Tom van den Berg

Project-As-a-service: zélfs je IT-project kun je leasen

Je favoriete liedjes luister je via Spotify, films kijk je non-stop via Netflix en je wasmachine? Die neem je as-a-service af via Bundles. Producten leasen in abonnementsvorm is op de consumentenmarkt zo goed als de norm. Ook in de B2B-markt zien we het steeds vaker terug. Kantoren? Die huren bedrijven regelmatig all-in. Inclusief onderhoud, inrichting en catering. Dat geldt ook voor software: dat wordt bijna standaard as-a-service afgenomen. Uiteraard via de cloud. Sterker nog, onderzoeksbureau Gartner verwacht dat in 2022 negentig procent van alle bedrijven wereldwijd gebruik maken van een dergelijke service. Het as-a-service-model biedt een oneindig gamma aan businessmodellen en mogelijkheden voor bedrijven die voorop willen lopen. En een goede kans? Die laat McCoy nooit schieten. Dus… Let’s talk about PAS. 

PAS: een IT-project als doorlopende post

Vijftig van de meest succesvolle Nederlandse softwarebedrijven haalden in 2018 liefst 60 procent van hun omzet uit SaaS. Gartner voorspelt zelfs dat die markt voor publieke cloudservices in 2021 goed is voor een omzet van 278 miljard dollar. De geschatte omzet dit jaar? 200 miljard. We hebben een flinke stijging voor de boeg dus. Wat we daaruit afleiden? Cloud-as-a-service is de norm. En als je als organisatie bijna alles as-a-service afneemt, waarom doe je dat dan niet bij het implementeren – en daarna ook beheren – van ERP-systemen zoals SAP S/4HANA? 

Wat we weten uit ervaring: bedrijven hikken vaak aan tegen de hoge kosten die gepaard gaan met een groot IT-project. Voordat je systeem überhaupt geïmplementeerd is, ben je al een behoorlijke zak geld kwijt. Aan de aanschaf van het softwarepakket bijvoorbeeld, en aan de licenties, consultancy fees en eventuele hardware. Dan weet je nog niet eens of de software-adoptiegraad hoog zal zijn als het systeem eenmaal ‘geland’ is. En of je IT-project succesvol – en zonder al te veel obstakels tijdens de implementatie – uitpakt. Na de hoge kosten aan het begin van de implementatie, heb je daarna ook nog te maken met beheerkosten. 

Van maximaal investeren en afschrijven naar een passend IT-abonnement

McCoy gooit het roer om. Met PAS neem je, als organisatie, je IT-Project af As-a-Service. Of, in goed Engels: subscription based business software model. 

PAS staat voor ‘Project As a Service’. Wat dat inhoudt? Geen hoge kosten aan de voorkant van het project, maar gelijkmatig verdeeld over een vooraf afgesproken periode. Van implementatie tot aan de beheerkosten in de jaren erna. Eigenlijk sluit je een implementatie-abonnement af, waarin je vooraf afspreekt of je betaalt per use, unit of user. En dat ook nog eens all-in, gebaseerd op jouw specifieke behoeften. 

Bijkomend voordeel? Het risico en de druk om het project succesvol te laten landen, liggen bij ons. Je hoeft geen rekening te houden met hoge afschrijvingen, want je gaat voor een implementatie waarin je de kosten onderbrengt volgens het OPEX-model. En, je hebt altijd de mogelijkheid om de service op te schalen als er na een jaar een aantrekkelijke extra optie beschikbaar komt of wanneer jouw businessmodel er op dat moment om vraagt. 

Benieuwd hoe we dit gaan vormgeven?

Wanneer we als McCoy zeggen dat we staan voor simpel, ontzorging, transparantie, voorspelbaarheid en innovatie maken we geen grapjes. Dag traditioneel implementatiemodel. Hallo PAS. Welkom in de toekomst van IT. 

Kijk hier voor meer informatie of neem contact op met Jan Laros
Jan.Laros@mccoy-partners.com of 06 23 19 51 53. 

 

Lees ook: PAS. SAP MAAR DAN ANDERS

Think PAS, Think McCoy