BLOGSUPPLY CHAIN EXECUTIONSAP EXTENDED WAREHOUSE MANAGEMENT
Niek Lubbersen

Hoe start je met 'Same day delivery'?

Het is maandagochtend, het begin van een nieuwe werkweek. Je wilt je ontbijt maken en opent de koelkast. Het lampje is uit… de koelkast is kapot! 
Een koelkast is zo’n apparaat dat we tegenwoordig niet meer kunnen missen. Wanneer het kapot gaat willen we het meteen repareren of vervangen. Steeds meer retailers spelen in op deze behoefte met een ‘same day delivery’ service. Het concept is eenvoudig, de consument bestelt een product en de leverancier levert het nog dezelfde dag op het gewenste adres.

Same day delivery

Om ‘same day delivery’ mogelijk te maken binnen je bedrijf, zal je je een aantal zaken moeten afvragen:

  • Zijn onze producten geschikt voor 'same day delivery'?

  • Wat is de impact op onze logistieke processen?

  • In hoeverre zijn de bijkomende kosten door te belasten? 

  • Hoe gaan we ‘same day delivery’ modelleren in SAP?

In dit blog staan we stil bij bovenstaande vragen over producten, logistieke processen en bijkomende kosten. In een volgende blog gaan we dieper in op de logistieke inrichting in SAP.

Producten 

Begin in de eerste plaats met nadenken over de toegevoegde waarde van ‘same day delivery’ voor jou producten. Vanwege het spoed karakter van ‘same day delivery’ zullen magazijn handlingskosten en transportkosten hoger uitvallen. Zijn je klanten bereid om de additionele kosten te betalen? Voor een koelkast of vriezer is deze bereidheid waarschijnlijk hoog, maar geldt dit ook voor een koptelefoon?

Huidige processen

Je hebt al flink wat efficiency slagen gemaakt. Je magazijn heeft een efficiënt pick proces waarin via geoptimaliseerde looproutes, meerdere items voor meerdere orders tegelijk kunnen worden gepickt. Ook je transport is geoptimaliseerd; vaste vervoerders, volle wagens, vaste routes en corresponderende laad/los volgorde. Denk goed na over impact en kosten voor deze processen bij het introduceren van ‘same day delivery’.

Kosten 

Naast de eerdergenoemde bijkomende handling kosten, zal ook de vervoerder extra kosten in rekening brengen voor de same day delivery service. Ook in dit geval zal je je moeten afvragen in hoeverre je deze kosten wilt doorbelasten naar de klant. Bied je ‘same day delivery’ aan als een extra service met bijkomende kosten of wil je je concurrentiepositie versterken en neem je de kosten (deels) voor eigen rekening?

Door bovengenoemde vragen omtrent producten, processen en kosten te beantwoorden, krijg je meer inzicht in de vraag of het voor jouw bedrijf interessant kan zijn om een same day delivery service aan te gaan bieden. Wanneer dit het geval is, moet je de volgende stap zetten en gaan nadenken over de inrichting in SAP. 
In het volgende blog gaan we dieper in op het modeleren van ‘same day delivery’ in SAP EWM. 

Benieuwd hoe McCoy & Partners je kan ondersteunen met (same day) delivery via SAP EWM? Neem dan contact met ons op, of bekijk onze Intelligent Logistics en Smart Re-Use oplossingen.

Think SAP EWM, Think McCoy