Digitale transformatie trends in de maakindustrie

AI. IoT. Digital Twin. Augmented Reality. Dit zijn enkele buzzwords van de digitale transformatie of Industry 4.0. Maar wat betekenen ze nou echt voor de maakindustrie? Hoe laat je ze in de praktijk voor je werken, zodat IT-oplossingen echt de business versterken? Deze 5 business trends zijn voorbeelden bij onze klanten en triggers voor digitale transformatie in de maakindustrie:   

Transparante (global) supply chain

Hoe krijg je een kwalitatief hoogwaardig product op tijd bij de klant? Zowel vanuit duurzaamheids- als commercieel oogpunt is een transparante supply chain hiervoor cruciaal. De risico’s worden groter, mede door expansiedrang en pandemieën. Wat betekent het bijvoorbeeld als de grondstoffenleverancier van de onderdelenproducent failliet gaat? Hoe kun jij dan toch je eindproduct blijven maken en bedien je toch de klant?

Met oplossingen als SAP Ariba Supply Chain Collaboration, SAP S/4HANA en SAP Integrated Business Planning (IBP) hielpen wij klanten hierin te excelleren. Lees meer over onze praktijkvoorbeelden en oplossingen voor transparantie in de supply chain.  

‘Servitization’  

De tijd van enkel je product produceren is voorbij. De maakindustrie verkoopt steeds meer services die de prestaties van de producten optimaliseren. De focus op bijvoorbeeld onderhoudsdiensten, customer service of softwarelicenties heeft grote impact op de end-to-end keten, van R&D tot HR en alles ertussenin. Het vraagt om realtime inzicht in de status van producten. Andere capaciteiten van salesmensen en service engineers. En om extreem slimme voorraadplanning en -beheer.  

Lees meer over ‘servitization in de maakindustrie’ en hoe we bijvoorbeeld met SAP Asset Intelligence Network (AIN) de Digital Twin faciliteren. Of hoe we met McCoy HRX de Employee Experience verbeteren.

Mergers & Acquisitions

Het aantal fusies en overnames in de maakindustrie blijft toenemen, ingegeven door globalisering en expansiedrang. Dat biedt kansen voor productie en commercie. En ook risico’s, voor de transparantie in de supply chain bijvoorbeeld. Of voor de beschikbaarheid van de juiste mensen op de juiste locatie in de wereld. De diversiteit aan producten en landen maakt global supply chain planning, forecasting en on demand productieplanning complex.   

Meer weten over ons unieke trackrecord op het gebied van Merger, Acquisition & Divestments? Bekijk de M&A pagina.

Co-innovatie

Hoe blijf je relevant in de maakindustrie? Jezelf als bedrijf constant opnieuw uitvinden is een serieuze uitdaging. Niet alleen nieuwe verdienmodellen en servitization ontwikkelen zich in razend tempo, de producten doen dit ook. Innovatie is het sleutelwoord. Een duidelijke trend is om dit samen met andere bedrijven in co-innovatie te doen. Daarnaast zien we steeds meer purpose gedreven co-innovaties.   

Hoe kan co-innovatie eruit zien? Waar begin je als organisatie? Welke tools zijn er? Je leest het hier. 

Covid-19

Covid-19 triggert uiteraard ook de maakindustrie. De balans tussen productie en vraag is altijd fragiel en nu zeker. De afhankelijkheid van overzeese leveranciers brengt een tegenbeweging op gang naar local supply chains. Tijd en geld om slechts te experimenteren met digitale transformaties zijn door Covid schaarser geworden. Keuzes moeten sneller worden gemaakt en de executie heeft urgentie. Dat vraagt om een concrete roadmap met een aantal strategische, digitale use cases die direct waarde toevoegen aan de business en bijdragen aan de flexibiliteit. 

Sneller keuzes maken kan bijvoorbeeld door proces performance te meten en verbeteren. Hoe wij dat doen? Lees meer over onze aanpak en oplossingen, zoals Process Mining en Transformation Services.

McCoy en de Maakindustrie   

Bedrijven in de maakindustrie doen zaken met ons vanwege onze cruciale branchekennis. Die bouwden we op door jarenlange ervaring en portfolio aan bewezen succesvolle end-2-end projecten in de maakindustrie. We kennen de laatste technologische ontwikkelingen op het gebied van SAP. Die zetten we om in toegevoegde waarde voor onze klanten en hun processen. Onderscheidend aan McCoy is onze diepgaande proces- en organisatiekennis. Die brengen we in naast de vanzelfsprekende kennis van technologie.