De uitdaging voor Fit For Future HR

Een flexibel en schaalbaar personeelsbestand

Goed personeel is schaars, zeker in het hoger onderwijs. Dat personeel is wel dé sleutelfactor voor onderwijsinstellingen om hun kwaliteit en onderscheidend vermogen te tonen. De uitdaging is dus om ten eerste de juiste mensen aan boord te hebben. Daarbij speelt timing een grote rol. Want hoeveel professoren, docenten en ondersteunend personeel gaan de komende 5 jaar met pensioen binnen jouw instelling? Welke kennis, competenties en vaardigheden hebben zij, en heb je daar straks nog genoeg van in huis na hun vertrek?

Een fit en vitaal personeelsbestand met iedereen op de juiste plek

Goede mensen behoud je alleen als je ze een optimale werkbeleving biedt. Wij zien mede hierdoor steeds meer onderwijsinstellingen grote stappen maken in de professionalisering van HR. De uitdaging is om personeel vit, vitaal en uitgedaagd te houden. Dat vraagt bijvoorbeeld om een goed onboarding proces en op maat gesneden opleidingsprogramma’s. Slimme IT-oplossingen zijn nodig om dit proces te stroomlijnen en iedere individuele medewerker te bedienen.

De oplossing voor Fit for Future HR

Strategische personeelsplanning met hulp van data

Strategische personeelsplanning is het antwoord op de uitdaging van een flexibel personeelsbestand. Daarvoor heb je data nodig over verloop, aflopende contracten, kennis en competenties en meer. Op basis daarvan bepaal je welk talent wanneer nodig is en hoe lang vooraf je moet beginnen met werven en opleiden. SAP Succes Factors biedt modules om het volledige ‘hire to retire’ proces te stroomlijnen. Relevante talent modules zijn bijvoorbeeld ‘succession & development’.

Employee experience in alle fasen van de loopbaan

De universiteit van de toekomst zet technologie ook in voor HR-management. Je hebt een personeelsbestand nodig dat vitaal is, het werk leuk vindt en dat aansluit op de organisatiedoelstellingen. Daarvoor is meer nodig dan op tijd de salarissen betalen. Een professionele HR-organisatie biedt een employee experience in elke fase van de loopbaan. SAP Success Factors geeft je grip met verschillende talentmodules:

  • Recruitment & onboarding. Als het gaat om Recruitment en Onboarding staat Experience Management bij de inrichting van SuccessFactors vaak centraal. De kracht is om deze Experience gedachte door te trekken bij de implementatie van alle modules van SuccessFactors. Dit om de ideale Employee Experience gedurende de totale Employee Journey terug te laten komen.

  • Performance management. Vanuit de strategische inzichten rondom het functioneren van de medewerkers, is de organisatie in staat om tijdig bij te sturen middels de instrumenten Performance Management, Pay for Performance en Learning. Met SuccessFactors Performance & Goals worden de prestaties van medewerker centraal gezet, zodat medewerkers altijd de richting, de feedback en de erkenning ontvangen die ze nodig hebben om optimaal te kunnen presteren.

  • Succession & development. In lijn met Performance Management ligt SuccessFactors Succession-planning, wat opnieuw een uitvloeisel is van de strategische personeelsplanning. Om uw organisatie wendbaar en flexibel te houden, is het noodzakelijk inzicht te hebben welke medewerkers doorgroeimogelijkheden hebben, zowel horizontaal als verticaal om de kritische posities binnen de organisaties (op ieder level en niveau binnen uw organisatie) ten alle tijden gevuld te hebben.

  • Compensation & learning. Met de Pay-for-Performance aanpak van SuccessFactors Compensation kan invulling gegeven worden aan de digitale ondersteuning bij inzicht en uitvoering van een gemoderniseerd beloningsbeleid. Opleidingen zorgen vervolgens voor een optimale inzet van medewerkers in hun huidige functie en is met betrekking tot de inzet van medewerkers de brug richting toekomstige groei

Meer lezen/bekijken over Fit For Future HR?

Onze visie op HR van de toekomst: iedere individuele medewerker aandacht geven, en hoe je dat doet. Lees het artikel.

Ontdek hoe je Onboarding 2.0. toepast en medewerkers het welkom van hun leven geeft. Bekijk de video.

Plan een half uur in de agenda van een van onze HR-experts en leg ze jouw vraagstuk voor.