BLOGHR-XPERIENCESAP SUCCESSFACTORS
Amber Smeulders

6 x employee experience & HR inspiratie

Wat de feitelijke redenen zijn geweest waarom we als McCoy uitgeroepen zijn tot ‘Beste Online Werkgever van het Jaar’, zullen we nooit helemaal achterhalen. Employee Experience is immers een relatief begrip. Wat de één bijzonder vindt, is voor de ander vanzelfsprekend. Vanuit HR-X adviseren we tijdens SAP SuccessFactors implementaties veel over het neerzetten van de ultieme Employee Experience. Maar deze zit niet alleen in technologie. Ook niet als je volledig digitaal moet werken. Ter inspiratie de 6 dingen die wij het afgelopen anders hebben gedaan.

1. De werkplek virtueel maken, maar dan zoals de medewerker dat zelf wil

Bring Your Own Workplace. Een flink budget dat medewerkers naar eigen inzicht mochten besteden aan het werken thuis. Zonder regels. Want waar de één zat te wachten op een goed bureau, wilde de ander juist een thuisfitnessstudio aanleggen, of de werkkamer vol met nieuwe planten zetten. Geen bonnetjes inleveren, alleen een leuke foto van de nieuwe aanwinst op Yammer. Het inrichten van een prettige thuiswerkplek ging daarmee verder dan een ergonomisch verantwoorde plek inrichten en daarmee was de eerste medewerkerswaardering ontstaan….

2. McCoy komt in het gezin, dus het gezin komt bij McCoy

De scholen gingen dicht en voor de ouders ontstond er een enorme uitdaging. Maar ook voor alle kids was het lastig om te wennen aan een situatie waar school vanuit huis plaatsvond, ouders die heel de dag in calls zaten en vooral niet zo goed als de leraar/lerares bleken te functioneren en spelen met vrienden en sporten volledig wegviel. Vanuit hier ontstond het idee van ouders binnen McCoy om de McCoyKids op te richten. Een initiatief waarin kinderen het concept van virtueel vergaderen en virtueel werken werd uitgelegd en ze samen ‘Het Ziekenhuis van de Toekomst’ gingen bouwen. Het resultaat werd naar de pers gestuurd en opgepakt door Diederik Gommers, Het Sophia Kinderziekenhuis, Erasmus MC, TU Delft, De Tweede Kamer en nog vele anderen. Wat waren de kinderen trots! En vanaf daar was het wederzijdse begrip geboren tussen kinderen en ouders en horen de McCoy Kids er inmiddels helemaal bij!

3. Regels respecteren, maar elkaar wel blijven zien

De grootste les die we hebben geleerd, is dat je binnen de grenzen die worden gesteld, heel creatief kunt zijn. Die creativiteit was nodig, want wat hadden we een behoefte aan sociaal fysiek contact. De richtlijnen altijd nauwlettend volgend, is dit contact zoveel mogelijk opgezocht. Bilateraal overleg, of coaching werd tijdens een wandeling gedaan. Ook werd door de het Management Team Lunch@Home geïntroduceerd, waarbij MT-leden bij medewerkers thuis kwamen lunchen. Een initiatief dat we zeker blijven vasthouden!

4. Plezier maken, plezier maken, plezier maken!!

McCoy heeft een cultuur van samen sporten, feesten, borrelen en evenementen organiseren. Dat zijn we gewoon blijven doen, alleen virtueel. En het mooie bijeffect hiervan was, dat het thuisfront kon meegenieten. Doelbewust werden Borrels, Bingoavonden, Pub quiz-en, zowel het Kerst- als Nieuwjaarsfeest dan ook zo georganiseerd dat deze voor het hele gezin waren. En door elkaars gezin te zien, ontstond er tussen medewerkers een nog sterkere band. Het inzicht in elkaar al persoon buiten werk, is iets dat we zonder afgelopen jaar nooit in deze vorm hadden gekregen.

5. Broederschap

Ook samen doelen bereiken, zijn we blijven doen. Zo organiseerden we de McCoy vierdaagse waarin we in 4 dagen individueel of binnen de richtlijnen zo veel mogelijk kilometers probeerden af te leggen, alles digitaal te volgen te volgen. En familie en vrienden mochten allemaal meedoen! Dit grote succes hebben we afgelopen maand herhaald waarbij we maar liefst in totaal hebben we 13439 kilometer afgelegd in 3399 uur tijd, door 113 verschillende McCoy-ans met in totaal 715 personen. Dus ook hier kregen familie en vrienden een grote rol binnen McCoy.

6. Elkaar in de gaten blijven houden

Waardering voelen, zit hem, óók in de virtuele wereld, niet in het ontvangen van geld. Het sturen van symbolische gebaren met een persoonlijke boodschap, zijn de mooiste werkgeverscadeautjes die ik het afgelopen jaar heb mogen ontvangen. Een ware ‘Hart-onder-de-riem’ en ‘Hou vol’, waardoor je ook vol weet te houden. Maar deze mentale gesteldheid werd door het management nadrukkelijk gemeten. En nog belangrijker, met deze resultaten werd ook direct iets gedaan, wat een enorme waardering onder medewerkers opleverde. De score van 98% tevredenheid bij de Great Place to Work Survey aan het eind van het jaar, was dan ook de kroon op alle eerdere metingen door het jaar heen. Het meten van de zogenoemde ‘Moments that Matter’ en hier direct op kunnen inspelen, werd voor ons dan ook belangrijker dan ooit. Het belang van HR Data verzamelen, werd voor ons het afgelopen jaar belangrijker dan ooit daarvoor. 

Hopelijk gaat de wereld binnenkort langzaam weer open, maar laten we alsjeblieft de creativiteit van het afgelopen jaar rondom Employee Experience nooit vergeten. Vanuit McCoy houden we deze 6 stappen er in ieder geval gewoon in!

 

Meer weten over werken bij McCoy?

Neem gerust eens een kijkje op werkenbijmccoy.nl