BLOGCLOUD BUSINESS SOLUTIONSHR-XPERIENCESAP SUCCESSFACTORS
McCoy

Talent aantrekken en behouden? Zet in op employee experience!

Een aantrekkelijke werkomgeving creëren en talent binnenhalen? Dat lukt niet alleen op basis van de informatie die je uit functioneringsgesprekken en medewerkerstevredenheidsonderzoeken haalt. De werknemer van nu zoekt ‘purpose’. Hoe achterhaal je waar het hart van jouw werknemer sneller van gaat kloppen? En hoe geef je ruimte aan dat intrinsieke doel waarvoor medewerkers ’s ochtends uit hun bed komen? Inzetten op employee experience is het antwoord. Ik leg je graag uit waarom.

Inspelen op ‘moments that matter’

Experience management is voor elk modern bedrijf onmisbaar. Hoe moet je anders het ‘gevoel’ meten en de ‘beleving’ verbeteren die mensen bij jouw merk of organisatie hebben? Die kennis brengt jou het concurrentievoordeel dat je nodig hebt. Het creëren van ‘moments that matter’ als speerpunt in businessmodellen is nu ook definitief doorgesijpeld naar het HR-vak. Vandaar dat je de term HXM (Human Experience Management) steeds vaker hoort en ziet.  

HR van de toekomst? Personalisering staat voorop

Waar e-commerce-bedrijven precies weten hoe ze hun klanten een ‘ervaring’ kunnen bieden, zetten veel HR-afdelingen momenteel hun eerste stappen in dit proces. De één is volop bezig, een ander moet nog beginnen. Hoe het ook zij: stap je nu niet in, dan ben je te laat. Mijn collega’s Amber Smeulders en Thomas Hendrickx stelden in hun meest recente artikel over HR van de toekomst terecht dat ‘als je wil overleven als organisatie, je de grootte en expertise van je totale personeelsbestand én razendsnel aan moet kunnen passen aan wat de markt van je vraagt én de jongere generaties aan je moet kunnen binden.’ De nieuwe generatie werknemers die de markt in stroomt - maar ook huidige workforces - hecht namelijk steeds meer waarde aan een gepersonaliseerde werkbeleving, met ruimte voor eigen interesses. 

Talent behouden met employee experience

Onder de noemer employee experience proberen bedrijven talent aan zich te binden en te behouden. Hoewel het bieden van een dergelijke persoonlijke ervaring in het verleden werd bestempeld als ‘soft’, is er tegenwoordig genoeg documentatie en onderzoek voorhanden die het tegendeel bewijzen. Sterker nog, een verbeterde employee experience draagt bewezen bij aan betere organisatorische prestaties. Doordat er wordt ingezet op een verbeterde werkbeleving ervaren medewerkers bijvoorbeeld meer engagement, job satisfaction, well-being, justice. Allemaal zaken die zich misschien niet direct uitbetalen in klinkende munt, maar aan het einde van de rit een bedrijf absoluut voorsprong geven op de concurrentie. 

Win de ‘war for talent’ met het juiste experience-platform

Employee experience is dus wel degelijk één van de initiatieven waarmee bedrijven de ‘war for talent’ winnen. Ook grote techbedrijven zien de meerwaarde ervan in. Wereldspeler SAP nam begin 2019 niet voor niets Qualtrics over. Een experience management softwareplatform dat onder meer data van klanten, producten, merken en werknemers met elkaar verbindt en bedrijven de mogelijkheid biedt direct acties uit te zetten op basis van de verworven inzichten.

Meer weten? Er volgen meer blogs!

Wil je de slag om young professionals, die schaarse technici of veelbelovende kenniswerkers winnen? Dan zal employee experience je zeker helpen. In mijn volgende blogs leg ik uit hoe je met een experience management platform de beste werkbeleving kunt bieden én hoe je dat praktisch aanpakt op de werkvloer

Wil je sparren over hoe je employee experience kunt inzetten om jouw organisatie nog beter te laten presteren en hoe een oplossing als Qualtrics daarbij kan ondersteunen? Ik kom graag langs! Stuur me gerust een mail naar rick.daams@mccoy-partners.com of probeer het gratis uit op Qualtrics.com.

Think Employee Experience, Think McCoy