Haal meer waarde uit je data met process mining

Met het toenemende gebruik van digitale tools, stijgt ook de hoeveelheid data die er beschikbaar is. Data vind je tegenwoordig niet alleen op websites, streamingdiensten en mobiele apparaten, maar ook in onze bedrijfssystemen. We verzamelen en beheren gegevens over klantgedrag, interne werkzaamheden en financiën. Organisaties beschikken dus over een bulk aan data. Met process mining graven we figuurlijk naar die informatie. En maken die waardevol. Bottlenecks of happy flows? Algoritmes leggen het verloop van bedrijfsprocessen bloot. Ideaal. Maar hoe zet je die data dan juist in? Time to dig deep!

Wat is Process Mining?

Jorg Harmsen & Tim van Lier leggen het uit in deze McCoy TV aflevering.

Process mining creëert inzicht

Naar schatting wordt er in 2025 dagelijks 463 exabyte aan data gecreëerd. Dat is 463 miljard gigabyte per dag. Oftewel, er ontstaat enorm veel data rondom bedrijfsprocessen. Terwijl de organisatie focust op de klant, leggen systemen alle uitgevoerde activiteiten vast in een digitale footprint: eventlogs. Dit zijn logboeken waar exact in staat wat er wanneer is gedaan in het systeem. Process mining visualiseert die logs vervolgens en creëert zo inzicht. En met die inzichten kan je gericht en efficiënt aan de slag.

Baseer je keuzes op harde feiten met process mining

Veel managers baseren hun beslissingen nog té vaak op een combinatie van intuïtie en onjuiste of incomplete informatie. Process mining zorgt voor betrouwbaar inzicht in het verloop van een proces. Daarmee kan je geheel nieuwe processen tot in detail implementeren, inefficiënties corrigeren en betere beslissingen nemen. Je happy flows of bottlenecks zijn direct zichtbaar, waardoor complexe processen eenvoudig gepresenteerd én verbeterd kunnen worden.

Process mining in de praktijk

Benieuwd hoe de doorlooptijd van magazijn x verschilt van magazijn y? En welke activiteit dat verschil veroorzaakt? Of welke productcombinaties het meest efficiënt door een sales-delivery-proces lopen? Met process mining heb je het antwoord in een mum van tijd.

Enkele voorbeelden waar process mining ook succesvol voor wordt ingezet:

  • Procesverbetertrajecten (Lean/six-sigma)

  • Bepalen van transformatiestrategieën op basis van feiten

  • Business process management: in kaart brengen van huidige processen ter voorbereiding op SAP S/4HANA-transitie

  • Meten van procesconformiteit na afronden van SAP S/4HANA-transitie

  • Creëren van audit-trails en risicoanalyses voor audits

  • Continue procesmonitoring in de procesindustrie

  • Inzichtelijk maken van de invloeden op de performance van KPI’s

Whitepaper

10 praktische richtlijnen

Download de whitepaper met 10 praktische richtlijnen om je kansen op succes te vergroten wanneer je process mining in de praktijk gaat toepassen.

Download

Process mining ondersteunt jouw ERP-migratie

Het voornaamste doel van een ERP-migratie is om de organisatie toekomstbestendig te maken. Een nieuwe manier van werken is daarbij onvermijdelijk. Process mining kan je helpen in de voorbereiding. Door je processen te documenteren, kun je ontdekken of de best practices een goed uitgangspunt zijn. Vervolgens kan je een procesanalyse toepassen om de nieuwe standaard scherp te houden. 

Gebruik de juiste tools voor process mining

Signavio haalt data uit jouw bronsystemen (zoals ERP, WMS, CRM) en laadt die in Signavio. Bij McCoy maken we gebruik van standaard connectoren of ontwikkelen we eigen oplossingen. De data wordt geïnspecteerd, opgeschoond en omgezet naar een real-time procesflow - toegespitst op jouw organisatie. De tool analyseert niet alleen het ideale verloop van het proces (happy flow), maar ook de knelpunten en inefficiënties die afwijken van de standaard (sad flow – die hebben we verzonnen, maar het is desalniettemin waar). Ongeacht de tool gaat process mining nog een stap verder. Zowel Signavio als ook ARIS geven je niet alleen inzicht in knelpunten en inefficiënte processen, ze laten ook zien hoe het beter kan. Met overzichtelijke dashboards kun je nu op basis van feitelijke gegevens verbeteringen realiseren.

Process mining of business intelligence?

Tot slot. Ga je met process mining aan de slag óf met BI? Beide tools helpen managers bij het nemen van geïnformeerde beslissingen. Maar de keuze hangt af van de situatie. BI toont aan dat er iets misgaat, terwijl process mining laat zien waarom het misgaat. Terwijl BI dus voornamelijk monitort en rapporteert, visualiseert process mining de zaken. Kortom: je kunt de ene tool niet vervangen door de ander. Ze kunnen elkaar wel aanvullen.

Process mining in jouw organisatie

Met ons team van gecertificeerde processpecialisten, streven we ernaar om process mining gezamenlijk tot een succes te maken.

Meer weten over process mining? Jan Laros helpt je graag verder!

Ontdek de kracht van SAP Signavio
Zoek jij een all-in-one-tool voor jouw BPM-processen? Laten we het dan hebben over SAP Signavio. Want met deze tool haal jij het maximale uit je business. Ik vertel je er graag meer over.
Jan Laros