Geen IT-transformatie zonder leveranciers

Supplier Enablement is een hot topic in het inkoopdomein. Er komen steeds meer cloudoplossingen voor processen waar leveranciers bij zijn betrokken. Denk aan tenders, contractonderhandelingen, orders maken/bestellen en facturatie. Je kunt hierdoor een IT-transformatie niet meer los zien van die leveranciers. Je interne organisatie verandert, maar de leverancierssamenwerking ook.

Onderschatting leveranciers leidt tot extra werk

Wij zien dat organisaties bij nieuwe systemen de impact op leveranciers vaak onderschatten. Ze worden niet (genoeg) betrokken en ondersteund bij de verandering, wat leidt tot onduidelijkheden en pijnpunten. Leveranciers melden die bij hun interne contacten. Daardoor wordt inkoop met het probleem opgezadeld. Of iemand krijgt dit aspect ‘erbij’ naast de huidige rol.

De oplossing: Supplier Enablement

De kunst is leveranciers te benaderen als kritische stakeholder in het project. Supplier Enablement dus, en het is essentieel dat je hiervoor iemand aanwijst met ervaring. Daarmee voorkom je fouten die de relatie met leveranciers schaden. Onze supplier enablement specialisten onderscheiden zich door de unieke mix van inhoudelijke- (SAP Ariba) en verandermanagementkennis. Bovendien brengen we een set aan tools, materialen en best practices mee als versneller.

1. Integreer Supplier Enablement in projectaanpak

De kunst is om vroeg in het project expliciet tijd en budget vrij te maken voor Supplier Enablement. Daarmee geef je het thema de aandacht die het verdient. En voorkomt dat je na implementatie moet ‘fiksen’ dat leveranciers het systeem niet goed gebruiken. Dit betekent onder meer duidelijke communicatie over tijdslijnen en verwachtingen en goed trainingsmateriaal voorbereiden. Cruciaal is dat je consultants aan boord hebt met kennis en ervaring van Ariba én van Supplier Enablement en verandering.

2. Toolkit Supplier Enablement

Je hoeft het wiel voor Supplier Enablement niet opnieuw uit te vinden. Wij hebben al een goedgevulde toolkit staan met daarin alles wat je nodig hebt per projectfase. Van een stakeholderanalyse bij de start tot een wave planning, een supplier website, communicatieplan en monitoring van adoptie.

Kunnen we je helpen met Inkoop uitdagingen?
Plan vandaag nog een persoonlijk gesprek over jouw SAP Ariba vraagstukken.
Jan Laros