Change Management: het gaat om ‘More Than IT’

Zonder adoptie geen succesvolle IT-verandering. Tot zover niets nieuws. Je kunt nog zoveel tijd besteden aan een mooi systeem en gestroomlijnde processen; als medewerkers en leveranciers het niet (goed) gebruiken, heb je een tijdrovend en duur IT-project voor niets gedraaid. Change management heeft dan ook al jaren de aandacht bij bedrijven die een digitale transformatie doormaken. Wij zien in de praktijk drie duidelijke verandertrends.

Trend 1: ‘fitting people to the standard’, niet andersom

De ver-SaaS-ing van IT-applicaties en standaard cloud based best practices gaat onverminderd door. Dit zorgt ook voor een serieuze verschuiving in change management. Bedrijven passen zich aan de standaard aan en nemen afscheid van maatwerk. Dat is efficiënt, maar mensen moeten zich nu aanpassen aan de standaard in plaats van andersom. Dat vraagt een andere projectaanpak waarin niet de IT-oplossing, maar de gebruiker een spilfunctie vervult.

Dit is hoe wij met onze Simply Change aanpak zorgen voor adoptie en een zachte landing.

Trend 2: change management is geen los onderdeel meer

Nog even een training vlak voor Go Live om alle gebruikers te informeren? Dat zien we steeds minder vaak, en dat is goed nieuws. Je implementatie is zo goed als je adoptie. Steeds meer bedrijven erkennen dit en betrekken medewerkers al tijdens het voortraject. Een andere, duidelijke trend is dat bedrijven change management liefst onderbrengen bij de partij die ook het IT-deel doet. Hun doel hiermee? Het change budget slim besteden en maximale adoptie bereiken.

Trainingen geven met effect doe je vóór, tijdens en na het project. Lees hier hoe andere bedrijven dit aanpakken.

Trend 3: dedicated focus op Supplier Enablement

Het systeem kan live, medewerkers weten wat ze te doen staat. Nu de leveranciers nog. Voor Procurement oplossingen is het cruciaal dat ook zij het systeem omarmen en goed gebruiken.  Bedrijven realiseren zich steeds meer dat je Supplier Enablement na Go Live niet los kunt laten. Hun uitdaging is dat de meeste leveranciers geen support aanbieden voor dit thema. Het idee is dat een bedrijf de relatie heeft met de leverancier en die dus ook zelf onboarden. Gevolg: veel vragen, extra werk voor Inkoop en in sommige gevallen een terugval naar de oude manier van werken.

Leveranciers tot ver na Go Live prikkelen het nieuwe platform te gebruiken?

Sparren met change experts die ook ‘IT praten’?

Die hebben wij gewoon in eigen huis rondlopen. Neem contact op met Robin Hazelaar of met Kimberly van Ooijen.

Wil je meer weten over Change Management?
Plan vandaag nog een persoonlijk gesprek over hoe McCoy's Change Management kan helpen bij jouw SAP-implemenatie behoeften.
Jacques Scheutjens