BLOGSUPPLY CHAIN EXECUTIONSAP EXTENDED WAREHOUSE MANAGEMENT
Niek Lubbersen

‘Same day delivery’ in SAP EWM

Zijn mijn producten geschikt voor ‘same day delivery’? Wat is de impact op onze logistieke processen? Kan ik de bijkomende kosten doorbelasten? In ons vorige blog hebben we naar aanleiding van een kapotte koelkast, stilgestaan bij deze vragen. Door de beantwoording van deze vragen, heb je meer inzicht gekregen in de vraag of een same day delivery service interessant is voor jouw bedrijf. In dit blog zetten we de volgende stap en gaan we dieper in op de vraag hoe ‘same day delivery’ kan worden gemodelleerd in de SAP back-end.

Website/interface indicator

Klantbestellingen worden vaak via EDI, website, mail of telefoon geplaatst. Wanneer voor bepaalde producten, productgroepen of services gebruik gemaakt kan worden van same day delivery, moet dit worden meegegeven bij de invoer van de bestelling. 
De orderinvoer gaat vaak niet direct in het SAP-systeem, maar via een orderportaal met een interface naar het SAP-systeem. Zorg ervoor dat zowel in de orderportaal als in de interface naar de SAP back-end, het meegeven en verwerken van een same day delivery indicator wordt ondersteund. Op basis van deze indicator kunnen de same day delivery items in de SAP op de juiste logistieke en financiële manier worden verwerkt.

Delivery/item type

Zoals aangegeven in het vorige blog, zal er een ander warehouse proces doorlopen worden voor de ‘same day delivery’ relevante bestellingen. Specifiek voor leveringen die vanuit een SAP EWM magazijn geleverd worden, is het daarom aan te raden om een onderscheid te gaan maken op type levering of type item. Deze verschillende types kunnen binnen SAP EWM gebruikt worden voor het prioriteren en groeperen van pick items. Zo kunnen same day delivery items op een snelle en correcte manier worden afgehandeld.

Waving

Een veel gebruikte term op websites is: “voor 23:59 uur besteld, morgen in huis”. Om dit voor elkaar te krijgen, wordt een pakket al bij een vervoerder aangemeld nog voordat het daadwerkelijk is gepickt. Hiermee koopt de retailer kostbare tijd. Hij stelt zichzelf namelijk in staat om met latere cutoff tijden te werken en tot op het laatste moment te kunnen picken.

In het geval van same day delivery ligt de cutoff tijd van de vervoerder normaal gesproken tussen 12:00 en 15:00 uur. Door middel van een versneld pick proces (herleidt obv delivery/item type) en een speciaal wave type, zorg je er in SAP EWM voor dat de cutoff tijden van de vervoerders worden gehaald.

Next steps

Door de vragen omtrent producten, processen en kosten, te beantwoorden ben je tot het inzicht gekomen dat same day delivery interessant is voor jouw bedrijf. 
Met de bovengenoemde aanpassingen in je order portaal en de SAP backend, is ook je systeem op relatief eenvoudige wijze klaar voor same day delivery en kan je die nieuwe koelkast nog dezelfde dag leveren bij de klant.

Wil je meer weten over hoe McCoy & Partners je kan ondersteunen in (same day) delivery via SAP EWM? Neem dan contact met ons op, of bekijk onze Intelligent Logistics en Smart Re-Use oplossingen.

Think SAP EWM, Think McCoy