor iedereen een nieuwe ervaring, maar dat is uiteindelijk ook gewoon te doen. Begin oktober ging deze organisatie live en tijdens het project hadden we al gesproken om nog dit jaar ook een upgrade te doen. Vraag was alleen, een upgrade naar wat..? 1909 of 2020?

De nieuwe versie van SAP is sinds midden oktober 2020 beschikbaar, dus toen we uit de hypercare fase kwamen, is het besluit door het project team genomen om meteen naar S/4HANA 2020 te gaan, met de nieuwste apps (FIORI 3.0) en de meest recente updates van SAP.

Dat het helemaal nieuw was, merkten we wel bij de upgrade van de ontwikkelomgeving, die heeft een week stil gelegen, omdat er technisch iets fout ging en SAP e.e.a. moest uitzoeken en oplossen. Toen dat was opgelost, liep de upgrade verder soepel.
Wat we zelf merkten is dat als je maar bij de standaard blijft (we hebben in het systeem maar één echte ontwikkeling gedaan, om een aparte SD factuurnummer reeks per juridische entiteit mogelijk te maken), een upgrade eigenlijk een fluitje van een cent is. Natuurlijk hadden we ook kleine issues (bv met output waar iets dubbel afgedrukt werd), maar niets waardoor we uit het lood gingen als project.

Go-live weekend

De eindgebruikers-test bestond uit tweemaal een middag met de business in een Teams sessie en een week later zijn we live gegaan. Het grootste issue in dat go-live weekend was dat een aantal analytical apps niet wilden starten. Dat bleek uiteindelijk door een autorisatie issue te komen.

Business kwam op maandag ochtend weer binnen en in minder dan een uur was het weer ‘business as usual’, met af en toe een vraag gedurende de eerste dag en daarna konden we weer doorgaan met de overige dringende zaken (Brexit, jaareinde..).

Ook een praten over de projecten die bij jouw bedrijf op de planning staan? Neem contact op! Of kijk op Overstappen naar SAP S/4HANA? Dat gaat makkelijker dan je denkt