BLOGPROCUREMENTSAP ARIBA
Frank van Dooremolen

Nouryon implementeert wereldwijd SAP Ariba

Nouryon is de naam van het bedrijf waaronder het recent afgesplitste Akzo Specialty Chemicals verder is gegaan met de reeds 400 jaar geleden ingezette reis om wereldleider te worden in ‘specialty chemicals’. Bij een ambitieus bedrijf hoort een goed doordacht applicatie landschap en Nouryon heeft hiervoor SAP Ariba gekozen als het inkoopdomein voor de toekomst. Het oude SRM-landschap wordt hiermee vervangen om zo de gebruikers ervaring te verbeteren, wendbaarder te zijn en diepgaandere samenwerking met leveranciers te realiseren.  

Een onmogelijke opgave?

Nouryon telt 10.000 medewerkers in 80 landen, verdeeld over 63 fabrieken. Het integreren van SAP Ariba en SAP ECC in het Ariba Netwerk, het globaliseren van inkoopprocessen en het migreren van duizenden inkooporders voor de onwrikbare deadline lijkt dan ook een onmogelijke opgave.

Aan de slag!

Het projectteam zet fors in op Change Management, wetende dat de dagdagelijkse operatie al veel aandacht vraagt van Nouryon medewerkers. Met behulp van de Cloud Integration Gateway worden succesvol systemen gekoppeld en 14 interfaces gerealiseerd. Ariba’s ‘Guided Buying’ module wordt ingezet als de portal waarmee alle gebruikers op een eenvoudige manier toegang krijgen tot Ariba en via een moderne gebruiksvriendelijke interface door het inkoopproces worden geleid. Aanvullend wordt de ‘Auction’-functionaliteit voorbereid voor gebruik door Nouryon.

Issues

Er duiken issues op rondom masterdata, goedkeuringsprocessen en een reeks technische thema’s. Dit vraagt om aanpassingen in de werkwijze, de werking van de software of de masterdata. Het project team, onder vakkundige leiding van Stefan Gyles, weet snel besluiten te nemen en acties uit te zetten. Onzekere momenten volgen elkaar op zonder dat het team de controle en grip op de planning verliest. Uiteindelijk lost het team bestaande uit Nouryon-, SAP- en McCoy- medewerkers alle problemen op of weet passende ‘work-arounds’ te vinden.

Live!

Dan komt de verlossende Go! Een veelheid aan testen is gedaan en meer dan 100 trainingen zijn gegeven aan gebruikers. In een record tijd van 5,5 maand is de eerste site live. Na slechts 7,5 maand gebruiken wereldwijd 20 landen Ariba en staat de teller voor het aantal inkooporders boven de 20.000.

Nouryon heeft succesvol, en in een korte tijd, SRM vervangen door Ariba. De bestaande catalogus oplossing is vervangen door Ariba en Nouryon maakt gebruik van het Ariba netwerk voor geïntegreerde afhandeling van inkopen. De elektronische factuur integratie van het Ariba Netwerk naar VIM (Vendor Invoice Management) biedt de beoogde efficiëntie. Er staat een workflow-proces dat budget goedkeuringen regelt, categorie goedkeuringen managet en escalatie processen faciliteert. Parallel daaraan worden zo'n 100 catalogi live gebracht en 40 leveranciers volledig geïntegreerd. Missie - voor fase 1 - geslaagd!