De uitdaging: meer standaardisering = meer leren

Medewerkers kennis bijbrengen over het nieuwe systeem en de nieuwe processen lijkt relatief simpel. Je organiseert een training voor Go-Live en dat is dat. Maar daar stopt het niet. Tenminste, niet als je een blijvende, succesvolle verandering voor ogen hebt. Kennisborging is cruciaal om het nieuwe, hoge niveau vast te houden. De experts in het projectteam zijn straks weer van het toneel verdwenen en trainingsmaterialen zijn over een paar jaar achterhaald. Hoe behoud je dan de kennis die nodig is om jullie business doelen waar te maken?

De oplossing: systeem (blijven) doorleven met ‘Simply Training’

Een fit-to-standard benadering vraagt vergaande aanpassing van mensen aan systemen. Zorg dus dat die mensen de nieuwe oplossing blijven doorleven. Hun werk verandert in korte tijd significant en dat betekent automatisch dat eenmalige training niet genoeg is. Wij zien in de praktijk business cases die zijn gebouwd op de aanname dat iedereen mee gaat in de nieuwe oplossing. Besteed daarom structureel aandacht aan kennisopbouw en -onderhoud. Doe dat vanaf het begin van het project, in 3 fasen.

Fase 1: Get inspired

Zet vanaf de start in op inspiratie. Weet welke trainingsmogelijkheden er zijn zodat je de juiste invulling kiest voor jullie organisatie. Daarmee zorg je dat tools en processen op tijd in de transformatie meegenomen worden. Dit zijn bijvoorbeeld ontwikkeling of aanschaf van een e-learning tool zoals EnableNOW. Begin er liefst al mee in de fase van leveranciersselectie voor het systeem: geeft deze partij jullie ideeën over de mogelijkheden? Stellen ze zich op als sparringpartner?

Fase 2: Get onboarded

Je wilt dat mensen het nieuwe systeem omarmen én ermee weten te werken. Voor succesvolle verandering is een steile leercurve vereist. Tijdens de hele implementatie, en ook daarna. Simply Training is daarom een belangrijk onderdeel van onze Simply Change aanpak. Een training zelf is slechts de basis. Leid liefst ook interne trainers op (Train-the-trainer). Dan heb je de kennis ook in huis als het projectteam straks weer ontbonden is.

Fase 3: Life after Go Live

Na Go live start een nieuwe fase: ‘learning by doing’. Dit is het moment om trainingen te blijven geven. Zo zorg je dat iedereen de oplossing steeds beter begrijpt en omarmt. Regel ook de informatieoverdracht naar de ‘standing organization’ slim. Essentieel is de beschikbaarheid van een platform of systeem. Daarin moet iedereen de noodzakelijke informatie en trainingsmaterialen makkelijk kunnen raadplegen. Ons Simply Training team heeft ervaring met verschillende e-learning tools en vertelt je graag meer over de mogelijkheden.

Meer weten over Simply Training?

Wil jij ook meer resultaat uit trainingen rond IT-projecten? Neem contact op met onze Simply Training specialisten Robin Hazelaar via robin.hazelaar@mccoy-partners.com en Kimberly van Ooijen via kimberly.van.ooijen@mccoy-partners.com.

Wil je meer weten over Change Management?
Plan vandaag nog een persoonlijk gesprek over hoe McCoy's Change Management kan helpen bij jouw SAP-implemenatie behoeften.
Jacques Scheutjens