BLOGTECHNOLOGY
Casper van Gorkom

User Experience design bij McCoy & Partners

In deze serie blogs van de Technology Group komen onze User Experience experts aan het woord. Het doel van deze blogs is meer inzicht te geven binnen het thema User Experience en de winst voor de klant. Binnen ons team hebben we een breed palet aan verschillende rollen.


In dit eerste blog aan het woord, Casper van Gorkom. Hij focust zich met name op het visuele deel zoals het ontwerpen van de User Interface. Daarnaast houdt hij zich ook bezig met het concept-, visual- en motiondesign.

Wat is eigenlijk User Experience? 

Letterlijk vertaald betekent het de ervaring. Deze ervaring gaat breder dan je denkt. Het gaat om een totale klantbeleving: in bv een winkel, de app, op facebook, twitter, website en in de webshop. Kortgezegd alle aspecten van interactie met producten en diensten van een merk. Het proces van UX design gaat dus veel verder dan alleen de visuele verschijning, er wordt met name gekeken naar de bruikbaarheid en het functionele ontwerp. Dat is de ideale rol voor onze McCoy SAP consultants die ook nauw samenwerken met UX consultants. 

De ultieme User Experience

Om een gebruiker goed op weg te helpen naar de beste User Experience bij een product of service gebruiken wij bij McCoy de double diamond aanpak. Deze beschrijft een 4-tal fases, en geeft een goed inzicht in het proces om tot een goed resultaat te komen.

Fase 1 - Ontdekken

Het onderzoek of analyse (fase 1) is een ontdekkingsreis om het probleem in kaart te brengen. Bijvoorbeeld de analyse van een bestaand of nieuw te ontwikkelen product of service. We onderzoeken de doelgroep, ontwikkelen persona’s (karakteriseren van een type gebruiker) of McCoy organiseert een UX-workshop en dan bepalen we samen de doelstellingen. 


Het beste resultaat wordt echter behaald door de eindgebruikers te interviewen. Op deze manier hoor je direct de wensen en komen de pijnpunten in beeld bij de eindgebruikers. Deze resultaten worden vervolgens gebruikt om de optimale customer journey (de reis die een klant doormaakt vanaf het eerste merkcontact tot het moment dat het een tevreden klant wordt) uit te tekenen.

Fase 2 - De definitie

De resultaten uit fase 1 worden in de volgende stap uitgewerkt in een gestructureerd overzicht (in dit geval een webservice), we brengen de positieve en negatieve kanten van een proces in kaart, dat noemen we customer journey map. Deze visualisatie geeft een goed totaaloverzicht van de goede en slechte momenten tijdens het proces.

Fase 3 - Ideeën, oplossingen & verbeteringen

De creatieve fase, hier gaan we aan de slag met oplossingen verzinnen en het schetsen van wireframes (de draadmodellen van de applicatie). Eigenlijk leggen we hier het fundament van de applicatie, de pijlers van de brug. De wireframes kunnen we gebruiken om te testen bij de doelgroep en eventueel bij sturen op de inhoud.

Fase 4 - Design en prototype

Nu al het voorwerk is gedaan vallen alle puzzelstukken op hun plaats en begint nu de ontwerpfase voor mij als designer. De content en functionaliteit worden uitgewerkt in de Merk Waardige uitstraling. Dit zorgt voor een consistente beleving van het merk en zorgt voor aantrekkingskracht op de gebruiker. In veel gevallen wordt er een prototype gebouwd om opnieuw te testen bij de gebruikersgroepen. 


Na review kan er opnieuw worden bijgeschaafd voor die ultieme User Experience. De volgende fase start met de implementatie door development, een proces van afstemming, samenwerken en controleren tussen de verschillende disciplines. 


Heb je vragen over dit blog, stuur Casper dan een bericht. In ons volgende blog gaan we dieper in op de verschillende rollen en verantwoordelijkheden binnen User Experience Design. Dan zullen we ook de voordelen van een UX-proces verder toelichten. Aan het woord komt dan, Sijme Geurts

 

Verbeteren van UX met de McCoy Usability scan?

Hierboven wordt natuurlijk het ideale UX-proces beschreven, uiteraard is het voor ons ook mogelijk om uw bestaande applicatie of service te onderzoeken en een verbeterplan te ontwikkelen. Dat kan een deelproject zijn zoals bv alleen een onderzoek. Deze aanpak noemen wij de McCoy Usability Scan. Onze UX-experts staan voor u klaar om in detail uit te leggen hoe dat precies werkt.


Wil je meer zien van succesvolle UX-projecten of wil je de McCoy Usability scan?
Neem dan contact op met Jeroen Elie
Jeroen.elie@mccoy-partners.com of 06 30 05 16 45