Innoveren. Klinkt als een buzz-woord. Maar, een tijdelijke hype is het allerminst. De exponentiële groei van technologie verandert onze samenleving en economie ingrijpend. Wil je bijblijven? Dan zal je moeten meebewegen met de markt en nieuwe businessmodellen moeten ontwikkelen. Hoe je dat doet? Door te innoveren. Niet alleen in werkwijze, maar ook wat betreft software en IT. Traditionele businessmodellen loslaten, gaat lastig als je huidige ERP niet is ingericht op schaalbare intelligente technologie. Dat weet marktleider SAP ook.
Daarom ontwikkelde het bedrijf een opvolger voor SAP ECC: SAP S/4HANA. Het nieuwe platform wordt door SAP gepositioneerd als intelligent ERP (een lerend systeem op basis nieuwe innovaties zoals artificial intelligence, machine learning en predictive analytics). De eerste IT-afdeling die blij wordt van een rigoureus implementatietraject moet ik echter nog tegenkomen. Met een praktische strategie doet het veel minder zeer dan je denkt. En daar vertel ik je graag over. Want alleen met een flexibele, schaalbare en slimme ERP ga je de race winnen.
Technologie, data en innovatie domineren op dit moment de markt. In bijna iedere bedrijfstak. Bedrijven die vooroplopen hebben bijna allemaal een sterke innovatiestrategie en investeren in technologie. Nu én in de toekomst. SAP omhelst die visie, net als wij bij McCoy. Het bedrijf is niet voor niets voornemens om in 2027 te stoppen met de ondersteuning van SAP ECC.
Vooralsnog blijft een massamigratie of -upgrade naar SAP S/4HANA in de markt uit. Sterker nog: van de top 500 van SAP-klanten heeft nog geen enkel bedrijf een complete transformatie naar S/4HANA afgerond. Dat stelt Ben McGrail, managing director van transformatiespecialist SNP, in een LinkedIn-publicatie die in 2019 verscheen.
Kosten, economische onzekerheid, niet genoeg capaciteit of angst om data en systemen (waar je jaren aan hebt gebouwd) te verliezen, spelen een rol bij het uitstellen van een digitale transformatie naar SAP S/4HANA. Maar, implementatie-moeheid ook. Een technische upgrade of compleet nieuwe implementatie zien bedrijven gewoonweg niet zitten. In relatie tot 2025 zegt Ben Esherwood redacteur van ERP Today in het artikel van McGrail: ‘Bij de gedachte aan wéér een ERP-project, vooral een project dat min of meer ‘opgedrongen’ wordt, zetten CIO’s bij voorbaat al de hakken in het zand.’
Stel jezelf eens de vraag - los van de deadline van 2027 - wil je blijven werken met software die je niet in staat stelt om in real-time te reageren op veranderingen in de markt? Waarmee je niet kunt profiteren van disruptieve technologie als IoT, Machine Learning, en AI? Bekijk de overstap naar SAP S/4HANA eens met andere ogen. Of, zoals Esherwood zegt: ‘Het is een verhuizing naar een compleet nieuw businessmodel dat je de potentie geeft om processen te revolutionaliseren, die bedrijven voorheen juist tegenhielden. Je moet de verhuizing naar S/4 niet zien als de zoveelste upgrade. Praat liever over de flexibele mogelijkheden tot innovatie die het je biedt, in plaats van steeds 2027 aan te halen.’
Een uitspraak die we bij McCoy onderstrepen. Innovatie staat bij ons voorop. Maar de klant ook. En die zit inderdaad niet te wachten op een ingewikkeld implementatietraject. Een nieuw ERP-systeem implementeren hoeft echter geen doemscenario te zijn. Je kunt een dergelijke innovatie op veel verschillende manieren aanpakken, maar wij kiezen voor een strategie waarbij we niet steeds voor iedere klant het wiel opnieuw hoeven uit te vinden. Wij bekijken de digitale transformatie vanuit praktisch oogpunt. Op basis van ervaring en kennis kijken we wat er nodig is en de beste inzichten nemen we met ons mee. Innoveren vanuit de praktijk noemen we dat. Het voordeel: we behalen ons, en jouw doel, sneller en eenvoudiger.
IoT, Augmented Reality, Blockchain en Machine Learning. Interessante materie, maar waar bedrijven écht behoefte aan hebben is innovatie die dicht bij de dagelijkse gang van zaken ligt. Iets wat direct voordeel oplevert. De intelligente technologie volgt dan vanzelf. We kijken daarom allereerst naar het concrete businessprobleem en vervolgens naar het grotere plaatje. In plaats van een complete migratie, kan de klant in de eerste instantie óók gebaat zijn bij een proceswijziging. Ons uitgangspunt? Een uitdaging op een zo eenvoudig mogelijke manier oplossen met in ons achterhoofd de knowhow die we bij eerdere cases hebben opgedaan. Zo versnellen we de uitkomst.
Praktische innovatie komt dus ook om de hoek kijken bij de grootste uitdaging van veel SAP ECC-gebruikers: de overstap naar SAP S/4HANA. Geen enkele IT-afdeling staat te springen om een migratie. Aan S/4HANA valt echter niet te ontkomen als je wil concurreren met anderen in de toekomst. En het systeem is, gezien de snelle technologische ontwikkelingen in de wereld, niet eens zo’n slecht vooruitzicht.
Zoals ik al zei: een overstap hoeft geen hoofdpijndossier te worden. Door de nieuwe implementatie van S/4 vanuit een praktisch oogpunt te benaderen, kan het simpel, snel en vooral veilig. Ons devies? Neem het goede van je huidige ERP-systeem mee en laat de ballast achter. In een eerder blog omschreven Roland Sloetjes en Luc Janssen het als ‘verhuizen zoals het moet’ en legden zij stap voor stap uit hoe onze Smart Re-use™ aanpak in z’n werk gaat.
Ik hoor je denken: werkt het ook? Jazeker. Bij een huidige klant in de infrastructuur naderen we de afronding van een dergelijk implementatietraject. Deze klant werkte met een SAP-systeem dat een complexe structuur kende en bovendien 25 jaar geleden was opgezet. Tijd dus voor een eenvoudiger en overzichtelijker landschap. We hebben daarbij alle goede structuren uit het oude systeem hergebruikt. De bedrijfsstructuur hebben we echter opnieuw ingericht: helemaal aangepast op de huidige manier van werken. Maar, ook schaalbaar en flexibel genoeg om de toekomstige manier van werken aan te kunnen.
Een ander speerpunt van onze praktische innovatie? Data. Met onze eigen tool hebben we bij de klant alle overbodige data opgeschoond. En bovendien gezorgd voor een single source of truth. Een voorwaarde voor een efficiënte bedrijfsvoering. Een andere klant van ons is op deze manier bijvoorbeeld teruggegaan van 375.000 naar 75.000 artikelnummers. Loze artikelen die nooit meer gebruikt werden, maar wél voor ballast zorgden. Dat maakt een implementatie van S/4HANA in de toekomst alleen maar eenvoudiger.
McInnovate staat voor simpler en smarter. Dat is niet voor niets. Bij onze huidige klanten merken we dat onze Smart Re-use™-aanpak zorgt voor een snellere overstap naar SAP S/4HANA zonder de ellenlange process re-designs, introductie van complex maatwerk, het eindeloze testen en foutieve datamigraties. Ook het meenemen van opgedane kennis bij succesverhalen om die vervolgens praktisch toe te passen bij andere klanten, speelt een rol in het bewerkstelligen van een tamelijk pijnloze overstap. En het grootste voordeel? Klanten kunnen zich toeleggen op het échte innoveren.
Als innovatiepartner willen wij graag blijven inspireren. Daarom delen wij graag onze meest relevante content, evenementen, webinars en andere waardevolle updates met jou.