Tom van den Berg

‘Project As a Service’ rekent af met hoge implementatiekosten

SAP-specialist McCoy & Partners zet een streep door financieel onvoorspelbare IT-projecten. Met de introductie van PAS (‘Project As a Service’) zijn hoge implementatiekosten aan de voorkant van een IT-project verleden tijd. Die neemt McCoy voortaan op in één overzichtelijk abonnement, waarmee de uitgaven voor zowel de installatie als het gebruik van de software gelijkmatig worden verdeeld over een vooraf afgesproken periode.

Met PAS levert McCoy een innovatieve oplossing voor klassieke problemen en bezwaren van klanten bij de ingebruikname van software. “Aan de start van een groot IT-project zijn bedrijven vaak al een behoorlijke zak geld kwijt”, weet Tom van den Berg, medeoprichter van McCoy & Partners. “De implementatiekosten voor zaken als aanschaf van het softwarepakket, licenties, consultancy fees en eventuele hardware zijn hoog en worden doorgaans los van het abonnement voor gebruik en beheer van de software gerekend. Daar hikken onze klanten behoorlijk tegenaan omdat het vooraf onduidelijk is hoe soepel het softwaresysteem vervolgens in de praktijk zal uitpakken.”

Helder en voorspelbaar

Vanuit die gedachte besloot McCoy om te breken met de status quo. “Het klassieke driepartijen model - waarin nummer een de licentie levert, nummer twee het project uitvoert en partij drie de zaak in beheer mag nemen - heeft in onze ogen zijn langste tijd gehad. Daarom bieden we vanaf nu licenties, projectmanagement en beheer aan ‘as a service’ voor een vast bedrag per maand tijdens een periode die we samen afspreken. Zo is de investering helder en voorspelbaar”, licht Van den Berg toe. Met deze vernieuwende manier van werken weten alle partijen - de softwareleveranciers, consultancybedrijven en  eindgebruikers – precies waar ze aan toe zijn en behoren oplopende implementatiekosten tot het verleden. 

Van maximaal investeren en afschrijven naar een passend IT-abonnement dus. Dat sluit volgens McCoy bovendien naadloos aan op de tijdsgeest waarin de platform economie in rap tempo terrein wint. Diensten of producten worden steeds vaker via een service-abonnement gehuurd. Een auto of wasmachine leasen, muziek luisteren via Spotify, video’s kijken via Netflix of Youtube, artikelen lezen via Blendle en reizen met Uber zijn niet meer weg te denken uit de maatschappij. Ook software wordt bijna standaard as-a-service afgenomen. Voor McCoy is de overstap naar PAS, waarin de implementatiekosten in de totale service worden meegenomen, daarom een logische stap richting de (nabije) toekomst.

Pioniersgeest

“Wie voorop wil lopen op IT-gebied, vindt oneindig veel mogelijkheden in het as-a-service-model”, stelt Van den Berg. “Volgens voorspellingen van onderzoeksbureau Gartner maakt in 2022 negentig procent van alle bedrijven wereldwijd gebruik van een dergelijke service. Naar verwachting is die markt volgend jaar al goed voor een omzet van 278 miljard dollar. Oftewel: die trein dendert in volle vaart over het softwarespoor en wij beschikken over de kennis, ervaring, middelen én pioniersgeest om daarop te springen. Onze klanten kunnen dan makkelijk meeliften.”