BLOGBUSINESS INTELLIGENCE
Mark Theys

Een gefaseerde overstap naar een beter dataplatform? Dit zijn de 5 belangrijkste stappen

Je hoort het steeds vaker: het dataplatform binnen een organisatie voldoet niet meer aan de wensen of kan de hoeveelheid data(bronnen) niet meer aan. Kijk je naar alternatieven, dan kom je er al snel achter dat er verschillende soorten en maten zijn. Maar hoe kies je een slim dataplatform? Hoe pak je de migratie efficiënt aan? En waar moet je rekening mee houden? Wij nemen je mee in de vijf belangrijkste stappen.

Welk dataplatform moet ik kiezen?

Laten we bij het begin beginnen: je stapt over naar SAP S/4 HANA. Dit is het moment om kritisch naar de BI-strategie en je dataplatform te kijken. Deze horen immers toekomstbestendig te zijn. Maar welk platform kies je? Ga je voor SAP BI-tooling, het Best-of-Breed-platform? Data Lake, SAP Lakehouse, Data Fabric of tóch meer richting Data Mesh?  

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor het herindelen van je dataplatform, lees dan ook onderstaande blogs:

·      Aan de slag met Embedded Analytics

·      SAP Datawarehouse Cloud introductie

·      PowerBI op Snowflake met R scripting

·      Business intelligence keuzestress?

Het antwoord is simpel. Eigenlijk maakt het niet uit welke vorm je kiest, het gaat om de juiste voorbereiding. Want de workflow hoort tijdens, nee: juist! bij een datamigratie gewoon door te lopen. Ervaring leert dat je met een gefaseerde verhuizing, maar vooral een goede planning, veel problemen kan voorkomen. Want tijdens een gefaseerde verhuizing kun je flexibel anticiperen op eventuele hick-ups.

Vijf aandachtspunten voor een gefaseerde verhuizing

Fast forward naar de migratie. Je hebt je platform gekozen en je bent klaar voor de overgang. Hoe pak je die goed aan? En welke stappen moet je zetten? Een goede voorbereiding is het halve werk. Doe je dit in fases, behoud je ook meer overzicht. Vergelijk het maar eens met de verhuizing naar een nieuw kantoorpand. Die plan je ook zorgvuldig én in fases. Hieronder vijf aandachtspunten voor een succesvolle (gefaseerde) verhuizing, uh nee: datamigratie.

Punt 1: ruim goed

Voordat je gaat verhuizen, moet je wél weten wat je moet inpakken. Het is dus belangrijk om de huidige situatie duidelijk in kaart te brengen. Inventariseer welke tools gebruikt worden, door wie en waarvoor. Dat zorgt voor een duidelijk beeld en verhuis je alleen dat wat nodig is.

Punt 2: meer fases, minder overlast

Alles in één keer in de verhuiswagen stoppen? Dat kan, maar is ook een beetje rommelig. Knip de verhuizing op in verschillende fases. Zo kan je de verschillende functies van het dataplatform zorgvuldiger bekijken en beoordelen. Meer overzicht zorgt er ook voor dat de huidige processen door blijven lopen.

Punt 3: een soepele overgang

Er komt veel kijken bij de overgang. Je bent bezig met het opzetten van nieuwe data-inzichten, het inrichten van dataproducten, het combineren van (nieuwe) databronnen en het uitbreiden van huidige dataflows. Maar de huidige werkzaamheden gaan gewoon door. Ons doel is dat het werk zo kort mogelijk stilligt en dat iedereen meteen aan de slag kan met het nieuwe dataplatform. Dit doen we door trainingen te geven en alleen op sleutelmomenten ontwikkelingen door te zetten.

Punt 4: efficiënt verhuizen

We hebben het al een aantal keer benoemd. Een gefaseerde benadering is het beste. Maar vooral, wanneer het huidige dataplatform wordt gebruikt als oplossing voor (bijna) alle datagedreven vragen binnen het bedrijf. Bij een gefaseerde overgang, heb je meer ruimte om na te denken over de meest geschikte en efficiënte oplossing per case. Daarnaast zorg je voor een optimale en (kosten)efficiënte inrichting.

Punt 5: nieuwe inzichten

Hebben we nog wel alles nodig uit het huidige dataplatform? Kunnen we onze data anders opzetten? En kunnen we processen verbeteren, door onze datavoorziening anders in te delen? Een verhuizing zorgt voor nieuwe inzichten. Maak hier gebruik van en richt het nieuwe dataplatform beter in.

More than BI

Business- en IT-teams enthousiast maken en ondersteunen? Daar worden wij blij van. Dat Onder de noemer: more than BI, zetten wij graag dat stapje extra. Voor ons staat de mens namelijk centraal en niet de techniek. Wij willen onze klanten begrijpen en hun vragen écht beantwoorden. Daarom delen we onze kennis graag met jou.

Let’s connect

Meer weten over dataplatformmigratie en wat wij hierin voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact op met Roel van Bommel of Joury Jonkergouw.