Een van de meest gebruikte verandermanagementmodellen is het ADKAR-model, ontwikkeld door Prosci, een toonaangevend onderzoeks- en adviesbureau op het gebied van verandermanagement. McCoy's Change Management team heeft de ADKAR-methodologie geïntegreerd binnen de Change Management toolkit. Samen met SAP Activate vormen ze de kern van onze Change Managementaanpak.
Het ADKAR-model beschrijft de vijf essentiële componenten die nodig zijn voor individuele verandering: Awareness (Bewustwording), Desire (Drijfveer), Knowledge (Kennis), Ability (Vermogen) en Reinforcement (Bekrachtiging).
Bewustzijn verwijst naar het begrip waarom verandering noodzakelijk is en welke impact dit zal hebben op de organisatie en haar medewerkers. Dit is van cruciaal belang om een gevoel van urgentie te creëren en werknemers mee te krijgen in de verandering.
Drijfveer verwijst naar de motivatie voor verandering, die belangrijk is om ervoor te zorgen dat werknemers zich inzetten voor de verandering en bereid zijn de noodzakelijke stappen te ondernemen om deze te realiseren.
Kennis verwijst naar het begrip van hoe te veranderen en wat er nodig is om de verandering te laten plaatsvinden. Dit omvat het trainen en ondersteunen van medewerkers om ervoor te zorgen dat zij over de nodige vaardigheden beschikken om hun rol in de toekomstige situatie effectief te kunnen vervullen.
Vermogen verwijst naar de vaardigheden en middelen die nodig zijn om de verandering door te voeren, inclusief de systemen en processen die nodig zijn om deze te ondersteunen.
Bekrachtiging verwijst naar de voortdurende ondersteuning en versterking van de verandering om ervoor te zorgen dat deze een permanent onderdeel wordt van de cultuur van de organisatie.
Het ADKAR-model stelt organisaties in staat de menselijke kant van verandering aan te pakken. Bij de implementatie van SAP S/4HANA, SAP Ariba of welke andere digitale transformatie dan ook wordt de menselijke kant vaak over het hoofd gezien. Toch is de verandering net zo goed als de adoptie, en daarom is het essentieel om in de veranderingsaanpak te differentiëren tussen verschillende groepen belanghebbenden. Het ADKAR-model helpt organisaties bij het navigeren door deze menselijke kant van verandering, en kan op de volgende manieren nuttig zijn tijdens digitale transformaties:
Met het ADKAR-model kun je de bereidheid en het vermogen van individuen of groepen belanghebbenden om zich aan veranderingen aan te passen, beoordelen. Het helpt potentiële hiaten in het begrip tussen de huidige staat (as-is) en de gewenste toekomstige staat (to-be) te identificeren. ADKAR-scores lager dan 3,0 kunnen een barrièrepunt zijn en moeten nauwlettend worden beheerd.
Door de verandering op te delen in vijf verschillende fasen (Bewustzijn, Verlangen, Kennis, Vermogen en Versterking), helpt het ADKAR-model organisaties specifieke gebieden te identificeren die extra aandacht vereisen. Dit maakt een meer gerichte en effectieve verandermanagementstrategie mogelijk. Ter illustratie: een score van 2,2 op Bewustzijn geeft aan dat stakeholders niet voldoende geïnformeerd zijn over de komende verandering. Om het bewustzijnsniveau te vergroten is communicatie op maat nodig, waarbij de nadruk ligt op de projectvoordelen zoals verbeterde efficiëntie en samenwerking.
Het AKDAR-model laat zien dat individuen of groepen belanghebbenden mogelijk niet in hetzelfde tempo het veranderingsproces doorlopen. Het helpt te begrijpen in welke fase individuen of groepen belanghebbenden zich bevinden, en welke specifieke acties of interventies nodig zijn om hen vooruit te helpen.
Ben jij bezig met een SAP implementatie en wil jij verzekerd zijn van een hoge adoptie? Met onze Change Management Toolkit, versterkt met het ADKAR-model, bieden we een krachtige aanpak voor verandermanagement. Wij navigeren jouw organisatie met vertrouwen door de complexiteiten van een digitale transformatie. Activiteiten die we onder andere uitvoeren zijn; het opstellen van een strategie voor verandering en visie, stakeholderanalyse, opzetten van een change agent network, change impact analyse, inregelen van een interne supportgroep na Go-Live en het implementeren van E-learning tools voor 'het leven na Go-Live'. Via SAP Best Practice volgen we de activiteiten en mijlpalen in onze toolkit van de SAP Activate fasen. Zo is direct duidelijk welk element prioriteit heeft tijdens de verschillende fasen van een digitale transformatie.