BLOGHR-XPERIENCESAP SUCCESSFACTORS
McCoy

De perfecte employee experience? Combineer data met ‘the good old talk’

Werknemers willen naast plezier in hun werk, ook het gevoel hebben dat hun bijdrage aan de organisatie van belang is. Lees hier meer over het inzetten op employee experience. ‘Purpose’ creëer je niet zomaar. In deze blog vertel ik je meer over de data die je daarvoor nodig hebt. Heb je eenmaal die data geanalyseerd, dan is het tijd om die inzichten te vertalen naar de praktijk. De werkvloer. In deze blog leg ik stap voor stap uit hoe je dat doet.  

Ga het gesprek aan met collega’s

People & Tech: dé drijfveren voor succesvol HRM. Technologie helpt je inzichten te verkrijgen, maar vergeet vooral niet de menselijke kant van HR. ‘The good old talk’. Gesprekken met collega’s leveren namelijk ook relevante informatie op. Zeker als je gaat experimenteren met mogelijke oplossingen of initiatieven die uit de data van je experience management platform zijn voortgekomen.  

Vergeet vooral de focusgroep niet bij verbeterinitiatieven

Wanneer uit je data blijkt dat er mogelijk behoefte is aan een handzamer of meer gepersonaliseerd werknemersportaal, is er namelijk een punt dat je niet zomaar mag overslaan. De focusgroep. Daarmee valideer je de informatie die je verzameld hebt uit bijvoorbeeld SuccessFactors en Qualtrics. De focusgroep – het liefst bestaand uit mensen uit verschillende lagen van je organisatie – helpt je te onderzoeken of je wel de juiste conclusies hebt getrokken. Is er daadwerkelijk nood aan een nieuw portaal? En welke functionaliteiten zouden daarin terug moeten komen? Hoe gepersonaliseerd willen werknemers het portaal hebben? Met een focusgroep komt je erachter of een dergelijk initiatief om de employee experience te verbeteren, daadwerkelijk kans van slagen heeft.  

Zo zorg je voor breed gedragen optimalisaties 

Is iedereen enthousiast? Stel een (klein) agile team samen en ga aan de slag! Onderzoek bijvoorbeeld welke persona’s er in je bedrijf zijn. Wat zijn hun user journeys? Door te denken vanuit de dagelijkse praktijk en daar medewerkers bij te betrekken, creëer je optimalisaties die breed gedragen zullen worden. Zorg daarom dat initiatieven om de employee experience te verbeteren niet enkel vanuit HR worden gedreven. Optimalisaties gaan om de interactie tussen mensen en de organisatie waar zij voor werken. Dat geldt voor alle afdelingen. Van IT  tot aan Marketing en Facility Management. 

Verbeterproject? Doe het stap voor stap!

Maak van jouw agile verbeterinitiatief geen jarenplan. Enerzijds om te voorkomen dat je maanden aan development weggooit, wanneer je volledig uitgewerkte werknemersportaal een misser blijkt te zijn. Liever lever je de functionaliteit iteratief op, zodat je tussentijds bij veranderende inzichten makkelijk kunt schakelen. Anderzijds is het ook goed om collega’s betrokken te houden door kleine successen te kunnen vieren. Niets is zo demotiverend als maanden werken aan een project zonder concreet resultaat. 

De beste tip die ik je dus kan geven wanneer je aan de slag gaat met employee experience: begin klein en zorg dat initiatieven worden onderbouwd met data, maar ook met ‘menselijke’ inzichten. Ga simpelweg eens het gesprek aan om te ontdekken wat er leeft onder medewerkers. En om stappen vooruit te zetten. Je zult zien dat de versmelting van harde data en empathie wonderen zal verrichtten. Luister, begrijp, analyseer en zorg zo voor echte resultaten.

Wil je meer weten of heb je hulp nodig bij dit proces? Ik ga graag met je om de tafel voor een ‘good old talk’. Stuur me gerust een mail naar rick.daams@mccoy-partners.com of probeer het gratis uit op Qualtrics.com.

Think Employee Experience, Think McCoy