BLOGSUPPLY CHAIN EXECUTIONSAP S/4 HANA
Fabian Uyterlinden

SAP S/4HANA Supply Chain for Transportation Management

De komst van SAP S/4HANA brengt veel veranderingen met zich mee in het logistieke SAP-domein. Het migreren van SAP ECC systeem naar S/4HANA is dan ook een hot topic in de logistiek branche. In ons blog over Intelligent migreren naar S/4 HANA refereerden we hier al aan. Maar wat betekent de komst van S/4HANA nu eigenlijk voor Transportation Management in SAP? Wat betekent het uitfaseren van Logistics Execution Transportation (LE-TRA) voor het berekenen van mijn transport kosten? Kan ik de shipment interface naar mijn transporteur blijven gebruiken? Om u verder te helpen met het beantwoorden van deze en andere vragen, geven we u in dit blog een overzicht van de mogelijkheden van Transportation Management binnen S/4HANA. 

TM in S/4HANA

Laten we beginnen met een korte uitleg van de toekomst van Transportation Management in S/4HANA. Zoals te zien is in onderstaande afbeelding voorziet SAP een overgang van LE-TRA naar TM. Dit betekent dat SAP de support op LE-TRA stopzet in 2027. 

Met de ontwikkeling van S/4HANA heeft SAP de functionaliteit van SAP Transportation Management overgenomen in de basis. Voor implementatie biedt SAP de functionaliteit van TM aan in een aantal verschillende opties, die hieronder kort besproken worden.

Basic Shipping 

Deze oplossing bevat de basis TM-functionaliteit, die binnen de standaard S/4HANA licentie valt. Hiermee is de functionaliteit van LE-TRA afgedekt door TM. Om dezelfde ondersteuning te bieden als LE-TRA volstaat een implementatie van de Basic Shipping variant. Deze variant biedt onder andere de volgende functionaliteit: 

 • Transportplanning op basis van leveringen

 • Transportkosten afhandeling

 • Facturatie (inclusief Self-billing)

 • Doorbelasting van de kosten

 • Communicatie met (externe) systemen

 • Transportdocumentatie

SAP S/4HANA Supply Chain for Transportation Management 

Dit is de volledige TM-functionaliteit binnen het S/4HANA systeem, ook wel bekend als Advanced Shipping. SAP heeft de volledige code van TM geïntegreerd in de S/4HANA Digital Core, waardoor TM geheel te gebruiken is binnen een S/4HANA implementatie. Advanced Shipping is een geavanceerde End-to-End oplossing met uitgebreide planningsmogelijkheden ondersteund door de SCM Optimizer.

Naast de bovengenoemde geïntegreerde S/4HANA oplossingen zijn er ook nog 2 losstaande implementatie mogelijkheden:

 • Side-by-side TM
  Net als voorheen is het met S/4HANA nog steeds mogelijk om de volledige TM-functionaliteit op een apart systeem te draaien. Een van de voordelen van deze oplossing is dat er vanuit meerdere ERP-systemen geïntegreerd kan worden naar TM.

 • SAP S/4HANA Cloud for Transportation Management
  S/4HANA Cloud is een SaaS-versie van het S/4HANA ERP-systeem. Het draait op een openbare cloud en biedt kern ERP-functionaliteit. S/4HANA Cloud bevat basis TM-processen, maar is zeker nog niet volledig. Aangezien het een cloudoplossing betreft, zijn de mogelijkheden m.b.t. configuratie en maatwerk beperkt.

Stap in de goede richting

Voor elke organisatie is er dus een passende oplossing. Door in eerste instantie de overstap te maken van LE-TRA naar Basic Shipping worden er 2 belangrijke stappen gezet. Support van SAP na 2027 is gewaarborgd en het opent deuren naar verdere uitbreiding van de functionaliteit. Basic Shipping zorgt voor een nieuwe, flexibelere manier van het berekenen en doorberekenen van transport kosten. Daarnaast is communicatie met externe systemen op dezelfde vertrouwde manier, via bijvoorbeeld EDI, op te zetten. De overgang naar is dus een goede stap voor de toekomst.

Mocht u meer willen weten over de mogelijkheden van SAP TM binnen S/4HANA, dan kunt u contact opnemen met Bart de Bijl