BLOGHR-XPERIENCESAP SUCCESSFACTORS
McCoy

Gepersonaliseerde werkbeleving: hoe je het beste uit je experience platform haalt

Iedereen weet: collega’s die hun werk met plezier – en dus goed – doen, geven je voorsprong op je concurrenten. Zeker als ze het gevoel hebben dat ze écht het verschil maken met hun bijdrage. Hoe je dat gevoel van purpose aanwakkert? Zet in op employee experience met behulp van data. Hoe je dat doet vertel ik je graag!  

Inzicht in je personeelsbestand krijgen met technologie

Zoals mijn collega’s Amber Smeulders en Thomas Hendrickx aangeven in hun artikel ‘HR van de toekomst’: inzicht in individuele medewerkers krijg je onder meer met data. Hendrickx stelt: “Met de combinatie van data en inzicht creëer je die persoonlijke werkbeleving, oftewel: employee experience. Door op een juiste manier gebruik te maken van alle verzamelde data, leer je je werknemers begrijpen. En ontdek je ook hoe je ze kunt behouden.” Een belangrijke stap om dat te bereiken is het gebruik van een experience management platform. 

Verbeter de werkbeleving met O- en X-data 

Zelf werk ik met SAP SuccessFactors en Qualtrics. Platformen waarmee je een goede basis voor een persoonlijke werkbeleving voor je medewerkers kunt bouwen. Om met inzichten uit een experience management platform daadwerkelijk verbeteringen in de organisatie door te voeren, is de beste tip die ik je kan geven: begin klein, begin van onderaf en onderbouw je initiatieven met de data uit je gehele platform. Zowel O-data als X-data. 

SuccessFactors is een oplossing waarmee operationele personeelsdata wordt verzameld. Oftewel: O-data. Dat varieert van salarisgegevens tot doorlooptijden van vacatures. Uit die praktische informatie over je personeelsbestand kun je al veel inzichten halen. Maar, in deze tijd is het ook nodig om daarnaast naar X-data te kijken. Zeker als je die werkbeleving wil verbeteren. 

X-data is informatie over de persoonlijke ervaringen van medewerkers en kan O-data verklaren. Experience dus. Daarbij kun je denken aan: ervaren medewerkers deel uit te maken van een goed functionerend team? Vinden medewerkers dat ze eerlijk worden behandeld? Geldt dat ook voor mensen die uit dienst treden? Wat zijn verwachtingen van nieuwe medewerkers en hebben we die als organisatie waar kunnen maken?

Breng focus aan met ‘belevingsinformatie’

Door X- en O-data te combineren kun je allerlei correlaties onderzoeken. Misschien ligt bijvoorbeeld de performance score van een nieuwe medewerker lager omdat hij slecht geïnformeerd is over wat er daadwerkelijk van hem verwacht werd bij indiensttreding. 

Door core-data als O-data te combineren met dergelijke ‘belevingsinformatie’ breng je focus aan. Zo kun je bepalen wat collega’s in jouw organisatie graag beter of anders zouden willen zien. En daar gericht op sturen. Ook vermoedens kun je dankzij de beschikbare data goed onderbouwen. 

Een stap verder: predictive analytics

Wil je een stap verder met het verzamelen van data? Dan kun je op termijn ook opschalen naar predictive analytics (oftewel: forecasting). Door te werken met voorspellende analyses kun je namelijk als organisatie proactiever aan de slag met bepaalde ontwikkelingen in je personeelsbestand. Sterker nog: je kunt ook diverse toekomstscenario’s voorspellen en daar plannen voor maken, zodat je goed voorbereid bent wanneer dat scenario uitkomt. En je dus ook proactief je werknemers kunt informeren of maatregelen kunt treffen. Zo zou je bijvoorbeeld een scenario kunnen uitwerken met wat de gevolgen van de Brexit op termijn voor je workforce kunnen zijn. Of, nog actueler: wat kun je doen als een deel van je personeel thuis in quarantaine moet vanwege een corona-virus? 

People & Tech: de drijvende kracht achter succesvol HRM

Kortom: combineer de inzichten uit je X- en O-data om die persoonlijke werkervaring van collega’s te verbeteren. Neem het initiatief om zo je werknemers betrokken en gedreven te houden. Uiteraard draait het niet alleen om data. Je workforce vitaal en in lijn met je eigen bedrijfsdoelstellingen houden, vraagt namelijk meer dan het inzetten van technologie. HR is namelijk pas in balans als je Tech met People combineert. In mijn volgende blog vertel ik daarom hoe je de verworven inzichten vanuit je experience management platform en O-data vertaalt naar de praktijk: de werkvloer

Wil je sparren over hoe je employee experience kunt inzetten om jouw organisatie nog beter te laten presteren en hoe een oplossing als Qualtrics daarbij kan ondersteunen? Ik kom graag langs! Stuur me gerust een mail naar rick.daams@mccoy-partners.com of probeer het gratis uit op Qualtrics.com.

Think Employee Experience, Think McCoy